Stonoteniski „poen veka“

Neki od najpoznatijih svetskih medija su za ovaj poen rekli da je najbolji ikada viđen u stonom tenisu. Čak su ga i zvaničnici svetske stonoteniske federacije nazvali poenom veka. I ako su ukusi različiti i mišljena nikada nisu jednistvena, verovatno je da će se večina ljubitelja „ping-ponga“ složiti sa njima, jer razmena Ma Longa i Feng Boa iz finiša petog seta finala Svetskog prvenstva 2015. godine zaista deluje neverovatno.
U samoj završnici Svetskog prvenstva u stonom tenisu 2015. godine koje se održavalo u kineskom Sudžou po očekivanju su se našla četvorica Kineza, a za zlatnu medalju su se borili Ma Long i Feng Bo. Dok se za Longa to i očekivalo pre prvenstva, jer je u tom trenutku bio prvi stonoteniser planete, Bo je napravio malo iznenađenje, jer je došao do finala iako je bio tek trinaesti stonoteniser na ITTF listi i tek peti najbolje rangirani kineski takmičar. Long je na kraju sprečio Boa da napravi još jedno iznenađenje i sa 4:2 trijumfovao u susretu, ali je zato poraženom Kinezu pripao najlepši poen meča, koji se danima prepričavao i bio zaslužan za jednu od čitanijih sportskih vesti širom planete.

Stonoteniski "poen veka" fb
Ma Long i Feng Bo su odigrali za mnoge stonoteniski poen veka.

U petom setu pri vođstvu Longa od 3:1 i 11:11 u tom delu igre, Feng Bo je bio na servisu. Posle nekoliko razmenjenih udaraca, Long je krenuo u napad, ali je Bo iz kontre fantastičnim udarcem ubrzo došao do bolje pozicije za stolom i krenuo u veliku ofanzivu. Napadao je i napadao iz udarca u udarac sve snažnije, ali mu ni Long nije ostajao dužan, iako daleko od stola, to ga nije sprečilo da šalje izvanredno precizne i jake udarce, da bi na kraju Bo ipak uspeo da probije defanzivu Longa i da posle 20 sekundi neverovatne razmene udaraca osvoji poen. Razmena dvojice Kineza je zaista izgledala neverovatno i nadljudski, pa ni ne čudi što je oduševila pisutnu publiku, koja je ovacijama nagradila dvojicu stonotenisera što su im pruištili neverovatan poen. Iako je Bo bio zadovoljniji posle ovog sjajnog poena, Long se na kraju “utešio” za gubitak “poena veka” trijumfom u susretu i osvajanjem titule šampiona planete.
Kako je izgledao poen koji su odigrala dvojica odličnih kineskih stonotenisera i koji je oduševio sve ljubitelje “ping-ponga” i sa mnogih strana proglašen za stonoteniski poen veka, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstGolmanske bravure Jana Kolera
Sledeći tekstŠolina odbrana šuta Sudžuma, koja je „raspalila“ Hrvatsku i rastužila SCG