Kontroverzna rampa Stojka Vrankovića za titulu Panatinaikosa

Stojko Vranković je zauvek upisao svojem ime u istoriju grčkog Panatinaikosa, tako što je “atinskim zelenima” svojom i do danas kontroverznom rampom doneo prvu titulu evropskog klupskog prvaka. U finalu Evrolige 1996. godine, finalu koje se i danas prepričava „PAO“ je savladao Barselonu sa 67:66, ali svim ljubiteljima košarke i sporta ostaje u sećanju završnica meča u kojoj su se dešavale neverovatne stvari.
U vrlo neizvesnom i tvrdom meču ekipe su se smenjivale u vođstvu tokom svih 40 minuta. U poslednji minut se ušlo sa prednošću Panatinaikosa, a onda se pri rezultatu 67:66 i napadu “zelenih” ušlo u kontroverzu završnicu. Nakon što je Panajotis Janakis izgubio loptu u napadu, a Hoze Antonio Montero u kontri imao čisti „zicer“ za pobedu Španaca, odnekud je doleteo Vranković i blokirao Španca za veliku radost navijača grčkog kluba. U preostalih skoro 5 sekundi Barselona nije uspela postići koš i rezultat je ostao 67:66 za Panatinaikos. Ipak, Stojko Vranković je zauvek upisao svojem ime u istoriju grčkog Panatinaikosa, tako što je “atinskim zelenima” svojom i do danas kontraverznom rampom doneo prvu titulu evropskog klupskog prvaka.dve stvari su od te večeri do danas ostale sporne. Blokada Stojka Vrankovića je čini se došla prekasno, pošto je lopta posle Monterovog šuta prvo udarila u tablu, a tek onda je usledila blokada Vrankovića, što znači da je lopta bila u silaznoj putanji i da Barseloni nije priznat očigledan koš. Drugi sporni trenutak dogodio se pre Stojkove rampe i odnosi na na neverovatnu odluku zapisničkog stola da u kontranapadu Barselone zaustavi vreme na nekoliko sekundi. Naime, nakon što ja Barselona krenula u kontru, vreme je jednostavno zaustavljeno na nekoliko sekundi, što se jasno vidi i na snimku. U normalnim okolnostima, nakon Vrankovićeve blokade do kraja utakmice preostala bi možda još koja sekunda ili ne bi bilo uopšte više vremena, a ovako je Barselona imala praktično još pet sekundi da pokuša da postigne pobednički koš, što ipak špancima nije pošlo za rukom.
„Sve što se dogodilo u završnici bilo je neverovatno, nekoliko sekundi je trajalo poput veka. Sećam se da je „Stojko“ trčao poput Karla Luisa, sa jedne strane terena na drugu, kako bi zaustavio Montera. Barselona se žalila, tvrdeći da je blokada bila neregularna, ali mogu vam reći da se mnoštvo neregularnih stvari dogodilo pre toga na štetu Panatinaikosa, posebno sa satom koji je merio 30 sekundi napada.“ – rekao je mnogo godina kasnije Panajotis Janakis.
Treba i reći da je kontroverzna rampa Vrankovića, donela prvu evropsku titulu bilo kom grčkom klubu. Trenutak koji je pred vama je jedan od najupečtljivijih u istoriji evropske košarke. Pogledajte kontroverznu završnicu meča o kojoj se i danas priča i rampu Vrankovića koju mnogi smatraju za početak dominacije grčke klupske košarke.

Prethodni tekstNasrtaj Delio Rosija na Adema Ljajića
Sledeći tekstNiki Lauda i Džejms Hant – Rivalstvo ovekovečano na filmu