Poniženje za Johana

Poniženje za Johana
Poniženje za Johana
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Oproštajni mečevi, naročito „velikih“ igrača koji su postali žive legende klubova, uvek su emotivni trenuci. Često su praćeni zanimljivim sadržajem, posebnom koreografijom na tribinama, počasnim špalirom od strane protivničkih igrača ili fotografisanjem sa osvojenim trofejima. Sećanje tih igrača na poslednji meč najčešće su lepe uspomene, ali ne i za legendu Ajaksa, Johana Krojfa. Kada je sudija odsvirao kraj njegovog poslednjeg meča za „Kopljanike“, publika je bila na nogama, ali sa tribina su se čule uvrede i razni predmeti su ubacivani na teren od strane besne publike.

Šta se zapravo dogodilo?

Za protivnika ekipe Ajaksa na oproštaju Johana Krojfa, koji je jedan od najboljih igrača u istoriji „Kopljanika“ sa 281 odigranih mečeva i 207 postignutih golova, te 1978. godine izabran je Bajern iz Minhena. Ispostaviće se da je izbor bio veoma loš… „Očekivali smo da se završi rezultatom 4:4 ili 5:5, kao prijateljska utakmica…“ – rekao je Rud Kajzer, koji je meč za Ajaks počeo na levom krilu. „Unapred smo se dogovorili: ‘Hajde da dodajemo Johanu sve vreme da pokaže publici šta još može.’ Ali Bajern je ušao na teren kao u rat, kao da igra finale Kupa šampiona. Bila je to velika sramota i potpuno nepoštovanje.“ Nemačka ekipa krenula je od starta silovito, pa je već u prvom minutu golom Gerda Milera povela, ali nije imala nameru da se tu i zaustavi…

Igrači Bajerna nisu imali milosti na oproštaju Krojfa.
Igrači Bajerna nisu imali milosti na oproštaju Krojfa.

Do poluvremena je rezultat dupliran. „Gledali smo se na poluvremenu i rekli ‘U redu, moramo da pokušamo da prižimo pravu igru od sada.’“ – prisećao se dalje Rud Kajzer, koji je tada imao svega 17 godina. „Pokušali smo, ali jednostavno nismo mogli da promenimo naš mentalitet.“ U drugom poluvremenu Ajaks je mnogo grešio u dodavanjima, a Bajern je samo „dodavao gas“. Golovi su se ređali kao na traci i na kraju sa 3 gola Gerda Milera i isto toliko Rumenigea, uz još dva Brajtnera, Krojfov oproštaj od Ajaksa završen je najtežim porazom u istoriji kluba do dana današnjeg od čak 8:0. Publika je bila besna, igrači su se osećali poniženo, sam Johan Krojf nije pokazivao znake slabosti, ali samo on zna kako je sve ovo preživljavao. Mlađani Rud Kajzer sećao se besne atmosfere u svlačionici Ajaksa posle poslednjeg zvižduka, dok su stariji igrači urlali „J****i Nemci!“ Kasnije te večeri održana je žurka u čast Krojfa, a Kajzer se seća da je bio svedok neke mučne atmosfere. Igrači Bajerna nisu pozvani nakon zapanjujućih događaja na terenu.

Zašto su igrači Bajerna upropastili Krojfov oproštaj?!

