Kog je pola Kaster Semenja?!

Kog je pola Kaster Semenja?!

U finalu trke na 800 metara za dame, na Svetskom atletskom prvenstvu 2009. godine na berlinskom “Olimpijskom stadionu”, Kaster Semenja ponizila je konkurenciju ostavivši ih pri prolasku kroz cilj dobrih 20 metara, pretrčavši dva kruga u novom najboljem vremenu sezone i najboljem u prethodnih 12 godina 1:55:45. I dok se ona radovala prekrivena zastavom svoje domovine, ostale takmičarke su se međusobno grlile i čestitale jedna drugoj, apsolutno ignorišući novu šampionku, što je bio samo jedan deo skandala koji je tada potresao “Kraljicu sportova” i u kome je glavno pitanje bilo: da li je nova šampionka na 800 metara zaista ženskog pola?!
Kaster Semenja je godinu dana pre šampionata u Berlinu, na Svetskom juniorskom prvenstvu u Bidgošću ispala još u kvalifikacijama, da bi potom 6. marta 2009. godine, 800 metara pretrčala za 2:00:58, a krajem jula fenomenalnih 1:56:72. Taj njen neverovatan napredak za manje od godinu, uz fizički izgled i glas, koji nisu nimalo ženstveni, naterao je čelnika atletske federacije da se zapitaju, da li se to u stvari muškarac takmiči sa devojkama?! Da bi to utvrdili poslali su Semenju na test provere pola tri nedelje pred start šampionata u Berlinu, ali rezultati testa nisu stigli do početka takmičenja u Nemačkoj prestonici, pa je na kraju Kaster dozvoljeno da se takmiči.

Kaster Semenja je godinu dana pre šampionata u Berlinu, na Svetskom juniorskom prvenstvu u Bidgošću ispala još u kvalifikacijama, da bi potom 6. marta 2009. godine, 800 metara pretrčala za 2:00:58, a krajem jula fenomenalnih 1:56:72. Taj njen neverovatan napredak za manje od godinu, uz fizički izgled i glas, koji nisu nimalo ženstveni, naterao je čelnika atletske federacije da se zapitaju, da li se to u stvari muškarac takmiči sa devojkama?! Da bi to utvrdili poslali su Semenju na test provere pola tri nedelje pred start šampionata u Berlinu, ali rezultati testa nisu stigli do početka takmičenja u Nemačkoj prestonici, pa je na kraju Kaster dozvoljeno da se takmiči.
Kaster Semenja – Hermafrodit ili ne?

Ipak, da je Semenja i nešto ranije te godine testirana i da su rezultati takvi da njoj nije trebalo da se dozvoli da se takmiči u Berlinu, izjavio je njen tada već bivši trener, koji je želeo da ostane anoniman: “Južnoafrička republika je još u martu napravila testove. Rezultati su više nego jasni. Kaster je hermafrodit! Semenja nije mogla da se takmiči na Svetskom šampionatu u Berlinu u ženskoj konkurenciji.” – rekao je njen bivši trener i okrivio čelnike atletske federacije Južnoafričke republike, rekavši da je Semenja samo žrtva, pošto niti ona, niti njena familija, nisu bili obavešteni o rezultatima testa.
Odmah pošto se prvi put pojavila na šampionatu u Berlinu, Kaster je izazvala veliku pažnju i onih koji je do tada nisu znali. Žamor u publici prilikom njenog predstavljanja pre trke, govorio je da i na “Olimpijskom stadionu” u Berlinu ima dosta onih, koji su smatrali da Semenji nije mesto u toj konkurenciji. Celokupna atmosfera nije uticala na Semenjino trčanje, rutinski je prošla obe preliminarne runde i plasirala se u finale, ali je pre trke za medalje usledio novi skandal. Atletičarke nisu želele da se pozdrave sa Semenjom tokom kvalifikacionih trka, pojedine su čak tražile i da joj se zabrane dalji nastupi u ženskoj konkurenciji, a mediji su nakon izjave Kaster Semenje posle polufinalne trke počeli da pišu o njenom “muškom” glasu i da je ona u stvari prevarant, tačnije, muškarac koji se takmiči sa devojkama?!

To je nateralo međunarodnu atletsku federaciju (IAAF) da naloži tada 18-godišnjoj trkačici da se posle nastupa na Svetskom prvenstvu u Berlinu, podvrgne proveri pola zbog neverovatnog napretka rezultata u poslednjih godinu dana, ali i da se zvanično oglasi: “Semenja može da učestvuje u finalu, jer mi ne posedujemo dokaze koji bi osporili njeno pravo da trči.” – rekao je pre finalne trke na 800 metara portparol IAAF Nik Dejvis i time samo dodatno povećao glasine, jer su mediji tvrdili da njegove reči samo pokazuju da iz atletske federacije misle isto što i svi, ali da zbog nemogućnosti da to i dokažu ne žele da zabrane Semenji da se takmiči.
Kaster to nije puno poremetilo, bar ne na atletskoj stazi, uverljivo je slavila u finalnoj trci i potpuno sama slavila svoj trijumf, pošto konkurentkinje nisu želele da joj čestitaju, a čini se i da publika u Berlinu nije bila na njenoj strani. Koliko su dešavanja posle trke pogodila Semenju, govorio je predsednik atletskog saveza Južnoafričke republike, Leonard Kuene: “Ona nije srećna. Rekla mi je: ‘Niko mi nikada nije rekao da nisam žensko dok nisam došla u Berlinu. Ja nisam muško. Zašto ste me doveli ovde? Trebalo je da me ostavite kod kuće, u selu.’ Čak nije htela da se popne na podijum, ali ja sam joj rekao da mora.”

