Neverovatan fer-plej potez Ivana Fernandeza Anaje

Atletski kros u španskoj Burladi nije preteranoo popularan i verovatno su samo najveći zaljubljenici u atletiku čuli za ovo takmičenje. Ipak, trka koja se održavala 2. decembra 2012. godine ostala je u dugom sećanju svim pravim ljubiteljima sporta i to po fenomenalnom fer-plej gestu domaćeg atletičara Ivana Fernandeza Anaje.
Vodio je na toj trci u Burladi onaj od koga se to i očekivalo, prvi favorit pre trke Kenijac Abel Mutai, i činilo se da je njegova pobeda izvesna. Ipak, već viđeni pobednik Mutai desetak metara pre cilja se zaustavlja, očigledno misleći da je već prošao ciljnu liniju i trijumfovao u trci. Mogao je Abel Mutai tim potezom da ostane bez pobede, jer posle samo nekoliko sekundi, za njim se pojavljuje u tom trenutku drugoplasirani Ivan Fernandez Anaja i shvativši šta se događa, ne želi da zloupotrebi situaciju, prestigne Mutaija i na taj način zabeleži pobedu u trci, već rivalu pokazuje pravo mesto cilja trke i polako iza njega ulazi u cilj.

Vodio je na toj trci u Burladi prvi favorit Kenijac Abel Mutai i činilo se da je njegova pobeda izvesna. Ipak, već sigurni pobednik Mutai desetak metara pre cilja se zaustavlja, misleći da je prošao cilj. Posle nekoliko sekundi, za njim se pojavljuje drugoplasirani Anaja i shvativši šta se događa, nije želeo da zloupotrebi situaciju i na taj način zabeleži pobedu, već je rivalu pokazao pravo mesto cilja trke i polako iza njega ušao u cilj.
Ivan Fernandez Anaja – Atletičar koji je svojim fer-plej potezom oduševio sportski svet.

Po završetku trke mladi Španac koji je svojim potezom oduševio ljubitelje „Kraljice sportova“, ali i sve prave ljubitelje sporta, za medije je o svom postupku izjavio: “Abel Mutai je zaslužio pobedu, ne bih mogao da ga prestignem da nije stao pred ciljem. Znao sam da mogu da ga prestignem kada je stao, ali to ne bi bila fer pobeda i zato to nisam uradio, a kada bih mogao da se vratim u prošlost, postupio bih isto.” – rekao je Ivan Fernandez Anaja i tom izjavom definitivno još jednom pokupio simpatije sportske javnosti.
Na snimku koji je pred vama možete da se podsetite neverovatnog fer-plej poteza španskog atletičara Ivana Fernandeza Anaje, koji je izazvao veliku pažnju i oduševljenje u sportskom svetu i na kome su mu mnogi poznati sportisti čestitali.

Prethodni tekstRoj Kin – Start koji je okončao Halandovu karijeru
Sledeći tekstČovek na zadatku – Terel Ovens