Tero Pitkamaki – Kopljem u Salima Sdirija

Tero Pitkamaki - Kopljem u Salima Sdirija

Gledaoci na „Olimpijskom stadionu“ u Rimu i milioni gledalaca širom sveta, koji su posmatrali atletski miting „Golden gala“ 2007. godine očekivali su sjajne rezultate, možda i neki novi rekord, ali su umesto toga prisustvovali šokantnom događaju, kada je kopljaš Tero Pitkamaki koplje umesto u prostor za bacanje, uputio van sektora, pravo u francuskog skakača u dalj Salima Sdirija.
Tero Pitkamaki je te sezone došao u Rim kao jedan od atletičara koji su ostali u lovu na atletski džek pot od milion dolara, koji su delili atletičari koji uspeju u istoj sezoni da pobede na svim mitinzima “zlatne lige”. U Rimu je krenuo solidno, posle dve serije zauzimao je drugo mesto, ali pošto je Pitkamaki poznat kao kopljaš koje najbolje rezultate ostvaruje u kasnijim serijama, očekivalo se da će uspeti te sezone da “pokori” i Rim. Međutim, u trećoj seriji šok. Teru Pitkamakiju je tokom izbačaja očigledno koplje iskliznulo iz ruke, pa je izletelo nekoliko metara van segmenta, koji deli ispravne od neispravnih hitaca. Koplje je palo tačno u zonu u kojoj su se za svoj nastup zagrevali skakači u dalj i pogodilo Salima Sdirija, kome se koplje zarilo pravo ispod rebara. Francuz je odmah “kao pokošen” pao na travu, a na drugoj strani „Olimpika“ se za glavu uhvatio Tero Pitkamaki.

Salima Sdirija pogodilo je i povredilo koplje koje je poslao Teri Pitkamaki.
Salima Sdirija pogodilo je i povredilo koplje koje je poslao Teri Pitkamaki.

Sdiriju su u pomoć priskočile kolege, zatim i dežurna lekarska ekipa i dok su atletskom stazom stigla kola hitne pomoći, rana mu je bila previjena. Finski bacač koplja je sve to nemoćno pratio sa suzama u očima. Sdiri je prebačen u bolnicu, a doktor koji mu je ukazao pomoć na stadionu izjavio je da je rana duboka četiri centimetra i da će se tek posle detaljnog pregleda znati koliko je povreda teška. Sa druge strane, Tero Pitkamaki je bio vidno uzdrman nesrećnim događajem, nije mogao više da se usredsredi na takmičenje, pa je ostao na drugom mestu i ispao iz konkurencije za deobu milion dolara.
Povreda koju je Sdiri dobio na mitingu u Rimu je brzo sanirana, on je nastavio sa svojom solidnom atletskom karijerom, ali je ipak osećao psihičke posledice zbog te bizarne povrede koju je doživeo u “Večnom gradu”. Zbog toga je nekoliko godina kasnije odlučio da tuži svetsku i italijansku atletsku federaciju. “Ne mogu više da izdržim. Imam košmare i sve mi je i dalje u glavi. Konstatno sam uplašen i samo želim da se sve ovo završi.” – objasnio je Sdiri svoju odluku o pokretanju tužbe. Kako je izgledao hitac Tera Pitkamakija koji je pogodio Sdirija i potpuno obeležio atletsku “zlatnu ligu” te godine, možete se podsetiti u snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstČarls Barkli – Asistencija „Ala Medžik“
Sledeći tekstKako je Žigić doneo Birmingemu Liga kup