Najkraći bokserski meč

Najkraći bokserski meč
Najkraći bokserski meč

Krajem avgusta 2018. godine u Mineapolisu trebalo je da se održi bokserski meč između Nigerijca Efe Ajagba i Amerikanca Kurtisa Harpera. Do tada je Mineapolis bio poznat i po interesantnoj činjenici da je u ovom gradu održana najkraća bokserska borba u istoriji „plemenitog sporta“, kada je davne 1947. godine Majk Kolins nokautirao Peta Braunsona za jedva četiri sekunde. Niko nije ni slutio da će sedam decenija kasnije Kurtis Harper oboriti taj rekord i postaviti ga toliko „visoko“, da će biti gotovo nemoguće oboriti ga.
Borba između Ajagbe i Harpera trebalo je da bude veoma interesantna. Nigerijac je ulazio u meč sa skorom od 5-0, a svi ti mečevi bili su završeni nokautom. Zato je i bio zanimljiv borac za publiku. Sa druge strane nekoliko godina stariji i znatno niži Harper nije imao tako impresivan učinak. Njegov skor od 13 pobeda (9 nokautom) i 6 izgubljenih mečeva obećavao je dostojnog protivnika. Nažalost, samo na papiru…

Ništa nije ukazivalo na to kako će se borba između Ajagbe i Harpera završiti.
Ništa nije ukazivalo na to kako će se borba između Ajagbe i Harpera završiti.

Ništa te večeri nije ukazivalo da će ovaj meč postati nešto nesvakidašnje. Borci su se zagrejali u svlačionicama, došli u ring, predstavljeni su publici, zatim su došli do centra ringa gde su protokolarno dobili uputstva i upozorenja od strane sudije Selestina Ruiza, a zatim su se vratili u svoje uglove kako bi sačekali gong, koji će označiti početak borbe koja je trebalo da traje 6 rundi. Međutim, kada se začulo zvono, Kurtis Harper se odmah provukao kroz konopce, sišao iz ringa i istim putem odakle je došao napustio je borilište ostavljajući Ajagbu, sudiju, trenere i publiku, koja je glasno negodovala, u šoku i neverici.
Zbunjenom sudiji Ruizu nije preostalo ništa drugo nego da Ajagbu proglasi pobednikom diskvalifikacijom protivnika u prvoj sekundi prve runde meča. Nakon toga usledile su brojne izjave i saopštenja na račun Harperovog gesta. Prvi se oglasio Ričard Šefer, Ajagbin promoter i može se reći da je on likovao za medije: „Pokazao je šta znači biti najstrašniji čovek u boksu, nije mu potreban udarac. Dovoljan je pogled da protivnik pobegne, istrči iz ringa. Ovo je bilo legendarno, dugo smo čekali jednog teškaša koji uliva strah protivnicima, poslednji takav bio je Majk Tajson. Teška kategorija ima novu zvezdu, zove se Efe!“ Sam Nigerijac kratko je prokomentarisao: „Bio sam iznenađen. Skroz iznenađen. Razmišljao sam-Zašto ovaj lik izlazi iz ringa? Nikada ranije to nisam video u svojoj karijeri. Bio sam ljut. Razmišljam kako će se ovo odraziti na moje buduće mečeve. Ne želim da se ovako nešto ponovi.“

Kurtis Harper je samo odšetao iz ringa.
Kurtis Harper je samo odšetao iz ringa.

Međutim, iako su svi na „prvu loptu“ mislili da se Harper uplašio, stvari su počele da se objašnjavaju na drugačiji način. Po njegovim rečima problem je nastao u ugovoru. Zarada za ovu borbu trebalo je da za njega iznosi 6.000 dolara, ali mu je tada navodno jasno rečeno da se meč neće prenositi na televiziji. Takođe, po njegovim rečima nikada nije dobio kopiju ugovora, a kada je saznao da će meč ipak biti na TV-u i zatražio veću sumu, nije naišao na razumevanje. Pored toga, po njegovim, i rečima njegove supruge, tretirani su veoma loše prilikom organizacije meča. „Kap koja je prelila čašu“ bilo je po Harperovim rečima to što je u protivnikovom uglu video jednog od ogranizatora upletenog u celu stvar sa ugovorom. Sve to nateralo ga je da ovaj meč bojkotuje tako što će ga napustiti odmah po početku. Ova nagađanja nastavljena su u nedogled, izjave su se ređale jedna za drugom, a „žuta štampa“ se „sladila“ i punila svoje stupce. Od toga da je Harperova žena tražila od Ajagbe da „ne zapinje“ protiv njenog supruga, što je ona demantovala, pa sve do problema sa okom koji je Harper navodno imao pre borbe. Jedno je sigurno, nakon ovog, po mnogima sramnog poteza, on naredne tri godine nije ulazio u ring.
Kakva god da je istina o ovom Harperovom postupku ostaje činjenica da se te večeri u Mineapolisu odigrao najkraći meč u istoriji boksa i da je trajao svega jednu sekundu. Podsetite se kako je sve izgledalo.

Prethodni tekstDžimi Vajt – Nestvaran udarac
Sledeći tekst„Labudova pesma“ Irvina „Medžika“ Džonsona