Kari Svenson – Zlatna medalja nakon preživljenog horora

Kari Svenson - Zlatna medalja nakon preživljenog horora

1984. godine u Šamoniju je održano prvo Svetsko prvenstvo u biatlonu za žene. Takmičarke su nastupale u samo tri discipline, a sve zlatne medalje otišle su u ruke biatlonki iz SSSR-a. Ipak, titula heroja takmičenja pripala je amerikanki Kari Svenson, koja je na 10 kilometara uspela da dođe do petog mesta, ali i da predvodi svoju reprezentaciju do bronzane medalje u štafetnom takmičenju. Za sport koji u Americi nikada nije bio toliko popularan bio je to veliki uspeh, koji niko nije uspeo da ponovi više od 30 godina, 1984. godine u Šamoniju je održano prvo Svetsko prvenstvo u biatlonu za žene. Takmičarke su nastupale u samo tri discipline, a sve zlatne medalje otišle su u ruke biatlonki iz SSSR-a. Ipak, titula heroja takmičenja pripala je amerikanki Kari Svenson, koja je na 10 kilometara uspela da dođe do petog mesta, ali i da predvodi svoju reprezentaciju do bronzane medalje u štafetnom takmičenju. Za sport koji u Americi nikada nije bio toliko popularan bio je to veliki uspeh, koji niko nije uspeo da ponovi više od 30 godina, ali i koji je u SAD-u prošao potpuno nezapaženo i bez ikakvih informacija u američkoj štampi o velikom uspehu njihovih biatlonki. Međutim, samo nekoliko meseci kasnije Kari Svenson je na način na koji to niko ne bi poželeo postala mega popularna u Americi, a njena životna priča ni danas nikoga ne ostavlja ravnodušnim i mnogima služi kao velika inspiracija.ali i koji je u SAD-u prošao potpuno nezapaženo i bez ikakvih informacija u američkoj štampi o velikom uspehu njihovih biatlonki. Međutim, samo nekoliko meseci kasnije Kari Svenson je na način na koji to niko ne bi poželeo postala mega popularna u Americi, a njena životna priča ni danas nikoga ne ostavlja ravnodušnim i mnogima služi kao velika inspiracija.
15. jula 1984. godine pošto je završila svoju smenu u restoranu u kome je radila kao konobarica, Kari Svenson je blizu mesta Big Skaj u Montana planinama otišla na kondicioni trening. Iako je tih dana bila česta pojava medveda u toj oblasti, Kari se toga nije uplašila, već je potpuno smirena otišla na još jedan trening, koji će joj pomoći da u narednim sezonama beleži još bolje rezultate na svetskoj biatlonskoj sceni. Dok je u laganom tempu trčala planinskim putevima u Montani, pravo niotkuda ispred nje su se pojavila dva gorštaka koji su živeli u tom planinskom vencu skoro bez ikakvog kontakta sa civilizacijom, što je bio početak životne drame Svensonove…
Don Nikols i njegov sin Den zaustavili su Kari sa namerom da je nateraju da pođe sa njima, kako bi živela u „braku“ sa Denom, sa kim bi po njihovom bolesnom planu ona zasnovala i porodicu. Pošto Kari naravno nije želela ni da čuje za tako nešto, pokušavši da se izvuče iz te neprijatne situacije govorivši kroz suze da je već udata, Don i Den ne poverovavši joj, odlučuju uz pretnju oružijem da je otmu i odvedu u njihov improvizovani kamp, gde će pošto provedu neko vreme sa njom utvrditi da li je ona prava žena za Dena. 15. jula 1984. godine pošto je završila svoju smenu u restoranu u kome je radila kao konobarica, Kari Svenson je blizu mesta Big Skaj u Montana planinama otišla na kondicioni trening. Iako je tih dana bila česta pojava medveda u toj oblasti, Kari se toga nije uplašila, već je potpuno smirena otišla na još jedan trening, koji će joj pomoći da u narednim sezonama beleži još bolje rezultate na svetskoj biatlonskoj sceni. Dok je u laganom tempu trčala planinskim putevima u Montani, pravo niotkuda ispred nje su se pojavila dva gorštaka koji su živeli u tom planinskom vencu skoro bez ikakvog kontakta sa civilizacijom, što je bio početak životne drame Svensonove...Vezuju Svensonovu lancima i poput psa je vode pored sebe putevima kroz Montana planine ka svom kampu. Ako je i želela Kari nešto da učini, njena situacija je zaista delovala izgubljeno, civilizacija nije bila ni na vidiku, a da pokuša da pobegne od otmičara koji je drže na nišanu njie nikako bilo moguće.
