Karl Meloun – Zakucavanje preko Majkla Kupera

4. decembra 1985. godine „Džezerima“ su u goste došli tadašnji aktuelni šampioni lige Los Anđeles Lejkersi. U odličnom meču, „Jezeraši“ su posle produžetka slavili sa 131:127, a sa tog susreta se i danas pamti koš Morisa Lukasa za produžetak, ali i kako je tadašnji ruki Karl Meloun zakucao preko legende Lejkersa Majkla Kupera.
Te godine je Juta Džez na draftu kao 13. pika izabrala Karla Melouna i tako stvorila jedan od najboljih tandema u istoriji lige Stokton-Meloun. Upravo taj tandem je protiv Lejkersa odigrao kontru koja se i danas prepričava. Stokton je preuzeo loptu na centru terena, a potom je uposlio Melouna, koji je krenuo na zakucavanje. Stokton je preuzeo loptu na centru terena, a potom je uposlio Melouna, koji je krenuo na zakucavanje. Nije ga pokolebalo ni to što se ispred njega našao jedan od najboljih defanzivaca tadašnjih šampiona Majkl Kuper. U prvi mah pošto je skočio, činilo se da se „Poštar“ nije dovoljno odrazio i da neće uspeti da zakuca preko bek-krila "Jezeraša", ali je potom Meloun nekako „izdužio“ ruku i uspeo da „prekuca“ Majkla Kupera i oduševi navijače u Solt Lejk Sitiju, koji su odmah skočili sa svojih mesta.Nije ga pokolebalo ni to što se ispred njega našao jedan od najboljih defanzivaca tadašnjih šampiona Majkl Kuper. U prvi mah pošto je skočio, činilo se da se „Poštar“ nije dovoljno odrazio i da neće uspeti da zakuca preko bek-krila „Jezeraša“, ali je potom Meloun nekako „izdužio“ ruku i uspeo da „prekuca“ Majkla Kupera i oduševi navijače u Solt Lejk Sitiju, koji su odmah skočili sa svojih mesta. Fenomenalno zakucavanje Karla Melouna je bilo pokazatelj svima da je u NBA ligu stigao „novi momak“, koji će u naredne skoro dve decenije odličnim igrama, ali i sjajnim potezima da oduševljava navijače u svim NBA dvoranama.
Karl Meloun je u karijeri izveo još mnogo odličnih zakucavanja, verovatno i boljih od onog iz decembra 1985. godine preko Majkla Kupera, ali će ovo zakucavanje uvek imati posebno mesto u srcu svih ljubitelja NBA lige, jer je njime na „veliku scenu“ došao legendarni „Poštar“ Karl Meloun, ali na neki način i jedan od najboljih i najdugovečnijih tandema NBA lige Stokton-Meloun. Na snimku pred vama možete da se podsetite ovog legendarnog zakucavanja.

Prethodni tekstNesportski potez selektora „Plavih“ Saše Boškovića
Sledeći tekstTim Lobinger – Gola zadnjica za navijače i kraljevsku porodicu