Saša Ćurčić – Golčina kojom je ušao u srca navijača Boltona

Saša Ćurčić - Golčina kojom je ušao u srca navijača Boltona
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

2015. godine, ugledni „Dejli mejl“ sastavio je listu od 50 igrača Premijer lige koji su stekli status kultnih heroja. Nije bitno za ovu listu ko je dao koliko golova, osvojio trofeja, niti drugi fudbalski elementi, već kompletan utisak koji je neki igrač ostavio, računajući ponašanje na terenu i van njega, frizure koje je imao, visina, težina, anegdote…
Saša Ćurčić je na ovoj listi od 50 imena bio kotiran zaista visoko – na sedmom mestu! Plasman se odnosio na vreme provedeno u Boltonu u koji je stigao 1995. godine iz Partizana za milion i po funti. Navijači Boltona su ga zvali „Srpski Džordž Best“, a „Dejli mejl“ podsećao je da je sa legendarnim napadačem delio i ljubav prema lepšem polu. Pošto se povukao u 29. godini, Ćurčić je izjavio: „Ne bih potpisao za drugi klub ni da mi ponude 15 miliona dolara. Ipak, predomislio bih se da mi ponude 15 žena iz svih krajeva sveta…“

Saša Ćurčić - Golčina kojom je ušao u srca navijača Boltona fb
Saša Ćurčić je postao jedan od „kultnih heroja“ za navijače Boltona.

Međutim, Saša Ćurčić „kultni heroj“ za navijače Boltona nije postao samo zbog svojih „nestašluka“, već je na svakoj utakmici pokazivao svoj raskošni talenat i na 28 mečeva postigao 4 gola, ali jedan od njih, prvi, ostao je urezan u sećanja ne samo navijačima koji su bili na stadionu, već i celoj Engleskoj, a gol je bacio u senku tadašnju pobedu Čelsija od 3:2.
Igralo se 14. kolo Premijer lige 22. novembra 1995. godine, Čelsi je na „Stamford Bridžu“ dočekao Bolton. Prošlo je desetak minuta kada je „Đani“ rešio da digne publiku na noge. Dobio je loptu na ivici desne strane igrališta i to negde na polovini terena, a onda krenuo u „slalom“. Izbegao je odmah dvojicu protivničkih igrača koji nisu uspeli klizećim startovima da ga zaustave i nastavio da juri ka golu. Obišao je još jednog igrača Čelsija, a onda dodao loptu do Alana Tompsona, koji mu je odmah vratio pas, a Saša Ćurčić je sjanim šutom savladao golmana domaćih. Bio je to veličanstven gol koji je publika umela da pozdravi aplauzom, verovatno najlepši gol koji je u Engleskoj postigao majstor sa loptom iz Besnog Foka. Ovim pogotkom „Đani“ je već kupio mesto u srcima navijača Boltona, a sve ono što se dešavalo van terena samo je pojačalo ljubav.

Saša Ćurčić je najbolje partije u Engleskoj pružao u dresu Boltona.
Saša Ćurčić je najbolje partije u Engleskoj pružao u dresu Boltona.

Bez obzira na sjajne igre Saše Ćurčića, Bolton nije uspeo da opstane u Premijer ligi. Srbin je za čak 4 miliona funti prodat Aston Vili, a njegova karijera je krenula nizbrdo… „Znao sam namerno da naljutim trenera, tako da bi me ostavio izvan tima. Onda sam mogao da idem na žurku umesto da igram.“ – u jednoj rečenici umeo je Saša Ćurčić da oslika celu svoju karijeru, a najbolje partije iz Boltona i Partizana nije uspeo da ponovi ni kasnije u Kristal palasu. „Odlazak iz Boltona je najveća greška u mojoj karijeri…“ priznao je mnogo kasnije „Srpski Džordž Best“, a gol protiv Čelsija koga se možete podsetiti na snimku samo potvrđuje to.
Podsetite se možda i najlepšeg gola u karijeri Saše „Đanija“ Ćurčića, samo jednog od razloga zašto je postao kultni heroj Boltonovih navijača:

Prethodni tekstGazine rimske „ludorije“
Sledeći tekstIvano Balić – „Gadi mi se ovaj rukomet!“