„Najprljaviji“ sukob ikada, ko je kriv za „tuču“ o kojoj se danima pričalo?

"Najprljaviji" sukob ikada, ko je kriv za "tuču" o kojoj se danima pričalo?

Trebao je to da bude jedan „običan“ duel „Komisionar kupa“, jednog od šampionata Filipina u košarci, u kojem su se sastali Finiks Puls Fjuel Masters i Tok N Tekst Katropa. Kvalitetnija i poznatija ekipa TNT Katrope opravdavala je ulogu favorita na tom susretu i ubedljivo je vodila protiv Finiksa u poslednjem periodu, kada se dogodio incident koji će učiniti da ovaj meč početkom juna 2019. godine sasvim neočekivano završi u mnogim sportskim vestima širom planete.
Igrači TNT-a bili su u napadu, kada je na suprotnoj strani od lopte košarkaš Finiksa Kelvin Abueva malo jače ušao u telo Terensa Džonsa i gurnuo ga na parket. Džons je očigledno bio ljut zbog ovakvog, po mnogima nepotrebnog, poteza Abueve i odmah ga udara rukom u mošnice. Kelvin Abueva se istog momenta ruši na parket, a pošto niko od sudija nije primetio šta se dogodilo, igra se u narednih nekoliko sekundi normalno nastavila, sve do trenutka dok sudije nisu zaustavile meč, jer se Abueva u bolovima previjao po parketu. Pokušavao je Kelvin Abueva da dođe sebi posle bolnog udarca, a za to vreme Terens Džons je na klupi svog tima plesao uz muziku koja je tokom prekida puštena sa razglasa, kao da želi da proslavi potez koji je napravio. Ovakav potez su mnogi protumačili kao pokušaj dodatne provokacije Abueve, a igrač Finiksa će uskoro prirediti „osvetu“ Džonsu zbog svega što je pretrpeo…

Kelvin Abueva je ležao na parketu u bolovima posle udarca Džonsa.
Kelvin Abueva je ležao na parketu u bolovima posle udarca Džonsa.

Već u prvom napadu Finiksa posle prekida, Abueva je krenuo u realizaciju, ali nije bio uspešan, a Terens Džons je došao do defanzivnog skoka. U trenucima dok je Džons pokušavao da umiri loptu, Kelvin Abueva se zaleće na njega i iz punog trka ga veoma snažno udara rukom po glavi. Terens Džons završava na parketu, a Abueva „potpuno hladno“ podiže ruku u znak priznanja faula, dok sudije trčeći dosuđuju nesportsku grešku Abuevi. Terens Džons je bio „besan kao ris“, odmah je skočio sa parketa, zaleteo se ka Abuevi, tom prilikom odgurnuvši i jednog od sudija meča, ali su igrači oba tima uspeli da ga opkole i odvoje od Abueve.
I dok su igrači oba tim odvojili dvojicu košarkaša na suprotne strane terena, Kelvin Abueva je „finiširao“ svoju „osvetu“. Imitirajući Terensov ples od nekoliko minuta ranije, Kelvin Abueva je jasno svima stavio do znanja da nije zaboravio „provokaciju“ Džonsa i da je sve što je uradio bio njegov odgovor na ponašanje igrača TNT-a. Sudije su posle kratkog većanja odlučile da igrača Finiksa isključe sa meča, čime je ovaj incident okončan na parketu, a posle susreta su stigle kazne za dvojicu košarkaša od strane čelnika Filipinske košarkaške federacije.

Igrači oba tima uspeli su da spreče nastavak sukoba Abueve i Džonsa.
Igrači oba tima uspeli su da spreče nastavak sukoba Abueve i Džonsa.

Terens Džons je zbog incidenta kažnjen novčano sa oko 1.350 dolara, dok je Kelvin Abueva kažnjen novčano sa oko 1.000 dolara, ali i trajnom suspenzijom sa terena, koju će mnogi protumačiti kao doživotnu. Ipak, Abueva će se na parket vratiti 16 meseci kasnije, a javnost će se podeliti posle kazni za dvojicu košarkaša. I dok će mnogi smatrati da je Kelvin Abueva za sve kriv i da je odgovarajuće kažnjen, jer je on po njima i započeo incident bespotrebnim guranjem protivnika, istučići da je Abueva i prethodno često pravio „prljave“ incidente, zbog čega je i imao nadimak „Zver“, mnogi drugi su krivili Džonsa za sve, ističući njegov krajnje nesportski potez posle ne toliko strašnog guranja Abueva, ali i skandalozni ples dok je igrač Finiksa bio u bolovima posle pretrpljenog udarca u „nezgodno mesto“, zbog čega je po njima morao da bude više kažnjen od Abueve.
Posle meča, Terens Džons je pred novinarima rekao da ga je Abueva tokom većeg dela meča provocirao i da nije udario Abuevu u mošnice, već da je taj „zabavni momak“ sve iscenirao, ali i da je Kelvin Abueva imao sreće što su ih igrači oba tima razdvojili. Sa druge strane čelnici Finiksa objašnjavali su da je udarac Džonsa u mošnice očigledan i da je njime sve započelo, ali i da ne žele da pravdaju Abuevu, jer njegove reakcije često nisu adekvatne i da ima problema sa kontrolom svojih emocija.
Na snimku koji je pred vama podsetite se za mnoge jednog od većih košarkaških incidenta ikada, pa sami procenite čija je krivica veća i da li su obojica košarkaša dobili odgovarajuće kazne ili ne.

Prethodni tekstDani Alves – Ulazak na teren naglavačke
Sledeći tekstŠta je skrivila lepa Eva Karneiro?