Tuča koja je promenila NBA ligu

Ben Valas je 2004. godine guranjem Rona Artesta započeo najveću tuču u istoriji NBA lige, i to bez ikakvog premca. Možda sukob među igračima na parketu i nije bio toliko strašan, ali Artestovo hvatanje navijača i sukob navijača Pistonsa i igrača Pejsersa su ušli u anale kao najveći sportski incident u NBA istoriji, a možda i u istoriji američkog sporta.
Detroit i Indijana su sezonu ranije odigrali jednu od „najružnijih“ serija u istoriji NBA plej-ofa. Jake odbrane, brutalni faulovi, prava „old skul“ serija u kojoj su „deblji kraj“ izvukli Pejsersi, koji nisu baš najbolje podneli poraz. Četiri minuta do kraja odlučujuće šeste utakmice posle koje su Pistonsi otišli u NBA finale, a kasnije i osvojili titulu, Ron Artest je napravio nesportski faul nad Benom Valasom, što je kasnije i odlučilo utakmicu. Artest taj incident nije zaboravio, pa se sa nestrpljenjem čekala prva utakmica Pejsersa i Pistonsa posle tog finala, koja je bila zakazana za 19. novembar 2004. godine u Detroitu.

Ron Artest i Ben Valas su svojim sukobom započeli jednu od najvećih tuča u istoriji lige.
Ron Artest i Ben Valas su svojim sukobom započeli jednu od najvećih tuča u istoriji lige.

Igrači Indijane su bili uvereni da je šampionsko prstenje trebalo da završi na njihovim prstima, a ne na rukama igrača Detroita, pa su na utakmicu regularnog dela sezone u „Oburn Hils Palasu“ izašli kao da se igra na život i smrt. „Razbili“ su aktuelne šampione, a Ron Artest je bio najbolji igrač na terenu, ali to njegovoj „ludoj“ glavi nije bilo dovoljno. Na semaforu je pisalo 82:97, Indijana je dokazala svoje, kada je 45 sekundi pre kraja Ben Valas krenuo na zakucavanje, a Ron Artest ga je „tresnuo“ po glavi, ne toliko jako, ali dovoljno da ga isprovocira. Valas je tada odreagovao burno, snažno odgurnuo Artesta i krenuo na njega. Igrači su nekako razdvojeni posle par minuta guranja i pretnji, ali to je bio tek početak incidenta…
Artest je znao da će Valas dobiti nekoliko utakmica neigranja za svoje ponašanje, pa je u jednom trenutku „odustao“ od dalje konfrontacije i iz samo njemu znanih razloga odlučio da legne na zapisnički sto „Oburn Hils Palasa“. Džon Grin, navijač Pistonsa je tada plastičnom čašom dijatelne koka-kole pogodio Rona Artesta, koji je i dalje ležao na zapisničkom stolu. Artestu je u tom trenutku „pao mrak“ na oči, odmah je krenuo na nejakog navijača. Gomila pristunih, što navijača, što igrača, pokušala je da spreči Artesta da se dokopa Grina, ali nisu uspeli. Prestravljeni Džon se nekako iskobeljao iz ruku Artesta, ali na njegovu nesreću „seo“ na pesnicu Stivena Džeksona, koji je u stopu pratio Artesta. Pejsersi, koji su na startu te sezone bila favorit za finale i titulu, odjednom su se našli u srcu skandala, iz kojeg se rezultatski nisu izvukli do kraja sezone.

Ronu Artestu je "pao mrak" na oči i uleteo je u publiku.
Ronu Artestu je „pao mrak“ na oči i uleteo je u publiku.

Ron Artest, koji je prekršio osnovno pravilo ponašanja koje kaže da NBA igrači „ni pod kojim okolnostima ne smejue ući u gledalište“ je suspendovan do kraja sezone, uključujući i plej-of. Stiven Džekson nije igrao 30 utakmica, Džermejn O’Nil 15, dok su Pistonsi prošli sa malom kaznom, jer je Ben Valas suspendovan svega šest utakmica. Kasnije tokom sezone, u polufinalu Istoka su se sastali Indijana i Detroit. Bez Rona Artesta, Indijani je bilo teško da se suprostavi aktuelnim šampionima, pa je Detroit još jednom zaustavio Pejserse u doigravanju.
Pogledajte kako je izgledala tuča zbog koje su u NBA ligi uvedena „mekana“ pravila, pa su se i zbog „krivih“ pogleda dobijale tehničke greške i „letelo“ van parketa. Sva zaoštravanja pravila su krenula sa ovom svakako šokantnom tučom, koje možete da se podsetite u snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstKako je „Kapetan Amerika“ pocepao sudijin notes
Sledeći tekstDan kada je 70.000 Madriđana aplaudiralo Ronaldinju