Manute Bol – Šest trojki za poluvreme

Manute Bol - Šest trojki za poluvreme

3. marta 1993. godine, tim Filadelfije otputovao je u Finiks da pokuša da savlada Sanse predvođene Čarlsom Barklijem, koji je nešto ranije trejdovan u Sanse, baš iz Filadelfije. Ipak, stvari nisu išle onako kako su se gosti nadali, predvođeni Barklijem domaći Sansi već posle prve četvrtine vode sa 43:24, a do poluvremena su došli i do plus 24. Na poluvremenu se trener Siksersa Dag Mo očigledno već predao, pa je odlučio da šansu u nastavku od starta dobiju rezerve, što je na najbolji način iskoristio “Džin iz Sudana” Manute Bol.
U prethodne tri sezone, uključujući i tada aktuelnu Manute Bol je šutirao 2/31 za tri poena, a do meča u Finiksu je u sezoni imao samo 1/8, ali to uopšte nije uticalo na njegovo samopouzdanje prilikom šuta. Čim je krenulo drugo poluvreme Manute je odlučio da šutira za 3 poena, Čim je krenulo drugo poluvreme Manute je odlučio da šutira za 3 poena, pošto je pogodio prvi šut, a vrlo brzo i drugi, nastavio je konstantno da šutira izvan linije za tri poena. Domaći ga uopšte nisu čuvali tako daleko od koša, puštali su da šutira, a Bol je to koristio, nije ga čak zaustavilo ni nekoliko uzastopnih promašaja. Do kraja treće četvrtine bio je na 4/7, a na kraju susreta na i za šutere sjajnih 6/12 izvan linije za tri poena.pošto je pogodio prvi šut, a vrlo brzo i drugi, nastavio je konstantno da šutira izvan linije za tri poena. Domaći ga uopšte nisu čuvali tako daleko od koša, puštali su da šutira, a Bol je to koristio, nije ga čak zaustavilo ni nekoliko uzastopnih promašaja. Do kraja treće četvrtine bio je na 4/7, a na kraju susreta na i za šutere sjajnih 6/12 izvan linije za tri poena.
„Nisu me čuvali, pa sam odlučio da probam za tri poena. Kada sam pogodio saigrači su mi rekli da nastavim, tako sam i uradio.“ – rekao je Manute Bol o svojih neverovatnih 12 šutnutih trojki za poluvreme na meču u Finiksu. „Prvi šut je uzeo na svoju ruku, a onda je odlučio da proba još jednom. Kada smo videli da mu dobro ide, ohrabrili smo ga da nastavi sa šutiranjem, pomislili smo da ćemo ih njegovim šutiranjem stići.” – rekao je posle meča trener gostiju Dag Mo. Finiks je ipak na kraju rutinski slavio sa 125:115, gostima nije pomoglo ni Manuteovo poluvreme karijere.
Kako je Sudanac svojim sjajnim šutiranjem oduševio i protivnike (najviše Čarlsa Barklija) i jedan potpuno običan NBA meč napravio istorijskim, možete se podsetite na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstTo može samo Safin – Skidanje šorca kao proslava dobijenog poena
Sledeći tekstPoveđeni igrač tri puta ispadao sa nosila