Roni Heberson Furtado – Čovek sa najjačim udarcem na svetu

Iako vlada opšte mišljenje da je Roberto Karlos neprikosnoveni vladar brzine leta lopte posle udarca nogom, ispostavilo se da to baš i nije sasvim tačno. Naime, za one koji nisu znali, zvanično najjači, odnosno najbrži udarac do te 2008. godine zabeležen je kada je Dejvid Hirst postigao čuveni gol u meču između Šefilda i Arsenala i to pri brzini od 182 km/h.
U poslednjih petnaestak godina merenje brzine udaraca je postala popularna, pa su formirane razne tabele i na svima je Hirst zauzimao sigurno prvo mesto. U samom vrhu bili su još Siniša Mihajlović, Dejvid Bekam, David Trezege… A onda se pojavio on, Roni Heberson Furtado, tadašnji igrač lisabonskog Sportinga.

Roni Heberson Furtado je 2008. godine izveo najbrži udarac u istoriji fudbala.
Roni Heberson Furtado je 2008. godine izveo najbrži udarac u istoriji fudbala.

U novembru 2008. godine namestio je loptu za slobodan udarac nešto van šesnaest metara i raspalio po njoj. Lopta je “pocepala” mrežu brzinom od neverovatnih 211 kilometara na sat. U nekim medijima se provlačila i brzina od 221 km/h, ali ona nije tačna. Naime, Roni Heberson Furtado je loptu namestio na 16,5 metara. a lopta je brzinom munje putovala svega 0,28 sekundi. Roni je tada malo promenio tabelu tako što je zaseo na vrh i pomerio sve za po jedno mesto niže, pa ona izgleda ovako: 1. Roni Heberson Furtado 211 km/h 2. Dejvid Hirst 182 km/h 3. Zlatan Ibrahimović 180 km/h 4. Aleks 176 km/h 5. Siniša Mihajlović 160 km/h 6. Dejvid Bekam 156 km/h 7. David Trezege 153 km/h 8. Adrijano 148 km/h 9. Mat Le Tisije 139 km/h 10. Roberto Karlos 137,5 km/h.
Pogledajte, ili bar pokušajte da vidite, do tada zvanično najbrži let lopte koji se ikad dogodio na fudbalskim terenima:

loading…
Prethodni tekstRobert Prosinečki – „Gol sa Autokomande“
Sledeći tekstMirko Nišović i Matija Ljubek – Zbog njih se obožavao kanu