„Odbojka“ „Kiće“ i „Moke“

StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Na Evropskom prvenstvu u Liježu 1977. godine reprezentacija Jugoslavije osvojila je treću zlatnu medalju u nizu na šampionatima Evrope. U finalnom meču, izabranici legendarnog “Profesora“ Aleksandra Nikolića savladali su reprezentaciju Sovjetskog Saveza sa 74:61, a ovaj duel ostaće u neizbrisivom sećanju svih ljubitelja košarke pre svega po čuvenoj “odbojci“ Dragana Kićanovića i Zorana Slavnića u poslednjim trenucima utakmice.
Već na poluvremenu bilo je +15 za Jugoslaviju. “Profesor” je sjajno pripremio taktiku za meč, a veliki majstori na terenu lako su njegove zamisli sproveli u delo. Igrala je “Plava četa” dominantno i u drugom poluvremenu i rutinski privela meč kraju. Ipak, trenutak za istoriju, trenutak koji se i danas prepričava desio se pred sam kraj utakmice. Na minut i po do kraja meča, pri rezultatu 72:59 za “Plave”, “Kića“ i “Moka“ počinju da igraju “odbojku” i razmenjuju nekoliko brzinskih pasova na udaljenosti od metar-dva. Svi ostali igrači na terenu su ih zbunjeno posmatrali, shvativši da prisustvuju nečemu što do tada nije viđeno na košarkaškim terenima.

Dragan Kićanović i Zoran Slavnić odigrali su "odbojku" u Liježu.
Dragan Kićanović i Zoran Slavnić odigrali su „odbojku“ u Liježu.

Bio je to potez koji je oduševio Jugoslaviju, a koji se navodno jedino nije dopao selektoru Nikoliću. Kasnije se pričalo kako je „Profesor“ Nikolić bio strašno ljut zbog “odbojke” i “omalovažavanja” protivnika, iako se na snimku utakmice jasno vidi da je baš u tom momentu okrenuo glavu u stranu i nije ispratio momenat koji čitava Jugoslavija i dan danas pamti. Zanimljivo da se pre čuvene “odbojke” dogodio još jedan zanimljiv detalj. Neposredno pre čuvene scene sa Kićanovićem, Zoran Slavnić je, uz gestikulaciju, dobacivao nešto publici. Te reči bile su upućene novinaru iz Zagreba Kreši Špeletiću, kome se nisu dopale šale i spletke koje je Zoran Slavnić redovno priređivao svojim saigračima na pripremama i putovanjima. U novinama su osvanule reči: “Slavnić je zao duh reprezentacije!” Na ovo je “Moka“ odgovorio i to pred TV kamerama, poručivši mu da će se peške vratiti u zemlju ukoliko reprezentacija osvoji zlatnu medalju. Kada je upitan kome je pred kraj finala u publici dobacivao, “Moka“ je odgovorio: “Onaj govor bio je upućen dotičnom gospodinu Špeletiću. Okrenuo sam se prema njemu i rekao mu: “Prike, kada se već ne razumeš u košarku, spremaj dobre cipele pa put pod noge!”
Pogledajte sada već čuvenu “odbojku” “Moke“ i “Kiće“, trenutak koji je simbolički pokazao totalno dominaciju jugoslovnske košarke.

loading…
Prethodni tekstIzbledeo u sećanju – Bernar Lama
Sledeći tekstBebeto – „Ljuljanje sina“