Velja Stjepanović – U dramatičnom finišu do evropske krune

Velja Stjepanović - U dramatičnom finišu do evropske krune

Za srpskog plivača Velimira Stjepanovića Evropsko prvenstvo u olimpijskom bazenu koje se održalo 2014. godine u Berlinu bilo je kao iz sna. Već prvog dana takmičenja, Stjepanović je pomalo neočekivano, ali veoma ubedljivo trijumfovao na 400 metara slobodno i došao do svoje prve seniorske evropske zlatne medalje u velikim bazenima, a samo nekoliko desetina sati kasnije očekivalo ga je takmičenje na duplo kraćoj deonici. Pošto je lagano prebrodio kvalifikacije i polufinale, Velja je došao u priliku da se bori za novu zlatnu medalju, ali ga je na putu ka najsjanijem odličju čekao tadašnji aktuelni Svetski rekorder i prva zvezda prvenstva u Berlinu, Velja je startovao bolje u trci, vodio je pri okretima na 50, 100 i 150 metara, ali je u drugoj polovini trke Biderman polako pojačavao, tako da su dva plivača u poslednjih 50 metara ušli skoro poravnati. Tada Biderman dodatno pojačava i nošen velikom podrškom sa tribina učinilo se mnogima stiče prednost koju će teško uspeti da izgubi. Ipak, Velimir se nije predavao, izvlačio je maksim iz sebe i uspeo da sustigne Bidermana i da poravnat sa njim uđe u finiš trke. Za gledaoce u Srbiji, ton uzbudljivoj trci dodatno je davao i Radoslav Rale Simić, komentator RTS-a, koji je u svom „ludom“ maniru komentarisao finiš trke. Iako se mnogima učinilo da je Nemac bliži zlatnoj medalji, Stjepanović pravi bolje zadnji zaveslaj i samo dve stotinke ispred Bidermana stiže na cilj i tako osvaja svoju drugu zlatnu medalju na šampionatu!domaći plivač Pol Biderman. Sve to je doprinelo mišljenjima da će ta trka biti spektakularna, a posle skoro dva minuta epske borbe dve plivačke veličine, ta mišljenja su i opravdana…
Velja je startovao bolje u trci, vodio je pri okretima na 50, 100 i 150 metara, ali je u drugoj polovini trke Biderman polako pojačavao, tako da su dva plivača u poslednjih 50 metara ušli skoro poravnati. Tada Biderman dodatno pojačava i nošen velikom podrškom sa tribina učinilo se mnogima stiče prednost koju će teško uspeti da izgubi. Ipak, Velimir se nije predavao, izvlačio je maksim iz sebe i uspeo da sustigne Bidermana i da poravnat sa njim uđe u finiš trke. Za gledaoce u Srbiji, ton uzbudljivoj trci dodatno je davao i Radoslav Rale Simić, komentator RTS-a, koji je u svom „ludom“ maniru komentarisao finiš trke. Iako se mnogima učinilo da je Nemac bliži zlatnoj medalji, Stjepanović pravi bolje zadnji zaveslaj i samo dve stotinke ispred Bidermana stiže na cilj i tako osvaja svoju drugu zlatnu medalju na šampionatu!
Usledilo je veliko radovanje Stjepanovića, ali i sportska čestitka Bidermana, kao i aplauz vrlo korektne publike u Berlinu, koja je i pored poraza svog ljubimca, Pošto je primio zasluženo osvojenu zlatnu medalju i otpevao „Bože pravde“, Velja je vrlo kratko za medije iz domovine objasnio kako je izgledao finiš trke iz njegovog ugla: „Uradio sam zaista sve što je trebalo. Znao sam sve vreme da me prati svetski i evropski rekorder Pol Biderman i držao sam tempo. Očigledno je da sam imao boljih poslednjih 50 metara od njega.”obojicu plivača nagradila gromoglasnim aplauzom. Za to vreme Rale Simić gotovo da je potpuno ostao bez glasa, ali to ga nije sprečilo da vrlo emotivno uzvikne: „Velja Stjepanović je šampion Evrope! Bravo Velimire, kakvo srce imaš… Srce ti je kao cela Srbija! Bravo legendo!“
Pošto je primio zasluženo osvojenu zlatnu medalju i otpevao „Bože pravde“, Velja je vrlo kratko za medije iz domovine objasnio kako je izgledao finiš trke iz njegovog ugla: „Uradio sam zaista sve što je trebalo. Znao sam sve vreme da me prati svetski i evropski rekorder Pol Biderman i držao sam tempo. Očigledno je da sam imao boljih poslednjih 50 metara od njega.”
Iako su se i narednih godina očekivali vrhunski rezultati od Stjepanovića, on nije uspeo da pronađe formu iz Berlina, pa je naredna velika takmičenja završavao vrlo razočaran i bez zapaženijeg rezultata. Ipak, to nikako ne umanjuje njegov veliki uspeh u Berlinu i dve osvojene zlatne medalje, od kojih je ova druga osvojena u spektakularnoj trci, koju je “ludačkim” komentarisanjem začinio Radoslav Simić. Uživajte podsećajući se legendarne trke.

Prethodni tekstIbrahimovićev gest kome su se poklonili i oni koji ga ne vole
Sledeći tekstDefanziva Santoroa koja je „izludela“ i nasmejala Federera