Kolo Ture – Neverovatan prvi trening u dresu Arsenala

Neverovatan prvi trening u Arsenalu Kolo Turea.

Kada je došao na probu u Arsenal iz ekipe ASEC, Kolo Ture je na svom prvom treningu izuzetno oštrim startovima sa dve noge prvo uspeo da povredi Tijerija Anrija, zatim Denisa Bergkampa, da bi na kraju loše prošao i tadašnji trener „Tobdžija“ Arsen Venger. Prema svedočenjima tadašnjeg igrača Arsenala Reja Parlora, fudbaler iz Obale Slonovače je na prvom treningu napravio „masakr“. Venger ga je tokom treninga molio da malo manje bije, ali se Kolo Ture nije smirivao. Ipak, na kraju je ta njegova nazovimo borbenost prelomila da mu menadžer ponudi ugovor.
Kolo Ture je u Arsenal došao u februaru 2002. godine iz ekipe ASEC (Obala Slonovača), transfer je iznosio oko 150.000 funti. Pre potpisivanja zvaničnog ugovor sa „Tobdžijama“ Kolo Ture je bio na probnom treningu, a kako je taj trening izgledao prepričao je mnogo godina kasnije tadašnji vezista Arsenala, Rej Parlor. 

Kolo Ture je imao košmaran prvi trening u dresu Arsenala.
Kolo Ture je imao košmaran prvi trening u dresu Arsenala.

„Pravo niotkuda je nasrnuo na Tijerija Anrija sa leđa i oborio ga. Strašan start, sa dve noge. Na normalnoj utakmici bi sigurno dobio crveni karton. Naš najbolji igrač se prevrće po terenu, a Arsen Venger viče „Kolo, šta to radiš? Bez startova.“ U narednom minutu Kolo Ture na potpuno isti način faulira Denisa Bergkampa. Mi nismo mogli da verujemo. Posle toga je napravio jedan dobar start, ali se lopta odbila ka Arsenu Vengeru, koji je stajao između napada i veznog reda kako bi što bolje video akciju. I onda start sa dve noge pravo na Vengera. Igrači su mislili da to nije moguće. Čovek koji je na probi je onesposobio Anrija, Bergkampa i Vengera. Arsen Venger je hramljući otišao do lekara, a Ture samo što nije zaplakao. Ni on nije mogao da veruje. Bio je to njegov veliki dan, a onesposobio nam je dva glavna igrača i menadžera. Posle toga menadžer je sedeo pored terena sa vrećicom leda na članku. Bilo mi je žao Turea i rekao sam: „Šefe, mislim da nije uradio to namerno.“ Na što mi je on odgovorio: „Pogledaj mi članak.“ Ponovio sam da nije namerno, a Venger je rekao: „Znam da nije namerno. Sviđa mi se ta požrtvovanost, potpisaćemo ugovor sutra sa njim.“ Tako je i bilo.“ – svedoči Parlor kako je izgledao taj, sada već legendarni trening.
Dešavanja sa svog prvog treninga u dresu Arsenala kasnije je za medije potvrdio i sam Kolo Ture: „To se definitivno dogodilo! Igrali smo meč na treningu, a menadžer nije učestvovao u samoj igri. Iako nije igrao, povremeno bi dodavao loptu igračima i prebacivao igru sa jedne na drugu stranu terenu. U jednom trenutku lopta je izašla, a Venger je otišao po nju. Umesto da je uhvati u ruke, kontrolisao je loptu u nogama, pa sam ja pomislio da i on igra. Krenuo sam ka njemu i oštro startovao. U tom trenutku su svi ostali počeli da se smeju, a ja sam bio u šoku. Pomislio sam da ću zbog tog starta morati da napustim klub. Ali na kraju verujem da je taj start bio presudan da me zadrži u klubu, jer je video koliku želju imam.“ – ispričao je za medije fudbaler iz Obale Slonovače.

Iako je Kolo Ture na svom prvom treningu vrlo oštro startovao na Vengeru, ubrzo je postao fudbaler od velikog njegovog poverenja.
Iako je Kolo Ture na svom prvom treningu vrlo oštro startovao na Vengeru, ubrzo je postao fudbaler od velikog njegovog poverenja.

Kolo Ture je kasnije za Arsenal debitovao na početku naredne sezone u meču sa Liverpulom. Po dolasku u Arsenal često je menjao pozicije u timu, prvo je igrao kao vezni igrač, ponekad čak i kao ofanzivni vezista, nekoliko puta ga je Venger stavljao i na levo krilo, ali je najveći deo svoje rane karijere proveo kao zadnji vezni. Po potrebi je bio i desni bek, a kasnije je prekomandovan na poziciju štopera, gde je reklo bi se i stekao globalnu popularnost i značajano fudbalsko ime, a može se reći da ga većina ljubitelja fudbala najviše pamte po tome što je vrlo uspešno igrao u tandemu sa Solom Kembelom. Kolo Ture, „čovek od poverenja“ Arsena Vengera, 2009. godine je posle 7 godina napustio Arsenal i prešao u redove Mančester Sitija.

loading…
Prethodni tekstNjegova zakucavanja se i danas prepričavaju – Dominik Vilkins
Sledeći tekstAkcija Šveđana za udžbenik