Sem Bouvi – „Portlandova glupost veka“

Sem Bouvi -
Sem Bouvi - "Portlandova glupost veka"
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

U srednjoj školi igrao je briljantno. Postizao je preko 28 poena u proseku i imao preko 18 skokova po susretu, pa su mediji već tada pisali da je Sem Bouvi buduća velika košarkaška zvezda. Svoju srednju školu doveo je do nacionalnog finala, biran je u najbolje timove SAD-a u svojoj generaciji, a onda je usledila selidba na prestižni Univerzitet Kentaki. Tamo je Sem Bouvi nastavio sa odličnim igrama u prve dve sezone. Došao je do nacionalnog tima SAD-a za igre u Moskvi (koje će na posletku Amerikanci bojkovati), biran je u najbolje koledž timove, ali će potom početi problemi…
Na jednom od poslednjih mečeva u svojoj drugoj univerzitetskoj sezoni Sem Bouvi je posle zakucavanja doživeo povredu leve noge. Ispostaviće se kasnije da je u pitanju prelom. Zbog tog preloma će Bouvi nositi gips pune 44 nedelje. Pošto ni tada povreda nije dobro zarasla, usledile su hiruške intervencije i nova pauza, pa je on bio odvojen pune dve godine od parketa. NCAA je tada odlučio da mu da medicinski izuzetak i da mu dozvoli da posle dve godine pauze još jednu godinu igra na koledžu, kako bi mu dali šansu da se bolje pripremi za NBA ligu, ali i da se izbori za što bolju poziciju na draftu. Te sezone Sem Bouvi igrao je na nekadašnjem nivou, vodio je Kentaki do fajnal-fora i ponovo punio sportske stranice pisanih medija. „Momak koji je preboleo tešku povredu i sada ponovo „gazi“ ka najvećim visinama bez ikakvih zdravstvenih problema“, bila su samo neka od pisanja koja su, uz njegove odlične partije na parketu, načinile da Bouvi ponovo bude među igračima koji će na predstojećem draftu biti visoko birani.

Sem Bouvi je imao nekoliko odličnih sezona na Univerzitetu Kentaki.
Sem Bouvi je imao nekoliko odličnih sezona na Univerzitetu Kentaki.

U trejdu pred draft, Portland Trejl Blejzersi dobili su pravo da drugi biraju, odmah iza Hjuston Roketsa. Pošto su sve prognoze govorili da će Hjuston sa prvog mesta odabrati Hakima Olajdžuvona (ispostaviće se kao tačne), najveća dilema pred taj draft bila je koga će odabrati Portland, da li Sema Bouvija ili beka sa Severne Karoline Majkla Džordana. Godinu dana ranije, Blezersi su na draftu odabrali Klajda Drekslera, koji je igrao na istoj poziciji kao Džordan, koji je imao solidnu ruki sezoni i oko kojeg su u Portlandu planirali da izgrade tim, pa su u rukovodstvu tima smatrali da bi izborom Džordana samo napravili „gužvu“ i da je bolje da odaberu centra. Pošto se Sem Bouvi navodno potpuno oporavio i prošao je sve zdravstvene testove, u Portlandu se odlučuju da sa drugog mesta na NBA draftu 1984. godine odaberu 221 centimetara visokog centra sa Kentakija, Sema Bouvija. Odmah iza njih birali su Čikago Bulsi, koji su se odlučili za Majkla Džordana.
Kako je išla dalje karijere „Letećeg“ verovatno je svima dobro poznato, a Sem Bouvi nije bio te sreće da ostvari predviđanja stručnjaka. Pošto je imao odličnu ruki sezonu, od druge sezone počele su da se pojavljuju stare boljke i veliki problemi sa povredama. Iako je medijima govorio da veruje da će biti među najboljim centrima lige kada ga povrede zaobiđu, a da će se kockice sigurno složiti, Sem Bouvi je u dresu Portlanda sve manje bio na parketu, a sve više je odsustvovao. Doživeo je novi prelom noge, pa je posle četiri sezone u dresu Portlanda, u kojima je u poslednje dve bio veoma malo na parketu, trejdovan u Netse. U Nju Džersiju je Bouvi igrao četiri sezone i bez većih problema sa povredama pružao je solidne partije, ali koje su bile, ipak, daleko od nivoa koji se od njega očekivao pre dolaska u ligu. Usledio je novi trejd, ovog puta u Lejkerse, ali i novi ozbiljni problemi sa povredama, pa je Sem Bouvi posle samo dve sezone u „Jezerašima“, a 10 u ligi, odlučio da prestane da trpi bolove na parketu i okonča karijeru.

Zbog velikih problema sa povredama Sem Bouvi nije imao karijeru kakva se očekivala.
Zbog velikih problema sa povredama Sem Bouvi nije imao karijeru kakva se očekivala.

I dok je za to vreme Majkl Džordan uspešno krčio put ka najboljem u istoriji košarke, u Portlandu su svi prozivali rukovodstvo zbog odluke da draftuju Bouvija pre Džordana, ali i pre Barklija, Stoktona, Perkinsa… U Blejzersima su se branili da Džordan ne bi postao to što jeste da je došao u Portland, jer pored Drekslera ne bi imao prostor kao u Bulsima, da je bilo logično da odaberu centra, ali i da su  prevareni od strane Bouvija, koji je krio da se i dalje muči sa povredama. Takve navode, da je na neki način prevario Blejzerse, potvrdio je kasnije i sam Sem Bouvi: Još se sećam kako su me lekari Blajzersa na pregledu medicinskim čekićem udarali po nozi, a ja sam im govorio da me ne boli, iako me je duboko iznutra bolelo. Ako sam lagao i ako sam napravio nešto loše, samo sam učinio ono što bi učinio i svako drugi ko ima voljene o kojima se treba brinuti.“
Draft iz 1984. godine smatra se jednim od najboljih u istoriji NBA lige, a mnogi igrači sa tog drafta postali su košarkaške legende, što nažalost nije bio slučaj sa Semom Bouvijem, koji je danas najviše poznat kao „Portlandova glupost veka“. Kako je izgledao trenutak kada su Blejzersi odabrali Sema Bouvija, iako su mogli da u svoje redove dovedu Majkla Džorrdana, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstŠut za milion dolara
Sledeći tekstLens Stivenson – Dribling koji „lomi“ protivnika