Kada je Martina Hingis „pucala sebi u noge“

Kada je Martina Hingis
Kada je Martina Hingis "pucala sebi u noge"
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

U tom trenutku Martina Hingis dominirala je ženskim tenisom. Iako je imala „svega“ 19 godina već više od dve godine bila je na čelu WTA liste i imala je osvojenih 5 Grend slem titula. Zbog toga su svi smatrali Hingisovu za apsolutnog favorita u finalu Rolan Garosa 1999. godine, gde je za protivnicu imala legendarnu, ali i već pomalo vremešnu Štefi Graf. Bila je to idealna prilika da Martina Hingis kompletira karijerni Grend slem, pošto do tada u karijeri u singlu nije trijumfovala samo na Rolan Garosu. Ipak, iako su se svi slagali da je Hingisova favorit, isto tako slagali su se da će publika sigurno biti na strani legendarne Nemice.
Razloga za to je bilo više, pored onog sentimentalnog što publika uglavnom poštuje i navija za velike legende koje su pri kraju karijere, ne može  se reći da je Martina Hingis uradila pre tog duela neke stvari kojima bi pridobila publiku, pogotovo u Parizu. Naime, osim što je kod mnogih teniskih fanova zbog svog poanašanja na terenu važila za arogantnu osobu, ona je sa dve izjave dodatno iziritirala tenisku publiku. Prvo je svoju protivnicu u finalu Australijan opena te godine, Francuskinju Ameli Morezmo, nazvala „polumuškarcem“, aludirajući na njen ne bas ženstveni izgled, a potom je i za legendarnu Štefi Graf rekla: „Štefi je imala neke dobre rezultate u prošlosti, ali tenis je sada brži i mnogo fizički teži. Ona je stara i njeno vreme je definitivno prošlo!“ Naravno, ovakve izjave su dodatno „razbesnele“ pojedine teniske fanove, koji su smatrali da je Martina previše „poletela“ i da se ponaša skroz nezrelo, a i pokušaj nekih da njene izjave opravdaju mladošću, nisu bile uspešne. Zbog svega toga Martina Hingis nije bila miljenica publike na Rolan Garosu 1999. godine, a skoro svi navijači su u finalnom susretu bili na strani Štefi Graf. Ipak, to nije puno poremetilo Martinu, krenula je odlično u finalnom duelu, brzo je dobila prvi set sa 6:4, a potom i u drugom povela sa 2:0. Publika je do tog trenutka bila relativno mirna, podržavala je Štefi, ali je i aplauzima pozdravljala svaki dobar potez Hingisove. A onda se sve promenilo…

Martina Hingis je prešla na drugu stranu mreže kako bi dokazala da je lopta završila na liniji.
Martina Hingis je prešla na drugu stranu mreže kako bi dokazala da je lopta završila na liniji.

