Poen koji je obradovao Srbe i iznervirao Ruse

Poen koji je obradovao Srbe i iznervirao Ruse
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Iako im pred start šampionata Evrope 2011. godine u Austriji i Češkoj niko nije davao šanse za to, odbojkaši Srbije su se sa tog prvenstva vratili sa zlatnom medaljom oko vrata. Na put do velikog, ali i iznenađujućeg uspeha „Plavih“, verovatno je najbitniji bio polufinalni susret protiv tada vrlo moćnih Rusa.
„Zbornaja komanda“ je bila apsolutni favorit pred start tog šampionata, a mnogi odbojkaški stručnjaci smatrali da ih niko neće zaustaviti na putu ka zlatnoj medalji. Zbog svega toga reprezentativcima Srbije gotovo da niko nije davao šanse za trijumf pred start polufinalnog duela protiv Rusa. Ipak, već posle prvog seta videlo se da su takve konstatacije bile preuranjene, Vodili su "Plavi" sa 13:10 u petom setu i činilo se da su vrlo blizu plasmana u finale kada su Rusi napravili seriju od 3:0 i došli do izjednačenja. Usledila je potom servis greška Rusa, kojom je Srbija došla do prve meč lopte. Na servis je tada ušao Milan Rašić, koji šalje taktički servis na kapitena Rusa Hteja, koji dodaje prijem prstima do Grankina, a ovaj diže loptu svom korektoru i najboljem igraču Rusa na susretu Maksimu Mihajlovu. Korektor Rusa smečuje iz druge linije, iz zone 1, i po mišljenju sudija kroz ruke Miloša Nikića šalje loptu u aut, za veliku pobedu Srbije i plasman u finale.jer su odbojkaši Srbije posle velikog preokreta najviše zahvaljujući Ivanu Miljkoviću i Nikoli Kovačeviću dobili taj deo igre sa 25:23. Ruse uopšte nije poremetio gubitak prvog seta, pa su naredna dva dobili vrlo lako i poveli u meču sa 2-1. Usledio je potom vrlo dramatičan četvrti set, u kome su „Plavi“ slavili sa 33:31, a Rusi prethodno propustili da realizuju četiri meč lopte. Ako je završnica četvrtog seta bila verovatno najuzbudljivija na celom tom prvenstvu, ni finiš petog odlučujućeg seta nije bio puno manje uzbudljiv i dramatičan.
Vodili su „Plavi“ sa 13:10 u petom setu i činilo se da su vrlo blizu plasmana u finale kada su Rusi napravili seriju od 3:0 i došli do izjednačenja. Usledila je potom servis greška Rusa, kojom je Srbija došla do prve meč lopte. Na servis je tada ušao Milan Rašić, koji šalje taktički servis na kapitena Rusa Hteja, koji dodaje prijem prstima do Grankina, a ovaj diže loptu svom korektoru i najboljem igraču Rusa na susretu Maksimu Mihajlovu. Korektor Rusa smečuje iz druge linije, iz zone 1, i po mišljenju sudija kroz ruke Miloša Nikića šalje loptu u aut, za veliku pobedu Srbije i plasman u finale.
I dok su „Plavi“ slavili trijumf, Rusi su „besneli“. Smatrali su da je lopta posle smeča Mihajlova dotakla Nikića u bloku pre nego što je završila u autu, ali i da su se srpski odbojkaši „upecali“ tokom bloka, jer se mreža evidentno tresla. Ipak, sudije su ostale pri svojoj odluci, Iako se zaista čini da su sudije pogrešile na štetu Rusa u poslednjem poenu na susretu, tadašnji kapiten "Zbornaje komande" Taras Htej nije želeo na konferenciji za štampu posle susreta da pričom samo o tom poenu umanji veliki trijumf "Plavih", već se osvrnuo na to što je njegov tim izgubio meč u kome su u više navrata bili viđeni kao sigurni pobednici: "U jednom trenutku smo verovali da smo na pragu finala. Zaista ne znam kako smo ovo izgubili."a pošto u to vreme u odbojci još nije bila u upotrebi video provera spornih situacija, Rusima je ostalo samo da protestuju, ali i da na posletku ipak čestitaju protivniku na pobedi.
Iako se zaista čini da su sudije pogrešile na štetu Rusa u poslednjem poenu na susretu, tadašnji kapiten „Zbornaje komande“ Taras Htej nije želeo na konferenciji za štampu posle susreta da pričom samo o tom poenu umanji veliki trijumf „Plavih“, već se osvrnuo na to što je njegov tim izgubio meč u kome su u više navrata bili viđeni kao sigurni pobednici: „U jednom trenutku smo verovali da smo na pragu finala. Zaista ne znam kako smo ovo izgubili.“ Sa druge strane u timu Srbije su bili presrećni zbog velikog trijumfa u koji po izjavama iz „Plavog“ tabora ni mnogi od njih nisu verovali.
Odbojkaši Srbije su posle Rusije, u finalu savladali Italiju i tako došli do titule šampiona Evrope. Sa druge strane Rusi su se posle poraza od „Plavih“ gotovo „raspali“, pa su izgubili i meč za bronzu od Poljske. Evropsko prvenstvo 2011. godine je ljubiteljima odbojke u Srbiji ostalo u sećanju po tome što su „Plavi“ došli potpuno neočekivano do šampionske titule, a na putu srpskih odbojkaša do zlatne medalje verovatno je najbitniji bio polufinalni susret sa Rusima, koji je okončan posle „kontroverznog“ poena koga se možete podsetiti na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstŽeraldao – Karlos pre Karlosa
Sledeći tekstBenoa Per – Volej za koji su se mnogi pitali da li je ovo uopšte moguće?!