Kaster to nije puno poremetilo, bar ne na atletskoj stazi, uverljivo je slavila u finalnoj trci i potpuno sama slavila svoj trijumf, pošto konkurentkinje nisu želele da joj čestitaju, a čini se i da publika u Berlinu nije bila na njenoj strani. Koliko su dešavanja posle trke pogodila Semenju, govorio je predsednik atletskog saveza Južne Afrike, Leonard Kuene: “Ona nije srećna. Rekla mi je: 'Niko mi nikada nije rekao da nisam žensko dok nisam došla u Berlinu. Ja nisam muško. Zašto ste me doveli ovde? Trebalo je da me ostavite kod kuće, u selu.’ Čak nije htela da se popne na podijum, ali ja sam joj rekao da mora.”
Kaster Semenja – Proslavlja sama u Berlinu osvajanje zlatne medalje na 800 metara.

U pokušaju da smiri situaciju IAAF nije dozvolio da se Kaster Semenji pojavi na pobedničkoj konferenciji za novinare, ali time su samo dodatno doprineli mističnosti cele priče o njenom polu: “Znam da biste voleli da vam se ona obrati posle pobede, ali ona je još uvek mlada, neiskusna, i nije u prilici da na pravi način odgovori na vaša pitanja. Zato smo se mi i Južnoafrička federacija dogovorili da ona ne bude pred novinarima, jer nije spremna za situacije poput ove.” – objasnio je tadašnji generalni sekretar IAAF Pjer Vajs.
Pošto je posle svega postala svetska senzacija mediji su se utrkivali sa prenošenjem stvari iz njenog života. Jedan popularni tabloid je objavio krštenicu Kaster Semenje, u kojoj u rubrici “pol” piše “ženski” i sliku iz njenih đačkih dana, a mediji iz njene domovine su “pohitali” da intervjuišu Semenjinu familiju. “Ona je moja mala devojčica. Podigao sam je i nikada nisam sumnjao u njen pol. Ona je žena i to mogu ponoviti milion puta ako treba.” – rekao je njen otac Džejkob, koji je bio šokiran raznim pričama koje su kružile o njegovoj ćerki. Nii majka Kaster Semenje nije mogla da veruje da se dovodi u pitanju pol njene devojčice: “Ja znam šta je moje dete. Mokdagi Kaster je žena i ništa to ne može da promeni. Svaki komšija iz našeg sela reći će vam isto – Mokdagi je žensko!” – bile su reči majke Morkus.
Mediji jednostavno nisu želeli da stanu, tražili su na sve načine što više “muških” detalja iz života Kaster Semenje, pa su potražili i njenog učitelja, koji je vrlo rado dao izjavu za medije: “Kada je bila mala volela je grubo da se igra sa dečacima, a nikada nije nosila suknje u školi. Uvek je bila obučena kao dečak, a tek sam u višim razredima shvatio da je ona devojčica.” – rekao je njen učitelj i dodatno “zapalio” medije.

Mediji jednostavno nisu želeli da stanu, tražili su na sve načine što više “muških” detalja iz života Kaster Semenje, pa su potražili i njenog učitelja, koji je vrlo rado dao izjavu za medije: “Kada je bila mala volela je grubo da se igra sa dečacima, a nikada nije nosila suknje u školi. Uvek je bila obučena kao dečak, a tek sam u višim razredima shvatio da je ona devojčica.” - rekao je njen učitelj i dodatno “zapalio” medije. Sa druge strane Semenjina najbolja drugarica, pokušala je da je odbrani: “Kaster se nikada nije interesovala za muškarce, ali je definitivno ženskog pola.”
Kaster Semenja tokom školskih dana.

Sa druge strane Semenjina najbolja drugarica, pokušala je da je odbrani: “Kaster se nikada nije interesovala za muškarce, ali je definitivno ženskog pola.” Medijska “zabava” je trajala još neko vreme, a rezultati provere pola nikada zvanično nisu potvrdili glasine, iako je po pisanjima medija IAAF dobio rezultate testa koji pokazuju hromozomske nepravilnosti, koje Semenji daju karakteristike žene, ali i muškarca, Kaster je dozvoljno da nastavi sa takmičenjem, a ona je posle nekoliko godina lošijih rezultata, uspela da ponovo “zauzme” atleksti “tron”. Iako se vremenom situacija smirila i Semenja više nije bila u “nemilosti” medija, publike i koleginica, svetska atletska federacija odlučila je skoro 10 godina posle šampionata u Berlinu da zabrani takmičarkama sa viškom muških hormona da nastupaju u disciplinama od 400 do 1000 metara. Ovakva odluka je kod mnogih protumačena kao direktan udar na Semenju i kao zvanična potvrda i od atletske federacije da ona zapravo nije žensko, ali su i mnogi smatrali ovu odluku veoma lošom, nepravednom i diskriminisajućom. I pored svega što se dešavalo kod mnogih ljubitelja sporta ostaće večita dilema i pitanje, kog je zapravo pola Kaster Semenja?!

loading…
Prethodni tekstOdbrana karijere Dejvida Simana
Sledeći tekstKada je Maradona “ponižavao” Boku Juniors