Mnogo je teorija kasnije nastalo vezano za razlog ovakvog ponašanja igrača Bajerna. Kurt Nidermajer je kasnije pričao da je o nemilosrdnom pristupu Bajerna odlučila grupa od četiri starijih igrača: Brajtner, Majer, Miler i Branko Oblak. Nidermajer je rekao da je „seniorska grupa“ razgovarala između sebe pre meča i „nametala nama mlađim igračima da treba da pružimo Holanđanima pravu igru“. Ali zašto? Za to niko nije imao jasno objašnjenje… Sa jedne strane pojavile su se priče da je jedan deo igrača bio nezadovoljan tretmanom, te da nisu adekvatno ispoštovani prilikom sletanja u Amsterdam i smeštanja u hotel, koji po njima takođe nije bio zadovoljavajuć. U ovu priču svakako je teško poverovati jer, Bajern je posetio Sofiju, Magdeburg, Jerevan, Ostravu i Kijev na evropskim utakmicama u periodu neposredno pre meča u Amsterdamu i malo je verovatno da su na ovim putovanjima imali bolji tretman.
Drugi navodni razlog za ljutnju nemačke strane je to što ih je publika vređala, a Brajtner je rekao da je čuo kako domaći navijači njegove saigrače nazivaju „nacističkim svinjama“. Meč se odigrao 12 godina nakon antinemačkih nereda u Amsterdamu kada se princeza Beatriks udala za nemačkog plemića, koji je bio u Vermahtu. Uli Hehes u svojoj knjizi ističe da je Miler u gnevu gestikulirao prema publici nakon što je postigao prvi gol, ali komentari nekoliko igrača Bajerna sugerišu da je Brajtner bio jedini igrač koji je čuo uvrede iz prve ruke, što postavlja pitanje da li je uvreda uopšte bilo i u kojoj meri.

Johan Krojf je na kraju ipak produžio karijeru i posle meča sa Bajernom.
Johan Krojf je na kraju ipak produžio karijeru i posle meča sa Bajernom.

Nidermajer je rekao da su stariji igrači Bajerna možda imali u podsvesti i pobedu Ajaksa od 4:0 tokom poslednjeg gostovanja u Amsterdamu u Evropskom kupu 1973. godine. Kajzer smatra da je to bio pravi razlog za nemilosrdnu igru Bavaraca, jer na dan meča nije primetio nijedan drugi problem. U prilog ovome ide i to da nemački izveštaji iz tog vremena nisu pominjali neke nemile scene na tribinama, a nekoliko igrača Bajerna je spomenulo raniji poraz od 4:0 u intervjuima posle meča. Komentari sa utakmice bili su uglavnom upereni na zgražavanje zbog Bajernove nezasitne želje za pobedom. Međutim, bilo je i dosta frustracija zbog Ajaksovog učinka. Komentator Herman Kuiphof je potpisao svoj direktan prenos meča opisujući „sraman rezultat“ i navodeći „veoma slabu odbranu“. Publika je zviždala dok je Šrijvers zamenjen pošto je primio šest golova, što je sigurno bio užasan trenutak za golmana koji je sa Holandijom stigao do finala Svetskog prvenstva 1974. i 1978. godine. Jedan navijač Ajaksa koji je prisustvovao susretu kaže da je publika navijala za Bajern u jednoj fazi i naziva nedostatak duha koji je njegov tim pokazao „sramotom za Johana“.

Johan Krojf se na kraju nije oprostio protiv Bajerna

Sam Johan Krojf imao je par svetlih momenata, pre svega kada je glavom pogodio prečku, a kada je u 85. minutu zamenjen publika je na kratko prestala da negoduje i baca predmete na teren i uzvikivala je njegovo ime, misleći da ga poslednji put gleda kako nastupa na nekom meču u Holandiji. Međutim, on je kasnije odigrao još tri sezone, dve u Ajaksu i jednu u Fejnordu.
Ostaje nepoznanica zašto je oproštaj jednog od najvećih majstora fudbalske igre obeležen ponižavajućim rezultatom od čak 8:0 od strane ekipe Bajerna i zašto za ovaj meč nije odabran neki drugi klub. Dugo su odnosi između ova dva tima bili zategnutia, Rumenige se čak i izvinio trideset godina kasnije. Ostaje i priča da je navodno Bajern kasnije propustio da potpiše mladog Franka Rajkarda, jer je njegov agent, koji je takođe bio tast Johana Krojfa, još uvek bio ogorčen zbog događaja te novembarske noći. Da li zbog surovog pobedničkog mentaliteta ili nekih drugih skrivenih razloga, tek Bajern je te večeri ponizio ne samo Ajaks već i Johana Krojfa i njegov oproštaj od Amesterdama učinio jako neprijatnim. Podsetite se kako je to izgledalo:

Prethodni tekstAleksandar Đorđević – Fantastična igra protiv Reala za Željkov „bes“
Sledeći tekstDvejn Heris – Inteligentnim potezom do tačdauna iz „nemoguće“ pozicije