Mario Lemju – Pet golova na pet različitih načina

Mario Lemju - Pet golova na pet različitih načina
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Od svih neverovatnih dostignuća koja je u karijeri postigao Mario Lemju, posebno se izdvaja 31. decembar 1988. godine i meč protiv Nju Džersi Devilsa. Te večeri Lemju je postao jedini igrač u NHL istoriji koji je uspeo da na istom meču postigne pet golova na pet različitih načina.
Pre nego što su krenuli na novogodišnju proslavu, 16025 ljudi u Sivik Areni u Pitsburgu, prisustvovali su meču NHL šampionata između domaćih Pingvinsa i gostujućih Devilsa iz Nju Džersija, na kome će istoriju najbrže kolektivne igre na svetu pisati Mario Lemju. Sa svojim pogotcima, Mario je krenuo posle malo više od 4 minuta igre, kada je posle jednog odličnog prodora zatresao mrežu protivnika, u trenucima kada su oba tima bila kompletna. Nepuna 4 minuta kasnije, dok je njegov tim bio u “Šorthendu”, Lemju je primio pak na ivici protivničke trećine, stuštio se ka golu “Đavola” i prvo sjajnim driblingom “izlomio” defanzivca gostiju, da bi potom rutinski savladao golmana gostiju Boba Sauvea. Od svih neverovatnih dostignuća koja je u karijeri postigao Mario Lemju, posebno se izdvaja 31. decembar 1988. godine i meč protiv Nju Džersi Devilsa. Te večeri Lemju je postao jedini igrač u NHL istoriji koji je uspeo da na istom meču postigne pet golova na pet različitih načina.Do kraja prvog perioda, Lemju posle asistencije saigrača, topovskim udarcem, u situaciji kada je njegov tim imao igrača više, još jednom trese protivničku mrežu i na taj način prvi period završava postignutim het-trikom.
Sredinom drugog perioda dosuđen je penal za domaće, a Mario ga rutinski realizuje, poslavši pak kroz noge Sauvea. Do istorije Lemjua je delio samo još jedan pogodak i to u praznu mrežu protivnika. Da bi se to dogodilo trebalo je da se poklopi nekoliko stvari, da Devilsi gube u meču, ali i da budu rezultatski u igri, kako bi odlučili da završnicu meča odigraju bez golmana, da Pingvinsi u tom veštačkom “Pauer pleju” gostiju dođu do paka, ali i da se Lemju nađe gde treba i postigne pogodak. Sve se to poklopilo u samoj završnici meča, pošto je rezultat bio 7:6 za “Pingvine”, gosti su na klupu pozvali golmana, krenuli silovito u napad, ali im je Pol Kofi oduzeo pločicu, prosledio je do Lemjua, koji je kada je na semaforu ostala još samo jedna sekunda do isteka vremena, poslao u praznu mrežu i tako postigao golove u istom meču na sve moguće načine.
Do današnjeg dana, niko nije uspeo da ponovi neverovatan poduhvat koji je na tom meču ostvario Mario Lemju. Postići u jednom meču pet golova na pet različitih načina, deluje neverovatno i za sve hokejaše nedostižno. Prošlo je više od 27 godina od tada, a izvesno je da će proći još dosta vremena dok neko ne ponovi ono što je te novogodišnje noći u Pitsburgu uradio, legendarni Mario Lemju. Kako je Mario odigrao partiju života i rešetao protivničku mrežu u Sivik Areni, možete se uveriti i sami u snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstGoran Ivanišević – Predaja zbog polomljenih reketa
Sledeći tekstMario Lemju – Borac kakav se više ne rađa