Odbojkaški virtuoz – Barbara Jelić

Odbojkaški virtuoz - Barbara Jelić
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Barbara Jelić je bila odbojkaški virtuoz, harizmatični vođa svih ekipa u kojima je nastupala i sigurno jedna od najboljih evropskih odbojkašica svih vremena. Tri puta je bila proglašavana najboljom odbojkašicom sveta. Predvodila je hrvatsku reprezentaciju do tri uzastopna evropska srebra i do prvog i za sada jedinog nastupa na Olimpijskim igrama a znala je da osvaja i po 50-ak poena u jednom meču.
Odbojkaški virtuoz - Barbara JelićVeć sa 13 godina na jednom turniru u Osijeku, na kom su nastupale ekipe gradova bivše Jugoslavije, Barbara Jelić je dobila nagradu za najbolju igračicu turnira u konkurenciji do 15 godina. Barbara je vrlo rano ušla u seniorsku ekipu Mladosti iz Zagreba, sa svega 14 godina. Dok je igrala za zagrebačku Mladost, Barbara je povremeno trenirala zajedno sa muškom ekipom. Svi koji su znali nešto o odbojci, slagali su se u jednome, Barbara je na terenu bila ravnopravna sa muškarcima njenog uzrasta. Sa svega 17 godina je otišla u inostranstvo i to u Japan, gde je u to vreme zajedno sa njom otišlo još nekoliko sjajnih odbojkašica iz celog sveta. U Japanu je bila pet sezona a nakon Japana se preselila u Italiju, prvo u Napulj, pa potom u Modenu. Iako je tim iz Napulja bio pravljen da dođe do velikih rezultata, zbog loše atmosferu u ekipi, nisu postignuti veći rezultati, pa se Barbara preselila u Modenu, sa kojom je došla do evropske krune. Usledila je pauza u Barbarinoj karijeri zbog udaje i porođaja, da bi 2004. godine posle kratke epizode u Turskoj i Francuskoj Barbara Jelić okončala klupsku karijeru.
Za reprezentaciju Hrvatske je debitovala sa 16 godina 1993. godine, u godini kada su Hrvatske odbojkašice osvojile zlato na Mediteranskim igrama. Na Evropskom prvenstvu 1995. godine, Hrvatska osvaja srebrnu medalju, posle poraza u finalu od domaćina Holandije. Na tom prvenstvu Barbara Jelić je dobila nagradu za najboljeg napadača i servera. Godine 1997. i 1999, Hrvatske odbojkašice osvajaju još dva srebra na Evropskim prvenstvima a oba finala gube od Ruskinja a Barbara je na oba prvenstva MVP turnira. Najdraže utakmice u dresu sa državnim grbom je odigrala na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Sidneju, kada je predvodila oslabljenu reprezentaciju Hrvatske do može se reći iznenađujućeg plasmana na najveću sportsku smotru. Na svom prvo a do danas i jedinom nastupu na OI, hrvatske odbojkašice su osvojile sedmo mesto a Barbara Jelić je naravno izabrana za najbolju igračicu turnira. Nakon što je hrvatski odbojkaški savez posle OI smenio njenog oca Ivicu Jelića sa mesta selektora, iz reprezentacije se privremeno povlači i Barbara Jelić. Bez nje, Hrvatska je izgledala kao desetkovana, tako da se može reći da je narednih godina došlo do velikog pada rezultata reprezentacije. Jedna od najboljih odbojkašica svih vremena - Barbara Jelić.2005. godine, nedugo nakon povratka Ivice Jelića na kormilo Hrvatske, i Barbara se ponovno vraća u reprezentaciju. Iako tada već godinu dana nije igrala klupsku odbojku, Barbara se vratila u reprezentacija za Evropsko prvenstvo održano u Hrvatskoj. I pored Barbarinog povratka u reprezentaciju, pravi rezultat je izostao i Hrvatska je prvenstvo završila na “tek” osmom mestu. Bio je to poslednji nastup u karijeri Legendarne Barbare Jelić, koja je rešila da okonča karijeru sa samo 28 godina.
“Došlo je do zasićenja, jer sam jako mlada došla na vrh i držala se na vrhu pet godina. Od svoje 18. do 23. godine, stalno sam bila među najbolje dve-tri odbojkašice sveta i to je velika stvar. To je sve došlo puno ranije nego što sam mislila, tako da je jednostavno došlo do jednog zasićenja. Htela sam probati nešto drugo u životu. Onako sam non-stop jurila između reprezentacije i kluba i nisam imala vremena ni za šta drugo.” – rekla je kasnije o razlozima za tako rano povlačenje Barbara Jelić.
Barbara Jelić je tri puta proglašavana za najbolju odbojkašicu sveta (1999, 2000. i 2001. godine) a mnogi odbojkaški stručnjaci je smatraju jednom od najboljih odbojkašica svih vremena. Dugo će se pamtiti bravure koje je izvodila na terenu, odbojkaški virtuoz – Legendarna Barbara Jelić.

Prethodni tekstHolandska stena – Jap Stam
Sledeći tekstSenzacionalni trijumf Nađe Higl na Svetskom prvenstvu u Rimu