Tina Maze – Ne tiče vas se

Tina Maze - Ne tiče vas se

Tina Maze se početkom januara 2012. godine našla u centru pažnje skijaške, ali i sportske javnosti. I to ne zbog odličnih rezultata koje je u to vreme postizala, već zbog sukoba sa švajcarskim skijaškim savezom oko skijaškog kombinezona, koji je slovenačka skijašica okončala na vrlo originalan način, ispisivanjem poruke na grudnjaku. Ipak, i pored podrške većine ljubitelja “belih staza”, neki konzervativniji ljubitelji zimskih sportova su osudili Tinu za originalan, ali svakako i kontroverzan potez.
Na trci u austrijskom Bad Klinkerhajmu 2012. godine Tina Maze je osvojila drugo mesto. Ipak, razlog za njen odličan plasman na toj trci je bio taj što je ispod ski odela nosila kombinezon sa nešto više plastičnog materijala u sastavu nego što je uobičajeno, bar su to mislili iz Švajcarskog skijaškog saveza. Posle te trke u Austriji, Švajcarci su se žalili, smatrajući da sastav materijala Tininog kombinezona utiče na poroznost, te time i na otpor vazduha pri skijanju. Svetska skijaška federacija je pred trku nedelju dana kasnije u italijanskoj Kortini D’Ampeco odbila žalbu Švajcaraca i saopštila da je sve bilo u skladu sa pravilima, uz savet skijašicama da ne nose takva odela, jer koža ne može normalno da diše ispod njih. Na tome bi se završio taj mali incident, da Tina Maze nije rešila i sama da odgovori Švajcarcima.

Tina Maze – Poruka za Švajcarce

Pošto je završila svoj nastup u Kortini u superveleslalomu i u tom trenutku se našla na prvom mestu, Tina se našla u prostoru za “slikanje”. Slovenačka skijašica je tada pred kamerama skinula gornji deo svog kombinezona i pokazala beli grudnjak na kojem se sa sve malim srcem našla poruka za čelnike Švajcarskog skijaškog saveza. Na grudnaku je pisalo “Not your business” (u slobodnom prevodu ne tiče vas se), a tom porukom je Tina jasno stavila do znanja da nikoga ne treba da interesuje šta će ona nositi ispod obaveznog kombinezona. “Ovu poruku gledam kao zabavu, jer sam takva osoba, volim da se zabavljam. Na prvom mestu mi je da skijam brzo, a nakon toga se mogu šaliti sa svima oko sebe. Protekle nedelje bila je ovo vrlo popularna tema, pa sam se našalila na račun svoje odeće, posebno donjeg veša koji nosim. Želim samo da svima bude jasno koja ja razlika između skijaške odeće i one koju sama biram, a koja ide ispod kombinezona.” – objasnila je posle trke Tina Maze svoj postupak.
Iako su je mnogi osudili smatrajući da pokazivanje donjeg veša nije adekvatan način da se iznese stav, Tina je prošla nekažnjeno za svoj potez, kome niko ne može da ospori originalnost. Kako je izgledalo kada je jedna od najlepših skijašica tog vremena odlučila da na kameri pokaže grudnjak sa porukom, možete se podsetiti u snimku koji je pred vama. Verujemo da muški deo publike ne bi imao ništa protiv ukoliko bi popularne sportistkinje sledile Tinin primer i počele da na ovakav način salju važne poruke.

loading…
Prethodni tekstTrka života Emira Bekrića
Sledeći tekstNeverovatan autokoš Leri Nensa Juniora