„Skandinavka“ Danaca i Šveđana

Skandinavka Danaca i Šveđana

Sve italijanske dnevne i sportske novine su 23. juna 2004. godine osvanule sa krupnim naslovima na prvim stranicama u kojima dominira reč – Prevara. Popularna „Skandinavka“, kako su mediji nazvali meč između Švedske i Danske na Evropskom prvenstvu u Portugalu, prošlo je više od 15 godina. Tada su ove dve reprezentacije odigrale 2:2, čime su obezbedile prolaz dalje na šampionatu, pri tome izbacivši Italijane iz daljeg takmičenja, iako oni nisu pretrpeli niti jedan poraz.
„Azuri“ su tada u prvom kolu šampionata odigrali 0:0 protiv Danske, potom 1:1 protiv Švedske, da bi na kraju u poslednjem meču u grupi savladali Bugarsku sa 2:1. Ipak, to nije bilo dovoljno za prolaz dalje, jer su Šveđani i Danci u poslednjem kolu odigrali 2:2, čime su takođe sakupili po pet bodova, uz u međusobnom krugu tri reprezentacije bolju gol razliku od „Azura“.

Jon Dal Tomason postigao je dva gola na čuvenom meču Danaca i Šveđana koji će u fudbalskoj istoriji postati poznat pod imenom "Skandinavka".
Jon Dal Tomason postigao je dva gola na čuvenom meču Danaca i Šveđana koji će u fudbalskoj istoriji postati poznat pod imenom „Skandinavka“.

Od samog starta meča koji se igrao u Portu po veoma jakoj kiši, igralo se otvoreno, a inicijativu su na početku susreta imali Danci, kojima je prvi pogodak bio mnogo važniji, jer bi sa 0:0 oni bili eliminisani. On se dogodio u 28. minutu kada je Jon Dal Tomason lob udarcem sa 20 metara svladao „neopreznog“ švedskog golmana Isaksona. Nakon toga Šveđani su počeli da igraju mnogo angažovanije. U završnici prvog poluvremena bili su veoma blizu izjednačenju, ali je njihov kapiten Olaf Melberg udaracem glavom samo pogodio prečku. Ipak, izjednačenje je usledilo na samom startu drugog poluvremena. Ni 30 sekundi nakon polaska sa centra danski golman Sorensen u svom kaznenom prostoru ruši Henrika Larsona, koji je sam precizno izveo udarac sa bele tačke.
Nakon izjednačenja Danci su pojačali napad i u 66. stigli do toliko željenog drugog gola, koji im je i u slučaju nerešenog rezultata osiguravao četvrtfinale. U gužvi nakon kornera lopta se srećno odbila Tomasonu koji je sa desetak metara svladao Isaksona. U nastavku utakmice Švedska je krenula i sa tri napadača po izjednačenje, ali su čini se mnogo opasnije bile pretnje Danaca iz kontranapada. Ipak, udarci Gronkjera, Romedala, Sanda… su uglavnom završavali pored švedskog gola. U 89. minutu do tada veoma sigurni golman Danaca Tomas Sorensen ispustio je jednu naizgled laganu loptu, prvi je do nje pored dva danska odbrambena igrača stigao Matijas Jonson i poravnao na 2:2, postavivši tako konačan rezultat koji je odgovarao obema ekipama.

Navijači Danske i Švedske su i pre početka "znali" ishod meča njihovih reprezentacija.
Navijači Danske i Švedske su i pre početka „znali“ ishod meča njihovih reprezentacija.

Odmah posle meča nastao je pravi medijski rat između italijanskih novinara i švedskih i danskih igrača, među kojima su mnogi igrali u italijanskom prvenstvu. Šveđani i Danci su odbijali mogućnost bilo kakvog dogovora, što su kako su sami govorili “protivno njihovoj nordijskoj i sportskoj etici” i nije u skladu sa običajima Italijana “sklonih prevarama i nameštaljkama”. Ipak, nije puno onih koji su poverovali u to, jer su sve italijanske prognoze pre meča obistinile. Transparenti koje su pre susreta na stadion doneli švedski i danski navijači, a na kojima je pisalo “2:2, and bye bye Italy” i “2:2 and the spaghetties are out”, postali su relanost posle kraja susreta, što je dodatno iziritiralo „Azure“.
Podsetite se golova sa danas već čuvene utakmice Danaca i Šveđana sa Evropskog prvenstva 2004. godine, na kojem su na čudesan način trijumfovali Grci, a koja je u fudbalskom svetu dobila ime „Skandinavka“, pa sami procenite ko je u ovom sukobu bio u pravu i da li su zaista Danci i Šveđani „štelovali“ rezultat na štetu Italijana.

Prethodni tekstHauardov pogodak sa svog gola
Sledeći tekstStankovićev projektil sa pola terena