Primetivši da je nema u vreme u koje je trebala da se vrati sa trčanja, prijatelji i porodica Kari Svenson odlučuju da odmah krenu u potragu za njom, plašeći se da je negde na putu nije presreo i napao medved. Ipak, pošto je ubrzo pao mrak, veću potragu ostavljaju za sutradan. Za to vreme Svensonovu otmičari drže vezanu u kampu i pokušavaju da sa njom dogovore zajedničku budućnost, čvrsto verovavši da je baš ona prava žena za Dena. Sutradan otmičari sa Kari odlučuju da odu još dublje u divljinu, smatrajući da se ne nalaze na bezbednoj udaljenosti od civilizacije. Za to vreme kreće i ozbiljnija potraga za Svensonovom koja vrlo brzo nalazi neke od stvari koje je američka biatlonka imala sa sobom, a koje je ona namerno da ne vide njeni otmičari ostavljala za sobom. Shvativši da je Kari „tu negde“, ljudi koji pokušavaju da je spasu počinju da je glasno dozivaju, a Kari čuvši njihove glasove, pokušava i pored pretnje svojih otmičara da im se odazove. Nastaje prava zbrka, u kojoj u pokušaju da što pre pobegnu sa Kari, Don i Den Nikols počinju da paniče da će biti uhvaćeni i tada Den „nehotice“ puca u grudi Svensonove, koja pada na zemlju teško ranjena. Čuvši pucanj, dva spasilaca koji su bili najbliži mestu sa koga se čuo zvuk pucanja, hitaju ka tom delu Montana planina sa željom da spasu Svensonovu. Njeni otmičari uhapšeni su tek posle višemesečne potrage za njima, Den koji ju je ranio dobio je samo blagu kaznu za to što je učinio, pa je već posle 6 godina izašao na slobodu, dok je njegov otac Don zbog ubistva Alana Goldštejna osuđen na doživotni zatvor, ali je u avgustu 2017. godine pušten na uslovnu slobodu.Kada su uspeli da stignu do nje, Don Nikols posle kraće prepirke ubija jednog od spasilaca, velikog prijatelja Kari Svenson, Alana Goldštejna. Drugi spasilac tada beži po pomoć, a otmičari se bez Kari upućuju u divljinu.
Teško ranjena Kari, ostavljena sama u šumi, boreći se za goli život, spazila je da su njeni prijatelji ispustili torbicu koju su nosili sa sobom tokom potrage za njom, uspeva da nekako do puzi do nje, pa iz torbice uzima vodu, nešto sa čim bi pokušala da previje grudni koš, ali i lampu, koju neprestano pali i gasi, pokušavajući na taj način da signalizira gde se nalazi. Četiri sata od ranjavanja, spasilački tim konačno pronalazi Svensonovu, koju uz pomoć helikoptera prebacuju u bolnicu, gde ona i pored loših prognoza uspeva da dobije životnu bitku. Odmah pošto se saznalo za slučaj, on u Americi dobija veliku pažnu, a Kari Svenson uz Alana Goldštejna postaje jedan od novih američkih heroja. Ipak, Kari nije želela medijsku pažnju, maksimalno se trudila da se skloni od medija, o svom slučaju je pričala samo u izjavi za pravosudne organe, 1984. godine u Šamoniju je održano prvo Svetsko prvenstvo u biatlonu za žene. Takmičarke su nastupale u samo tri discipline, a sve zlatne medalje otišle su u ruke biatlonki iz SSSR-a. Ipak, titula heroja takmičenja pripala je amerikanki Kari Svenson, koja je na 10 kilometara uspela da dođe do petog mesta, ali i da predvodi svoju reprezentaciju do bronzane medalje u štafetnom takmičenju. Za sport koji u Americi nikada nije bio toliko popularan bio je to veliki uspeh, koji niko nije uspeo da ponovi više od 30 godina, ali i koji je u SAD-u prošao potpuno nezapaženo i bez ikakvih informacija u američkoj štampi o velikom uspehu njihovih biatlonki. Međutim, samo nekoliko meseci kasnije Kari Svenson je na način na koji to niko ne bi poželeo postala mega popularna u Americi, a njena životna priča ni danas nikoga ne ostavlja ravnodušnim i mnogima služi kao velika inspiracija.a njena jedina želja je bila da se oporavi i ako je moguće vrati biatlonu. Njeni otmičari uhapšeni su tek posle višemesečne potrage za njima, Den koji ju je ranio dobio je samo blagu kaznu za to što je učinio, pa je već posle 6 godina izašao na slobodu, dok je njegov otac Don zbog ubistva Alana Goldštejna osuđen na doživotni zatvor, ali je u avgustu 2017. godine pušten na uslovnu slobodu.
Kari Svenson nije želela da odustane od svoje velike ljubavi biatlona, pa se odmah posle oporavka vratila treninzima. Već početkom 1985. godine, nešto više od 6 meseci od tragedije vratla se i takmićenju, a svoj povratak je krunisala bajkovitim trijumfom na prvenstvu Amerike u Kvebeku, koji joj je bio bar mala satisfakcija za sve što je prošla pola godine ranije. Uspela je da se takmiči i u Svetskom kupu, gde je i pored toga što nije ostvarila zapaženije rezultate, uživala u nastupu sa najboljim biatlonkama planete i u popularnosti koju ovaj sport ima u pojedinim delovima Evrope, a koja je u Americi teško zamisliva. Ispunivši svoje sportske sne, 1986. godine sa samo 24 godine Kari odlučuje da okonča svoju sportsku karijeru i posveti se obrazovanju.
Inspirativna priča o Kari Svenson i njenom povratku sportu posle proživljene golgote je jedna od bajkovitijih životnih storija, koja je posebno u Americi dostigla veliku popularnost i o kojoj su snimljeni igrani i dokumentarni filmovi, kao i napisana vrlo popularna knjiga.

Prethodni tekst„Čičaritov“ het-trik – Kad Ferguson pogodi sa izmenom
Sledeći tekstMajkl Džordan – Polaganje koje prkosi gravitaciji