Karlos Ruezga – Savršen gol ili veliki propust sudija?!

Karlos Ruezga - Savršen gol ili veliki propust sudija?!
Karlos Ruezga - Savršen gol ili veliki propust sudija?!
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Oko 2000 navijača u dvorani u Čehovu je u septembru 2018. godine pratilo uzbudljiv duel grupe C rukometne Lige šampiona između domaćih Čehovskih Medveda i gostujućeg Sportinga. Iako su Čehovski Medvedi imali 4 gola prednosti na poluvremenu i vođstvo tokom većeg dela susreta, meč je, ipak, ušao u neizvesnu završnicu, a gosti su imali priliku za pobedu po isteku vremenu.
Pri rezultatu 22:22 sa zvukom sirene dosuđen je deveterac za Sporting. Vreme je bilo isteklo, pa je po rukometnim pravilima ostalo samo još da gosti izvedu taj prekršaj pre nego što se i definitivno okonča meč. Loptu u ruke uzeo je iskusni tridesettrogodišnji Španac i jedan od najboljih igrača tima iz Lisabona Karlos Ruezga, koji do tog trenutka na meču nije briljirao. Pošto nije bilo vremena za dodavanje, gostujući igrači sklonili su se od Ruezge i pustili ga da uputi direktan šut na gol. Ispred njega je u bloku stajalo šest veoma visokih igrača domaćeg tima, a ako bi lopta prošla pored ili preko bloka na golu je čekao da reaguje reprezentativac Rusije Dmitri Pavlenko.

Karlos Ruezga je iz deveterca pogodio za pobedu Sportinga na gostovanju u Čehovu.
Karlos Ruezga je iz deveterca pogodio za pobedu Sportinga na gostovanju u Čehovu.

Karlos Ruezga se izvija na levu stranu i šalje loptu pored bloka, koja posle ne baš spretne reakcije Pavlenka završava u mreži za pobedu i veliku radost gostiju. Dok se domaćini nervozno pitaju kako su „uspeli“ da izgube meč, gostujući igrači okružuju Ruezgu i zajedno sa njim proslavljaju veoma važan trijumf u elitnom takmičenju. Gol Ruezge oduševio je mnoge rukometne navijače, a na zvaničnom YouTube kanalu EHF-a nazvan je „savršenim“. Ipak, dok su „pljuštale“ pohvale na račun rukometaša Sportinga i „veličanje“ gola kakav se ne viđa toliko često, navijači kluba iz Čehova, ali i mnogi neutralni rukometni fanovi, „upirali su prstom“ na sudijski par tog duela Marton Balaš – Peter Horvat.
Naime, po rukometnim pravilima, Karlos Ruezga je morao da ispusti loptu iz ruke pre nego što pomeri jednu nogu sa mesta prekršaja, a nikako nije smeo da šutira „iz skoka“ i podigne „stajaću“ nogu pre nego što uputi loptu ka golu. Ipak, na snimku se veoma jasno vidi da su obe noge rukometaša Sportinga bile u vazduhu dok mu je lopta još bila u rukama i ako bi se striktno primenjivala rukometna pravila sudijski par Balaš – Horvat morao je da poništi Ruezgin gol i dosudi nepravilno izvođenje prekršaja. Naravno, nije bilo malo onih koji su smatrali da su takve kritike preterane i da ako bi se toliko striktno primenjivala pravila, mnogi neverovatni sportski potezi bi morali da se proglase nevažećim i da se zato takve stvari tolerišu i da bi tako trebalo i da ostane.

Karlos Ruezga je bio junak pobede Sportinga na gostovanju u Rusiji.
Karlos Ruezga je bio junak pobede Sportinga na gostovanju u Rusiji.

Taj „mali“ sudijski propust očigledno nije smetao većini rukometnih fanova, pa su oni na kraju Ruezgin pogodak za pobedu Sportinga na gostovanju Čehovskim Medvedima izabrali za najbolji te sezone u elitnom rukometnom takmičenju. „Ja sam nizak i ovakve šuteve vežbam još od kako sam bio mlad. U takvim situacijama je veoma teško biti uspešan, jer nema puno prostora. Pokušao sam da nađem prostor pored bloka, zato što je očigledno da nisam imao šta da tražim preko ‘Ruskog zida’. Bilo je neverovatno što sam uspeo, a za mene je taj gol mnogo važniji od dva boda.  Navijači su najvažniji deo našeg sporta i ja sam im veoma zahvalan na podršci.“ – izjavio je Karlos Ruezga o svom golu nakon što je on izabran za najbolji u toj sezoni Lige šampiona.
Kako je izgledao pogodak Karlosa Ruezge koji je odlučio duel Čehovskih Medveda i Sportinga i koji je kasnije izabran za najbolji u Ligi šampiona u sezoni 2018/2019, ali i za koji mnogi smatraju da nije trebao da bude priznat, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstDjui Bozela – Bokser koji je dosanjao svoj san
Sledeći tekstKada je „Peni“ Hardavej „upoznao“ Dejana Bodirogu