Slika koja je „obeležila“ Olimpijske igre u Londonu

Slika koja je
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Ako ste gledali gimnastičarska takmičenja na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, onda se verovatno sećate Amerikanke Makejle Maroni, pa čak i ako niste veliki ljubitelj gimnastike. Tokom ceremonije dodele medalja u preskoku tada šesnaestogodišnja Amerikanka je zanimljivim izrazom lica pokazala da nije zadovoljna učinjenim u toj disciplini, a njena slika sa te ceremonije je ubrzo postala globalna senzacija i jedna od najpoznatijih slika sa Igara u Londonu.
Makejla Maroni je bila apsolutni favorit da osvoji zlatnu medalju na preskoku na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine. Čim je primila medalju, još pre intoniranja himne za novu šampionku, Maronijeva je pogledom “ubice” i napućenim i “deformisanim” usnama jasno pokazala svoje nezadovoljstvo učinjenim, a iako je takvu facu “složila” na samo nekoliko sekundi, fotoreporteri su to primetili, slikali je, a ta slika je odmah postala globalna senzacija i slika “najvećeg gubitnika” Igara.Činjenica da je tada bila aktuelna šampionka planete, kao i to da je tokom reprezentativnog takmičenja na preskoku izazvala “savršen” skok, za koji je trener u Američkoj reprezentaciji Liang Čou rekao da “nikada nije video bolju izvedbu na preskoku”, učinilo je da se od Maronijeve pre pojedinačnog takmičenja na ovoj spravi očekuje “sigurna” zlatna medalja.
I posle prve serije skokova činilo se da će Maronijeva opravdati ulogu favorita, izvela je dobar skok, kojim je zauzela prvo mesto, ali je onda usledio “šok”. U drugoj seriji se odlučila za “siguran” i ne preterano težak skok, uspešna izvedba donela bi joj zlatnu medalju, ali nije uspela. Zbog greške prilikom odraza, kada rukama nije uspela dobro da se odbaci od preskoka, nije odskočila dovoljno visoko, pa nije uspela do kraja da izvede svoj salto i dobro doskoči, već je prvo zadnjicom dotakla tlo. Njen veliki kiks iskoristila je Sandra Izbrasa iz Rumunije i na iznenađenje svih došla do zlatne medalje, a Maronijeva je uspela da osvoji “samo” srebro.
“Dešava se. To je gimnastika, ne možeš uvek biti savršen. Ponekad, stvari ne idu onako kako si planirao. Niko mi nije kriv, sama sam zabrljala. Htela sam svima da dokažem da mogu da izvedem dva sjajna skoka i za sebe i za svoju zemlju, i samo zato sam razočarana što nisam uspela. Razmišljam samo o tome kako treniram naporno, a baš danas da mi ne ide.” – rekla je odmah posle takmičenja razočarana Makejla Maroni. I tu je mogao da bude kraj priče o ovom takmičenju, da nije usledila dodela medalja koja će globalno proslaviti Maronijevu.
Čim je primila medalju, još pre intoniranja himne za novu šampionku, Maronijeva je pogledom “ubice” i napućenim i “deformisanim” usnama jasno pokazala svoje nezadovoljstvo učinjenim, a iako je takvu facu “složila” na samo nekoliko sekundi, fotoreporteri su to primetili, slikali je, a ta slika je odmah postala globalna senzacija i slika “najvećeg gubitnika” Igara. Maronijeva je postala velika zvezda posle te slike, pa su mnogi pokušali da naprave facu kao njenu Maronijeva je postala velika zvezda posle te slike, pa su mnogi pokušali da naprave facu kao njenu i da je imitiraju, a tome nije odoleo ni tadašnji predsednik Amerike Barak Obama, koji je tokom prijema američkih olimpijaca odlučio da se slika sa Maronijevom, tako što će napraviti “musavu” facu sličnu onoj koju je ona napravila u Londonu.i da je imitiraju, a tome nije odoleo ni tadašnji predsednik Amerike Barak Obama, koji je tokom prijema američkih olimpijaca odlučio da se slika sa Maronijevom, tako što će napraviti “musavu” facu sličnu onoj koju je ona napravila u Londonu.
“To je bio trenutak potpunog šoka. Ne mogu ni da se setim dobro tog dana. Sećam se samo da sam dan ranije gledala druge američke sportiste na pobedničkom postolju kako slušaju himnu. I ja sam to isto želela, ali se desilo drugačije, a ja sam zbog toga napravila taj razočaran izraz na licu i to na samo dve sekunde.” – govorila je Maronijeva kasnije o slici posle koje je stekla veliku popularnost.
Nakon Londona karijera Makejle Maroni je krenula silaznom putanjom. Pored brojnih prozivki u domovini da je razmažena, uobražena i da nema poštovanja prema protivnicama, brojne povrede i teška operacija kolena naterali su je da sa 20 godina ode u sportsku penziju. Ipak, i danas je poznata širom sveta uglavnom po svojoj slici sa postolja u Londonu, koja joj je donela veliki novac, ali i globalnu popularnost, koju teško da bi ikada stekla na gimnastičarskim spravama.

Prethodni tekstNajbolji penal ikada ili nepoštovanje protivnika?
Sledeći tekstAko ovo nije penal, šta onda jeste?!