Petra Majdič – Do olimpijske medalje sa slomljenim rebrima

Petra Majdič – Do olimpijske medalje sa slomljenim rebrima

Slovenačka kros kantri skijašica Petra Majdič bila je glavna junakinja zimskih Olimpijskih igara u Vankuveru 2010. godine. Majdičeva je imala veliki peh uoči starta kvalifikacija trke u sprint na 500 metara, Lekari pomažu Petri Majdič da se popne na pobedničko postolje.jer je tokom treninga na jednoj nedovoljno zaštićenoj krivini zbog zaleđene staze pala u jarak dubok tri metra i povredila rebra. Svi su u tom trenutku otpisali mogućnost da će slovenačka takmičarka uopšte moći da se pojavi na startu. Međutim, lekari slovenačke reprezentacije su pregledom ustanovili da ništa nije slomljeno?! pa se Petra Majdič našla na startu trke.
Kvalifikacije su počele, a Majdičeva se sa zakašnjenjem pojavila na startu. Sa bolnim grčem na licu slovenka je u velikom stilu uspela da završi kvalifikacije, a zatim je takođe pod velikim bolovima odskijala četvrtfinale i polufinale. U finale je ušla kao “laki luzer“, da bi u trci za medalje nadljudskim naporima osvojila treće mesto i bronzanu medalju. Nakon prolaska kroz cilj Majdičeva je pala u nesvest i odmah je prebačena u bolnicu, gde je konstatovano da ima frakturu četiri rebra i probušeno jedno plućno krilo. “Pregled ultrazvukom pre trke je pokazao da je reč o lakšim povredama. Tek kasnije posle trke smo na snimku skenerom videli da su rebra slomljena.“ – pravdali su se slovenački lekari.
“Neverovatno je ovo što sam postigla. Nekoliko puta sam tokom finale trke skoro odustala zbog neverovatnih bolova, ali sam smogla snage da nastavim. Ni u jednom trenutku nisam razmišljala o medalji, mada sam je naravno želela“. – rekla je Majdičeva posle trke. Hrabra slovenka je na svoju odgovornost izašla iz bolnice da bi prisustvovala proglašenju pobednika, gde je došla u invalidskim kolicima i priključena na infuziju. Uz pomoć lekara popela se na pobedničko postolje i dobila najveće ovacije na celim igrama u Vankuveru.
Kako je izgledala herojska vožnja Petre Majdič sa slomljenim rebrima kojom je osvojila bronzanu medalju na ZOI u Vankuveru 2010. godine, možete se podsetite u snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstLa Bomba – Alberto Tomba
Sledeći tekstČavić ili Felps – Večita dilema