Mate Parlov – Nokaut protiv Koelja za svetsku titulu

Mate Parlov - Nokaut protiv Koelja za svetsku titulu

U istoriji jugoslovenskog sporta 7. januar 1978. godine upisan je zlatnim slovima. Tog dana je legendarni bokser Mate Parlov u Milanu postao profesionalni šampion sveta u poluteškoj kategoriji, WBC organizacije.
Po završetku fenomenalne amaterske karijere, Mate Parlov se otisnuo među profesionalce. Prvi veći rezultat, Mate je zabeležio 10. jula 1976. godine, kada je na Beogradskoj “Marakani” praćen velikom podrškom publike savladao Italijana Legenda jugoslovenskog boksa - Mate Parlov.Domenika Adinolfija i osvojio titulu profesionalnog prvaka Evrope. Iste godine, Parlov je pokušao da dođe i do svetske titule, ali nije uspeo. Metju Muhamed je bio bolji u borbi za titulu, pošto je slavio posle sudijske odluke. Usledio je i revanš, ali je u tom meču bilo nerešeno, tako da je titula ostala u vlasništvu Amerikanca.
Dve godine kasnije Mate je dobio priliku da se ponovo bori za svetski bokserski tron. U borbi za titulu u hali Palasport u Milanu, protivnik Parlova tog 7. Januara 1978. godine je bio akteulni šampion, Argentinac Migel Anhel Koeljo. U meču koji je pratila cela Jugoslavija, meču nad mečevima, posle velike borbe, pri kraju devete runde Mate Parlov je sjajnim levim direktom nokautirao Koelja i tako bacio zemlju u trans. Bio je to istorijski trenutak za jugoslovenski boks, momak rođen u Imotskom i sigurno najbolji izdanak YU boksa Mate Parlov, konačno je uspeo da dođe i do svetske profesionalne titule. Parlov je kasnije titulu prvaka izgubio od Marvina Džonsona i nikada više nije uspeo da dođe do nje.
Taj 7. januar je ostao upamćen po sigurno najvećem uspehu profesionalnog boksa na našim prostorima, koji je postigao najboljih bokser i sigurno jedan od najboljih sportista bivše Jugoslavije Mate Parlov. Podsetimo se svi zajedno nokauta koji je razgalio sve ljude od Vardara do Triglava.

Prethodni tekstĐoković – Nadal – Spektakularni meč u Rod Lejver Areni
Sledeći tekstNeverovatan meč Viki Nelson i Džin Hepner