Marijan Beneš – Spektakularnim nokautom do evropske titule

Marijan Beneš - Spektakularnim nokautom do evropske titule

Marijan Beneš bio je bokser o čijoj karijeri bi mogao da se napravi blokbaster u Holivudu, a u toj njegovoj sjajnoj karijeri se posebno izdvaja 17. mart 1979. godine, kada je jedan, kako su ga mnogi navijači tada videli ulični borac, jedan „razjareni bik“ od prvog udarca gonga krenuo iz svog ugla na evropskog prvaka u EBU verziji Francuza Žilbera Koena.
Te večeri u „Boriku“ u Banja Luci dogodio se jedan od najlepših trenutaka u istoriji jugoslovenskog boksa, jer je evropski šampion postao ljubimac nacije, koji je nošen velikom podrškom publike bio spreman da “nasrne” na evropskog prvaka bez ikakvog respekta i prosto prebije nesrećnog Koena na način kako se to retko viđa u ringu, a mnogo češće u kafanskoj tuči. Marijan Beneš je potpuno pretukao Žilbera Koena u prve tri runde meča, a tukao ga je toliko da zbunjeni Francuz gotovo da nije znao gde se nalazi. Mnogi su imali primedbu da tehnika Banjalučanina nije savršena, ali kao da je to i bilo potrebno pored udaraca koji su delovali kao da tuče sa hladnim oružjem u ruci. Često je znao da ga satera u ugao i plasira razorne udarce, a posle prve tri runde koje je Koen nekako „preživeo“ na nogama, došla je na red i četvrta…

Marijan Beneš je potpuno pretukao Žilbera Koena i došao do titule šampiona Evrope.
Marijan Beneš je potpuno pretukao Žilbera Koena i došao do titule šampiona Evrope.

U toj rundi Marijan Beneš je nasrnuo na nesrećnog Francuza poput nekog ljutitog bika, verovatno svestan da je to runda njegove karijere, da su to sekunde i minuti u kojima će ili potpuno slomiti protivnika ili se toliko istrošiti da će kasnije teško uspeti da izdrži do predviđenog kraja meča. Marijan je odmah posle gonga iz tri koraka stigao do Koena, koji se sagao da izbegne udarce, ali nije uspeo, a onda je krenula nestvarna serija udaraca. Beneš je udarao protivnika snažno i precizno, udarao ga je malo levom, malo desnom rukom, a onda Koen više nije mogao da izdrži i srušio se posle neverovatnog nalete Beneša, dok je publika u dvorani u Banja Luci prosto „eksplodirala“. Može se reći da je u tim trenucima čitava Jugoslavija klicala Marijanu Benešu, heroju i idolu od Vardara do Triglava, koji se na neverovatan i spektakularan način popeo na bokserski evropski tron. Posle pobede protiv Koena, Marijana Beneša su njegovi Banjalučani na rukama nosili ulicama grada, proslavljujući tako istorijski trijumf.
Sve Benešove borbe bile su spektakularne, ali ona iz marta 1979. godine se i danas podjednako pamti i prepričava, kao da nije prošlo više od 40 godina od tada. I zato vas mi podsećamo na nokaut koji i danas ostavlja bez daha i koji je sigurno jedan od najlepših trenutaka u istoriji jugoslovenskog boksa i sporta uopšte.

Prethodni tekstBaka huligan
Sledeći tekstDžon Izner i Nikola Mau – Tri dana tenisa