Majkl Džonson – Dominacija u Atlanti

Majkl Džonson - Dominacija u Atlanti

Majkl Džonson je na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine osvojio dve zlatne medalje, na 200 i 400 metara a posebno se izdvaja pobeda na kraćoj deonici, gde je Džonson dominantno slavio uz novi svetski rekord.
Majkl Džonson - Dominacija u Atlanti.Majkl Džonson je u Atlantu stigao kao već jedna od najvećih zvezda svetske atletike i kao apsolutni vladar na 200 i 400 metara. Na izbornom prvenstvu Amerike nekoliko nedelja pre OI, Majkl Džonson je u trci na 200 metara oborio 17 godina star svetski rekord koji je držao Pjetro Menea i tako najavio velike mogućnosti na Olimpijskim igrama. U Atlanti je Džonson imao šansu da postane prvi atletičar u istoriji koji je na istim Olimpijskim igrama slavio u trkama na 200 i 400 metara.
Na programu OI u Atlanti je prvo bila disciplina 400 metara, Majkl je lagano došao do finala a onda je u finalnoj trci potpuno “rasturio“ konkurenciju. Slavio je Džonson u trci na 400 metara u vremenu novog rekorda Olimpijskih igara 43,49 a njegov prvi pratilac Britanac Rodžer Blek, kasnio je za njim više od 9 desetinki. Tom pobedom je Majkl Džonson došao do svoje prve individualne olimpijske zlatne medalje, ali se tu nije zaustavio. Nekoliko dana kasnije, 1. avgusta 1996. godine, usledila je finalna trka na 200 metara. Majkl Džonson je na OI u Atlanti oborio svetski rekord na 200 metara.Majkl Džonson je pobedio na neverovatan način u toj trci i to ispred legendarnih Frenki Frederiksa i Ato Boldona. Džonson je štopericu na kraju te trke zaustavio na 19,32, čime je oborio svetski rekord za više od 3 desetinke, što je najveća razlika između novog i starog rekorda na 200 metara. Tom pobedom, Majkl je postao prvi atletičar u istoriji koji je pobedio i na 200 i na 400 metara na istim Olimpijskim igrama. Koliko je Džonson bio neverovatan u toj legendarnoj trci, možda najbolje pokazuje da je prvih 100 metara pretrčao za 10 sekundi i 12 stotinki, drugih 100 za 9 sekundi i 20 stotinki a deo između 50 i 150 metara za nestvarnih 8 sekundi i 76 stotinki! Mnogi atletski stručnjaci smatraju da je ta Džonsonova trka iz Atlante atletsko savršenstvo i da smo te večeri prisustvovali možda i najvećem trenutku svetske atletike svih vremena. Nekoliko godina kanije, trka Majkl Džonsona iz Atlante na 200 metara je izabrana za najbolju atletsku trku u zadnjoj deceniji dvadesetog veka.
Sećanje na dominaciju legendarnog Majkl Džonsona sa Olimpijskih igara u Atlanti (koja se smatra jednom od najvećih u istoriji atletike) ne bledi ni danas. Bilo je dominantih atletičara i pre i posle, ali mnogi ljubitelji atletike će reći “niko kao Džonson”. Pogledajte finalnu trku na 200 metara iz Atlante i podsetite kako je u Atlanti “leteo“ stazom legendarni Majkl Džonson. Uživajte!

Prethodni tekstBirdova krađa
Sledeći tekstMeč za pamćenje – Jugoslavija-Slovenija