Rukometaši iz Bjelovara na krovu Evrope

Rukometaši Partizana iz Bjelovara - Šampioni Evrope 1972. godine.

Da je rukomet sport koji najbolje “uspeva” u malim sredinama, dokaz je i činjenica da je Partizan iz Bjelovara, hrvatskog gradića koji je u vreme najvećih uspeha ove ekipe brojao oko 30 hiljada stanovnika, prvi klub u jugoslovenskom rukometu koji se okitio titulom šampiona Evrope. Ako uzmemo u obzir da se do danas najbolji rukomet igra u Evropi, pobednik Kupa evropskih šampiona faktički je bio najbolji rukometni klub na svetu.
Od 1968. godine Bjelovarčani su igrali zapaženu ulogu u Kupu šampiona, ipak iako su stalno bili blizu finala, to toliko željeno finale im je stalno izmicalo. A onda 1972. godine Bjelovarčani dolaze do toliko željenog finala a u tom finalu i do titule najboljeg rukometnog kluba Evrope. Te sezone su prvo sa lakoćom savladali Đenovezi iz Rima a potom je usledila takođe vrlo ubedljiva pobeda u dvomeču protiv Hafnarfjordura sa Islanda. U polufinalu im je protivnik bio šampion Sovjetskog Saveza MAI iz Moskve. Prvi susret igran je u Karlovačkom “Medisonu” (Bjelovarci su igrali većinu svojih evropskih utakmica u Karlovcu) u kom je Partizan ubedljivo pobedio sa 21 : 14. Nedelju dana kasnije u Moskvi je odigran revanš meč u kom je nakon velike drame Partizan ipak uspeo da odbrani 7 golova prednosti iz prvog meča i da se plasira u finale (rezultat meča je bio 17 : 11 za MAI). Šampionsku titulu za Partizan iz Bjelovara su osvojili: Hrvoje Horvat, Miroslav Pribanić, Albin Vidović, Marjan Jakšeković, Željko Jandroković, Ivan Đuranec, Vladimir Smiljanić, Boris Bradić, Željko Nimš, Nedeljko Prodanić, Mladen Marinović, Zlatko Grbić, Miroslav Milinović, Nino Matuš i Josip Pećina a sa klupe ih je predvodio Željko Seleš.Finale je odigrano 19. februara u Dortmundu, pred 14000 ljudi. Protivnik Bjelovarčanima u finalu je bio Nemački Gumersbah, u tom trenutku trostrki šampion Evrope. Bjelovarčani su predvođeni legendarnim Hrvojem Horvatom – Cvebom dominirali u tom meču i pobedom od 19 : 14 uspeli po prvi put da osvaje kup šampiona. Šampionsku titulu su osvojili: Hrvoje Horvat, Miroslav Pribanić, Albin Vidović, Marjan Jakšeković, Željko Jandroković, Ivan Đuranec, Vladimir Smiljanić, Boris Bradić, Željko Nimš, Nedeljko Prodanić, Mladen Marinović, Zlatko Grbić, Miroslav Milinović, Nino Matuš i Josip Pećina a sa klupe ih je predvodio Željko Seleš.
Ostaje da se pamti za sva vremena podvig koji su Bjelovarčani napravili te sezone a pored Partizana iz Bjelovara, jugoslovenski muški rukometni klubovi do raspada zajedničke države osvojili su još tri titule u najjačem evropskom klupskom takmičenju. Prvaci Evrope postali su i Banjalučki Borac 1976. godine i Šabačka Metaloplastika 1985. i 1986. godine.

Prethodni tekstPol Gaskojn – „Zubarska stolica“
Sledeći tekstMajkl Džordan – Zakucavanje preko Mutomba