Vesa Petrović – „Ludilo“ po parketu za ovacije „Grobara“

Vesa Petrović -
Vesa Petrović - "Ludilo" po parketu za ovacije "Grobara"

9. maja 2002. godine u prvom meču četvrtine finala prvenstva Jugoslavije u košarci, Partizan je prema očekivanjima bez većih problema u „Večitom derbiju“ savladao Crvenu zvezdu. Rezultat 91:72 potpuno oslikava kvalitet obe ekipe tih godina, jer je Partizan imao mnogo kvalitetniji igrački sastav, pa ubedljiv trijumf „Crno-belih“ nikoga nije iznenadio. Bivši igrač „Crveno-belih“ Miloš Vujanić je sa 26 poena vodio Partizan do trijumfa, najbolje ga je poenterski pratio Vlado Šćepanović, ali navijači Partizana sa tog susreta najviše pamte poteze Veselina Petrovića iz finiša meča.
Partizan je tih godina imao „Dream team“, bilo je tu puno zvezda i onih od kojih se očekuje da postanu zvezde (Vlado Šćepanović, Miloš Vujanić, Jovo Stanojević, Nenad Krstić, Stevan Nađfeji…), ali su „Grobari“ ubedljivo najviše voleli Veselina Petrovića, koji jeste bio zvezda (možda ne kao neki gore pomenuti), ali je i uvek „ostavljao srce na parketu“, što su navijači Partizana posebno cenili. Vesa Petrović nije znao šta je izgubljena lopta, za njega nisu postojale male i velike utakmice, niti manje važni trenuci na meču, što se najbolje videlo u finišu tog „Večitog derbija“. Partizan je imao 20 poena prednosti, na semaforu je bilo nešto više od dva minuta do kraja susreta i činilo se da meč ulazi u „mirnu luku“ i da se ništa značajnije više ne može dogoditi, ali…

Vesa Petrović je uvek "ginuo" na terenu u dresu Partizana.
Vesa Petrović je uvek „ginuo“ na terenu u dresu Partizana.

Vesa Petrović je igrao kao da je rezultat nerešen i kao da pitanje pobednika meča nije rešeno, pa je tako u napadu Zvezde prvo odličnom odbranom izbio loptu Pekoviću, da bi se potom „bacio“ po loptu koja je bila bliža igračima Zvezde i uspeo da dođe do nje. Navijači i trener Vujošević su aplaudirali Petroviću na borbenosti, a on je svoj potez znao da proslavi. Već u narednom napadu „Crno-belih“, Vule Avdalović je ostao sam na liniji za tri poena, ali nije pogodio, a lopta je završila izvan linije za tri poena. Učinilo se da je bliža igraču Zvezde, ali se Vesa Petrović ponovo „baca“ na parket, odbija loptu, koja dolazi do igrača Zvezde i taman kada se učinilo da će je Vladimir Tica uzeti sa parketa, Vesa Petrović se još jednom „baca“ po parketu, „doleće“ ispred Tice i „otima“ loptu, koju potom dodaje do saigrača. Usledile su ovacije i skandiranje navijača Partizana Veselinu Petroviću, koji su na kratko zaustavljeni posle izgubljene lopte „Crno-belih“, ali su se opet nastavili pošto je Vesa u narednom napadu Partizana pogodio trojku sa 7 metara. „Pionir“ je „eksplodirao“ kao da je Petrović pogodio šut koji je u najmanju ruku doneo važan trijumf „Crno-belima“, a bio je to za navijače Partizana najbolji završetak ne baš toliko interesantnog „Večitog derbija“. Vesa Petrović je zbog svoje borbenosti, odnosu prema grbu Partizana, kao i činjenice da je uvek „ostavljao srce na parketu“ u dresu „Crno-belih“, postao jedan od najvećih ljubimaca „Grobara“ na početku 21. veka, a kako su izgledali trenuci sa „Večitog derbija“ koji možda i najbolje pokazuju zašto je Veselin Petrović imao kultni status kod navijača Partizana, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstBizarni doping izgovori – I deo
Sledeći tekstSvi gresi Erika Kantone