Verner Šlager – Senzacionalni svetski šampion

Verner Šlager - Senzacionalni svetski šampion

Austrijanac Verner Šlager je 2003. godine u pariskom Bersiju napravio verovatno najveće iznenađenje u istoriji svetskih prvenstava u stonom tenisu. Austrijanac Verner Šlager je 2003. godine u pariskom Bersiju napravio verovatno najveće iznenađenje u istoriji Svetskih prvenstava u stonom tenisu. Iako su mu do tada najveći uspesi u karijeri bile bronzane medalje sa SP u Ajndhovenu 1999. i EP u Zagrebu 2002. godine, Verner Šlager je na impresivan način u Parizu došaso do svoje prve, a ispostaviće se i jedine titule šampiona sveta.Iako su mu do tada najveći uspesi u karijeri bile bronzane medalje sa SP u Ajndhovenu 1999. i EP u Zagrebu 2002. godine, Verner Šlager je na impresivan način u Parizu došaso do svoje prve, a ispostaviće se i jedine titule šampiona sveta.
Šlager je sjajnom igrom došao do polufinala, ali nisu mu se davale skoro nikakve šanse u polufinalnom meču protiv aktuelnog olimpijskog šampiona i tada najboljeg stonotenisera sveta Kineza Konga Linghuija. Ipak, u maratonu koji je trajao maksimalnih 7 setova, Šlager odnosi pobedu sa 4:3 i ostvaruje uspeh karijere. Taj poraz Konga ostavio je Kinu bez predstavnika u finalu, prvi put posle šest godina, a ispostaviće se da je to do danas poslednje finale prvenstva sveta u kome nije bilo Kineza i u kojem je igrao jedan Evropljanin. Izluđivao je Austrijanac Konga fantastičnim servisima, Šlagerov položaj prilikom servisa su mnogi upoređivali sa Rodenovim “Misliocem”, a koliko je bilo teško odgovoriti na njega najbolje se videlo u meču sa Kongom, najbolji stonoteniser na svetu jednostavno nije mogao nikako da nađe pravi odgovor za servis Šlagera, što se ispostavilo kao ključno u tom meču.
Pitali su se svi da li Šlager može u finalu da ponovi partiju iz polufinala i napravi još jedno iznenađenje i savlada Korejanca Jo Se Hjuka, a odgovor je stigao vrlo brzo. Austrijanac je odlično počeo finalni meč sa Korejancem i lako dobio prva dva seta, ali se onda Se Hjuk vratio u meč i dobio treći set. Četvrti set doneo je veliku neizvesnost, a Šlager je bio bolji na razliku. U petom setu Korejanac opet hvata priključak, ali se u šestom ponavlja priča iz četvrtog seta, u neizvesnoj završnici Šlager dobija set sa 12:10 i postaje na iznenađenje stonoteniskih stručnjaka šampion sveta.


Tom titulom Verner Šlager je postao prvi Austrijanac posle 1937. godine sa titulom stonoteniskog šampiona planete. Titula mu je donela i prvo mesto svetske rang liste, kao i izbore za sportistu godine u Austriji i za najpopularnijeg stranog sportistu za 2003. godinu u Kini. Do kraja karijere Šlager nije zabeležio zapažen rezultat, uglavnom je ispadao u ranim fazama na velikim takmičenja, ali ostaje za dugo sećanje “čudo” koje je napravio u Bersiju 2003. godine i kojim je uspisao svoje ime na listu sportskih velikana.

Prethodni tekstČarobnjak među stativama – Abas Arslanagić
Sledeći tekstSenzacionalni uspeh Letećeg Hari Potera u Solt Lejku