Piero Alva – Šta je sa fer-plejom?

Kada je Majkl Džordan "prevario" Vlade Divca header

Moral u sportu se manifestuje u fer-pleju, a pod ovim se podrazumeva časna i viteška borba. Fer-plej se u osnovi sastojiu poštovanju pravila, poštovanju sudije i poštovanju protivnika. Pravi sportista se nikada u borbi ne služi nečasnim sredstvima. Tako bi bar trebalo da bude. Ali ima i onih koji ne mare puno za fer-plej… Duel peruanske Primere između Sesar Valjeha i Union Komersija koji je odigran u februaru 2013. godine obeležio je retko viđen nesportski gest.
Nakon jedne akcije Sesara golman gostiju Huan Flores trebalo je da rutinski uhvati jednu loptu, ali očigledno da mu je pozlilo od jakog sunca, pa je počeo da posustaje i na kraju se stropoštao na zemlju držeći se za glavu. U tom previjanju ispustio je loptu na travu smatrajući da će sudija prekinuti igru i dozvoliti medicinskom osoblju da uđe u teren. Jedan od njegovih saigrača video je šta se dešava, pa je brzo prišao ne bi li pomogao golmanu, ali u isto vreme i izbacio loptu u korner. Igrač domaće ekipe Piero Alva pratio je situaciju, pritrčao iznenada i postavio nogu tako da je izblokirao pokušaj izbacivanja. Lopta se od njegove noge odbila pravo u gol na zaprepašćenje gostiju. Međutim, sudija se nije zaprepastio već je bez razmišljanja pokazao na centar igrališta. Uzalud su se bunili igrači Uniona, ukazivali na golmana koji je bio na travi, sudija ipak nije menjao mišljenje. To je bio poslednji gol na meču, a ekipa Sesar Valjeho je na kraju slavila sa 3:1.

Nakon jedne akcije Sesara golman gostiju Huan Flores trebalo je da rutinski uhvati jednu loptu, ali očigledno da mu je pozlilo od jakog sunca, pa je počeo da posustaje i na kraju se stropoštao na zemlju držeći se za glavu. U tom previjanju ispustio je loptu na travu smatrajući da će sudija prekinuti igru i dozvoliti medicinskom osoblju da uđe u teren. Jedan od njegovih saigrača video je šta se dešava, pa je brzo prišao ne bi li pomogao golmanu, ali u isto vreme i izbacio loptu u korner. Igrač domaće ekipe Piero Alva pratio je situaciju, pritrčao iznenada i postavio nogu tako da je izblokirao pokušaj izbacivanja. Lopta se od njegove noge odbila pravo u gol na zaprepašćenje gostiju. Međutim, sudija se nije zaprepastio već je bez razmišljanja pokazao na centar igrališta. Uzalud su se bunili igrači Uniona, ukazivali na golmana koji je bio na travi, sudija ipak nije menjao mišljenje.
Piero Alva – Strelac jednog od najkontroverznijeg gola u istoriji fudbala.

Novinari su posle meča požurili da uzmu izjavu od glavnog aktera i dok su svi očekivali pravdanje Alva je prokomentarisao da ništa nije sporno u njegovom golu, da je jasno da je protivnik napravio grešku. “Bilo da je povređen ili bolestan, golman treba da izađe sa terena i izbaci loptu. Svaki golman to zna…” – bio je jasan Peruanac. Sa druge strane golman gostiju nije krio razočarenje i bes, pa je tako tim istim novinarima izjavio: “Došlo mi je da ga udarim i završim sa fudbalom!”
Ostaje pitanje oko cele situacije kakvu je ulogu imao sudija, da li je trebalo da prekine igru, pozove medicinsko osoblje ili nešto treće. Bilo kako bilo, mnogi ljubitelji fudbala okarakterisali su ovaj potez kao izuzetno nesportski i prokomentarisali da “ovakvima nije mesto u sportu”. Mišljenja su kao i uvek podeljena, a mi očekujemo vaše. Podsetite se cele situacije:

Prethodni tekstRitualno žrtvovanje pred nastup fudbalera Rada
Sledeći tekstTraženje tajm-auta koje će zauvek „proganjati“ Krisa Vebera