U prvom poenu trećeg gema drugog seta, Štefi Graf je dobro odservirala, a onda Martina Hingis šalje „dubok“ ritern iz forhenda. Iako se mnogima učinilo da je ritern savršen, linijski sudija je glasno uzviknuo aut, a Hingisova nije bila ubeđena u ispravnost te odluke. Prišla je glavnoj sudiji meča, Francuskinji An Laser, i zamolila je da siđe sa stolice i proveri trag lopte. Pojedinim navijačima se nije svidelo što Martina sumnja u odluku linijskog sudije, pa su joj zviždali, ali An Laser nije imala problema sa tim i odmah je sišla da proveri trag lopte. A tada je započela prava drama…
An Laser je prišla gospođica koja je bila linijski sudija i koja je uzviknula aut i zajedno su pokušavale da pronađu trag lopte. Činilo se da im loše ide i da ne mogu pronađu trag, što bi značilo da je lopta završila na liniji, a onda najednom pronalaze trag i potvrđuju da je lopta završila u autu. Martini Hingis se ovakva odluka nije svidela, krenula je glasno da negoduje sudiji, a onda dok joj publika sve jače i jače zviždi, ona se odlučuje za veoma neobičan potez. Prelazi na suprotnu stranu mreže, što po pravilima nije dozvoljeno, kako bi sama proverila trag lopte. Posle nekog vremena, dok je Štefi Graf zbunjeno posmatra, Martina Hingis „utvrđuje“ da je lopta bila dobra i ponovo odlazi do An Laser kako bi nastavila sa protestima. Pošto se uverila da Laser neće promeniti svoju odluku i da je poen definitivno izgubila, Hingisova odbija da nastavi meč, zahteva da se pojavi glavni sudija turnira i potom seda na svoju stolicu. Za to vreme publika „divlja“, stavlja se potpuno na stranu Grafove, kojoj povremeno skandira, a Martini konstantno zviždi i vređa je. Glavni sudija turnira ubrzo dolazi i pored Martininog objašnjavanja situacije i tvrdnji da je oštećena, obaveštava Švajcarkinju da ukoliko se odmah ne vrati na teren da će biti diskvalifikovana. Hingisova „nemajući gde“, odlučuje da se vrati na teren, a tada joj sudija An Laser oduzima poen zbog nesportskog ponašanja i prelaska na suprotnu stranu mreže. Publika tu odluku propraćuje ovacijama, a Martina Hingis vrlo ironičnim osmehom.

Martina Hingis pokušavala je da ubedi glavnog sudiju turnira da joj je "ukraden" poen.
Martina Hingis pokušavala je da ubedi glavnog sudiju turnira da joj je „ukraden“ poen.

Od tog trenutka situacija na terenu potpuno se promenila, nošena ogromnom podrškom 16.000 navijača, Štefi Graf igra sve bolje, pravi preokret i na kraju osvaja titulu na svom poslednjem nastupu na Rolan Garosu. Za to vreme Martina Hingis se potpuno „pogubila“, uzdrmana zbog navijača koji joj konstantno zvižde, ona u najbitnijim trenucima meča igra veoma loše, ali i u pojedinim momentima plače i moli sudiju da zaustivi negodavanje publike. Na kraju potpuno razočarana porazom i ponašanjem publike, Martina odbija da izađe na ceremenoju dodele pehara, ali posle „intervencije“ njene majke, uplakana Martina Hingis, ipak, odlučuje da prisustvuje ceremoniji i primi trofej namenjen poraženoj u finalu. „Bila sam iznenađena što joj je toliko stalo do tog poena. To je samo igra, ali očigledno da je za nju to bilo mnogo više od teniskog meča.“ – izjavila je kasnije o situaciji koja je po mnogima odlučila finalnu duel Rolan Garosa Štefi Graf.

Uplakanu Martinu Hingis majka je ubedila da izađe na ceremoniju dodele trofeja.
Uplakanu Martinu Hingis majka je ubedila da izađe na ceremoniju dodele trofeja.

„Potpuno sam poludela. Osećala sam mnogo pritiska, a baš sam želela da je pobedim i osvojim titulu. Nadam se da mi je publika oprostila!“ – izjavila je Martina Hingis godinu dana posle legendarnog finala turnira u Parizu. U danima posle tog finalnog duela, mnogi teniseri, ali i navijači, javno su komentarisali da Martina Hingis „mora da odraste“ i da se u finalu ponašala potpuno neadekvatno za jednu tenisku šampionku. Od tog duela u finalu Rolan Garosa karijera Martine Hingis krenula je nizbrdo, više nije osvojila ni jedan Grend slem, a i ubrzo je, iako veoma mlada, okončala profesionalnu karijeru u singlu.
Kako su izgledali dramatični trenuci na Rolan Garosu 1999. godine i protesti Martine Hingis, zbog jednog naizgled nebitnog poena, koji će na kraju potpuno promeniti tok finalnog meča i po mnogima biti presudni za to što Švajcarkinja nikada nije osvojila turnir u Parizu, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstDžulijan Džekson – Patosiranje Herola Grejama
Sledeći tekstLeri Bird – „Dribling“ kojim je „polomio“ Paspalja