Lars Riken – Lob udarcem u istoriju

StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Gol koji je Lars Riken postigao u finalu Lige Šampiona 1997. godine i dalje se smatra jednim od najboljih u istoriji ovog takmičenja. Riken, tada 20-godišnjak, nakon samo 16 sekundi na terenu, lobom je savladao golmana Juventusa, Anđela Perucija i overio trijumf Borusije iz Dortmunda.
Borusiju su pred trijumf na Olimpijskom stadionu u Minhenu doveli golovi Karl-Hajnca Ridlea. Juventus se vratio u igru golom Del Pjera, da bi onda glas reportera jedne nemačke radio stanice u 21:55 tog 28. maja 1997. godine trebao da ohrabri navijače Borusije, svega pet minuta pošto je Juve smanjio na 1:2 i pretio da otkaže pripremljenu žurku Mlionera u Minhenu. “Poštovani slušaoci, sad na teren ulazi Lars Riken. On će dati treći gol. Ili se bar nadamo da će ga dati.“ Lars Riken je na maestralan način lob udarcem matirao Perucija, promenio istoriju kluba sa Vestfalena, matirao Staru damu i odneo kući pehar Lige šampiona.Od najave reportera do realizacije prošlo je samo 16 sekundi! U prvom kontaktu sa loptom tada 20-godišnji veliki talenat Dortmunda, na maestralan način lob udarcem je matirao Perucija, promenio istoriju kluba sa Vestfalena, matirao Staru damu i odneo kući pehar Lige šampiona.
“Sedeo sam na klupi 70 minuta, proučavajući šta se dešava na terenu. Primetio sam da golman Anđelo Peruci stalno stoji daleko od svog gola. Okrenuo sam se ka saigraču Hajku Herlihu i rekao: “Ako uđem, prvo što ću da uradim je da šutnem, bez obzira gde sam u tom trenutku.“ U teoriji je izgledalo jednostavno, teže je bilo da izvedem u praksi to što sam smislio. Od deset takvih šuteva osam ili devet ne bi ušlo u mrežu. Taj jedan jeste! Tako to ide u velikim utakmicama.“ – objasnio je mnogo godina kasnije Lars Riken u razgovoru za jedan engleski magazin kako je postigao legendarni gol.
Uživajte u spektakularnom golu Lars Rikena koji je doneo Borusiji titulu prvaka Evrope, izbacio Rikena u orbitu i od njega napravio veliku fudbalsku zvezdu.

Prethodni tekstTriler u Manili
Sledeći tekstŽeljko Rebrača – „Banana“ za svetsku titulu