Ronaldinjo i Kan – Oči u oči

Ronaldo de Asis Moreira poznatiji kao Ronaldinjo ili Ronaldinjo Gaučo ne samo da je bio neprikosnoven u igri jedan na jedan, da je imao sjajnu tehniku, preciznost, kreativnost… on je u svoje vreme bio i jedan od najboljih izvođača slobodnih udaraca, a mnogi bi se zakleli da je bio i najbolji.
U septembru 2004. godine po mnogima jedan od najboljih golmana svih vremena, Oliver Kan imao je priliku da na svojoj koži oseti kakvu preciznost i kakvo umeće izvođenja “slobodnjaka” ima popularni “Dinjo”. Brazilci i Nemci igrali su prijateljsku utakmicu na „Ronaldinjo je dugo odmeravao situaciju i na kraju napravio dva sitna koraka, podigao loptu desnom nogom i ispratio njen let preko živog zida pravo u mrežu “Pancera”. Nemačka pubilka je umela da pozdravi ovo remek-delo aplauzima i ovacijama dok se na licu “Dinja” koji je slavio sa saigračima odmah pojavio onaj neodoljivi dečački osmeh zbog koga su ga gotovo svi obožavali. Sa druge strane na licu perfekcioniste Olija Kana mogao se pročitati bes. Malo je situacija u kojima on nije bar pokušao da dohvati loptu, ali ovde zaista nije mogao puno toga da učini.Olimpijskom stadionu“ u Berlinu u kome nije bilo pobednika, ali je skoro 75.000 ljudi je imalo šta da vidi, jer se za utakmice na kojima su se pojavljivali Žulio Cezar, Ronaldinjo, Ronaldo, Roberto Karlos, Adriano, tražila uvek karta više.
Nije trebalo puno da publika vidi ono zbog čega je došla. Nije prošlo ni deset minuta, a sudija Urs Mejer dosudio je slobodan udarac za Južnoamerikance na samoj ivici šesnaesterca. Mogao je taj „slobodnjak“ da bude izveden od nekoliko igrača, jer je u to vreme Brazil u svojim redovima imao sve same majstore za izvođenje. Ali loptu je namestio možda i najbolji. Ronaldinjo. Nije mu bio potreban veliki zalet, metar ili dva. Kan je postavio živi zid od 8 igrača i verovatno molio Boga da lopta nekako ne porđe kroz njega.
Ronaldinjo je dugo odmeravao situaciju i na kraju napravio dva sitna koraka, podigao loptu desnom nogom i ispratio njen let preko živog zida pravo u mrežu “Pancera”. Nemačka pubilka je umela da pozdravi ovo remek-delo aplauzima i ovacijama dok se na licu “Dinja” Nemačka pubilka je umela da pozdravi ovo remek-delo aplauzima i ovacijama dok se na licu “Dinja” koji je slavio sa saigračima odmah pojavio onaj neodoljivi dečački osmeh zbog koga su ga gotovo svi obožavali. Sa druge strane na licu perfekcioniste Olija Kana mogao se pročitati bes. Malo je situacija u kojima on nije bar pokušao da dohvati loptu, ali ovde zaista nije mogao puno toga da učini.koji je slavio sa saigračima odmah pojavio onaj neodoljivi dečački osmeh zbog koga su ga gotovo svi obožavali. Sa druge strane na licu perfekcioniste Olija Kana mogao se pročitati bes. Malo je situacija u kojima on nije bar pokušao da dohvati loptu, ali ovde zaista nije mogao puno toga da učini.
Utakmica je završena rezultatom 1:1, jer je posle samo par minuta od ovog veličanstvenog gola izjednačenje Nemcima doneo Kevin Kuranji. Neki će reći da je ovo samo jedan običan slobodan udarac, lagana situacija za majstora kakav je Ronaldinjo, ali upravo ovakve situacije Sportska sećanja žele da sačuvaju od zaborava.
Podsetite se gola koji je iz slobodnog udarca Ronaldinjo dao legendarnom Oliju Kanu, koji je loptu propratio samo pogledom:

Prethodni tekstKontroverzno povlačenje Mari-Žoze Perek iz Sidneja – Pretnje, doping ili kukavičluk?
Sledeći tekstKad je Voznjacki umalo sama sebi „otkinula glavu“