Senzacionalni trijumf Kim Kolinsa

Senzacionalni šampion Kim Kolins.

Do te trke veoma malo ljudi je znalo za postojanje države Sent Kits i Nevis, a onda je u jednom neverovatnom raspletu finalne trke na 100 metara, na Svetskom prvenstvu u Parizu 2003. godine, do iznenađujuće pobede došao tada malo poznati Kim Kolins, sprinter sa pasošem Sent Kits i Nevisa, zemlje od svega 50ak hiljada stanovnika.
Senzacionalni pobednik trke na 100 metara na Svetskom prvenstvu u Parizu 2003. godine - Kim Kolins.I pre finalne trke, takmičenje na 100 metara na Svetskom prvenstvu u Parizu, izazivalo je veliku pažnju. Prvo je Džon Dramond svojim “spektaklom” šokirao atletsku javnost, da bi potom tadašnji aktuelni svetski i olimpijski šampion Moris Grin, ispadanjem u polufinalu, ostavio finale verovatno najpopularnije atletske discipline bez glavne zvezde. Finale je ipak donelo veliko uzbuđenje, a u jednoj neverovatno izjednačenoj trci, prva četiri atletičara su u cilj ušla u razmaku od dve stotinke.  Tek posle foto-finiša utvrđen je redosled planetarnog šampionata 2003. godine. Sa jednom stotinkom prednosti, zlato je pripalo Kim Kolinsu, dok su iza njega čak trojica sprintera – Braun, Kembel i Čejmbers – imala identično vreme. Posle sporog (10,07 je bilo pobedničko vreme Kolinsa), ali uzbudljivog finala, svet je dobio novu atletsku zvezdu. Za Kim Kolinsa su pre finalne trke čuli samo najzagriženiji atletski fanovi, a ništa drugačiji slučaj nije bio ni sa njegovim rodnim Sent Kits i Nevisom, koji je najmanja država na zapadnoj hemisferi. Ipak, u toj trci, Kim Kolins je za samo nešto više od 10 sekundi, senzacionalnim trijumfom proslavio sebe lično, ali i svoju zemlju i dospeo na naslovnice svih svetskih sportskih medija. Posle trke iznenađujući šampion je u jednoj rečenici predstavio sebe svetskoj javnosti: “Ne volim da treniram, niti verujem u teretanu i dizanje tegova. Prirodno sam talentovan i pomalo lenj.” – izjavio je Kolins odmah posle trke.
Kim Kolins nikada posle te trke nije ostvario zapaženiji rezultat, ali je trkom iz Pariza, upisao svoje ime u atletsku istoriju. Podsetite se i uživajte u jednom od najvećih iznenađenja u istoriji atletskih prvenstava sveta i u trci koja je proslavila Kim Kolinsa i malu karipsku državu Sent Kits i Nevis.

Prethodni tekstNeverovatan meč Viki Nelson i Džin Hepner
Sledeći tekstŠpanski Mali Buda – Ivan De La Penja