Kada je Rašid Valas isključen zbog izgovorenog „Ball don’t lie“

Kada je Rašid Valas isključen zbog izgovorenog

Rašid Valas je bio sjajan košarkaš koji je u svojoj NBA karijeri postigao preko 16.000 poena, osvojio šampionski prsten sa Detroitom, igrao četiri puta na All-Star utakmici, ali i dobio bezbroj tehničkih grešaka. Upravo taj njegov karakter koji se nije dopadao arbitrima, dopadao se navijačima, koji su u popularnom Šidu uvek imali jednog od miljenika.
Osim po sjajnim potezima fanovi NBA lige Valasa će zauvek pamtiti po inovaciji koju je uneo u ligu, svojom čuvenom rečenicom „Ball don’t lie“ (Lopta ne laže), koju je gotovo redovno izgovarao posle promašaja nekog njegovog protivnika sa slobodnih bacanja, a u situacijama kada je smatrao da je slobodnim bacanjima prethodio njegov nepostojeći prekršaj. Naravno, koliko god je publika gledala blagonaklono na te njegovo reči, toliko su sudije bile besne kada Šid to izgovori, pa su ga gotovo redovno posle izgovorenih reči „nagrađivali“ tehničkom greškom. Jedna od najinteresantnijih „Ball don’t lie“ situacija u karijeri Rašida Valasa dogodila se 2012. godine i nje se upravo danas podsećamo.
2. decembra 2012. godine u legendarnom „Medison Skver Gardenu“ domaćim Niksima gostovali su Finiks Sansi. Domaćini su slavili na meču sa 106:99, ali se meč manje pamti po rezultatu, a mnogo više po jednom detalju iz finiša prve četvrtine, Gosti su odlučili da pri zaostatku od 10 poena napadnu domaćine preko igre Luisa Skole na niskom postu. Legendarni Argentinac je u toj situaciji lako prošao pored Valasa koji ga je čuvao, ali ga je Šid u postizanju lakih poena sprečio grubim faulom. Valasu nije bilo dosta što je napravio grub faul, već je i posle sudijskog zvižduka „slučajno“ još jednom udario Skolu, zbog čega su ga sudije „nagradile“ tehničkom greškom. Šid je bio vrlo besan zbog toga, smatrao je da nije zaslužio tehničku, pa je ubeđivao sudije da su pogrešile, ali su sudije ostale dosledne u svojoj odluci. Slobodno bacanje za tehničku grešku je odlučio da izvede Goran Dragić i promašio je, a u tom trenutku Valas je trijumfalno uzviknuo: „Ball don't lie!“ Sudijama se njegov uzvik nije dopao, smatrali su da je on dovoljan da mu dodele još jednu tehničku grešku i samim tim isključe ga sa meča. Kada je shvatio šta se dogodilo, Rašid je pobesneo i počeo još jače da protestuje, pa je teren napustio tek kada su ga saigrači ubedili da prestane da protestuje i mirno izađe sa parketa.u kome je glavna zvezda bio centar domaćih Rašid Valas, koji se te sezone vratio košarci posle dvogodišnje penzije, ne bi li odigrao jednu sezonu u dresu tima iz „Velike jabuke“.
Gosti su odlučili da pri zaostatku od 10 poena napadnu domaćine preko igre Luisa Skole na niskom postu. Legendarni Argentinac je u toj situaciji lako prošao pored Valasa koji ga je čuvao, ali ga je Šid u postizanju lakih poena sprečio grubim faulom. Valasu nije bilo dosta što je napravio grub faul, već je i posle sudijskog zvižduka „slučajno“ još jednom udario Skolu, zbog čega su ga sudije „nagradile“ tehničkom greškom. Šid je bio vrlo besan zbog toga, smatrao je da nije zaslužio tehničku, pa je ubeđivao sudije da su pogrešile, ali su sudije ostale dosledne u svojoj odluci. Slobodno bacanje za tehničku grešku je odlučio da izvede Goran Dragić i promašio je, a u tom trenutku Valas je trijumfalno uzviknuo: „Ball don’t lie!“ Sudijama se njegov uzvik nije dopao, smatrali su da je on dovoljan da mu dodele još jednu tehničku grešku i samim tim isključe ga sa meča. Kada je shvatio šta se dogodilo, Rašid je pobesneo i počeo još jače da protestuje, pa je teren napustio tek kada su ga saigrači ubedili da prestane da protestuje i mirno izađe sa parketa.
„On je jedini igrač u ligi koji dobija tehničku grešku za izgovereno ‘Ball don’t lie.’” – rekao je vrlo besno posle susreta Karmelo Entoni, tadašnji najbolji igrač Niksa. I vrlo verovatno da je Melo bio i u pravu, da teško da bi iko drugi bio isključen zbog rečenice “Ball don’t lie”, ali zato je Šid i bio poseban košarkaš u svakom smislu te reči… Kako je izgledalo bizarno, ali i komično isključenje Rašida Valasa zbog izgovorenog “Lopta ne laže”, možete da se podsetite na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstFabregasov „snajper“ za crveni karton
Sledeći tekstPredrag Danilović – Trojkaška „paljba“ i „obračun“ sa Spajk Lijem