Adebajorova provokacija protiv bivšeg kluba

Adebajorova provokacija protiv bivšeg kluba

“Mogu! Zašto ne bih mogao da istrčim pred Arsenalove navijače? Nije me ni malo strah. Nemam čega da se plašim. Pa ja sam igrač Mančester Sitija i igraću protiv Arsenala ako me trener uvrsti u ekipu.” Ovako je govorio Emanuel Adebajor, u septembru 2009. godine, dva dana pre utakmice Sitija i Arsenala. Adebajor je za 25 miliona funti tog leta zamenio dres upravo Arsenala Sitijevim.
Bivši napadač Arsenala bio je posebno napaljen za osvetu svojim bivšim saigračima, a svojim startovima i prenaglašenom borbenošću pokazao je da se sa donedavnim prijateljima nije rastao na najbolji način. Jedan brutalan start zgrozio je sve ljubitelje fudbala. Dojučerašnjem kolegi iz napada londonske ekipe Robinu van Persiju đonom kopačke je nagazio na glavu. I to namerno. „Video sam ga posle utakmice i izvinio mu se, ali nije želeo da priča sa mnom.“ – govorio je posle utakmice Adebajor. Komentar unakaženog Holanđanina bio je očekivan i nedvosmislen: „Ade je zloban i nepromišljen!“

Tokom cele utakmice Adebajor je opasno uklizavao, provocirao i tukao igrače Arsenala. Ali ono što je uradio nakon gola šokiralo je sve koji prate ovaj sport. Posle pogotka protiv svog bivšeg kluba, trčao je preko celog igrališta da gol proslavi pred upravo Arsenalovim navijačima. Bacio se na kolena pred njih i raširenih ruku provocirao… Ovi su doslovno poludeli gađavši stolicama „togoansku zver“, kako su ga nazivali. Posle pogotka protiv svog bivšeg kluba, trčao je preko celog igrališta da gol proslavi pred upravo Arsenalovim navijačima. Bacio se na kolena pred njih i raširenih ruku provocirao… Ovi su doslovno poludeli gađavši stolicama "togoansku zver", kako su ga nazivali. U navali besnila povređeno je nekoliko navijača i jedan redar. Na njihovu žalost, Adebajor je ostao netaknut.U navali besnila povređeno je nekoliko navijača i jedan redar. Na njihovu žalost, Adebajor je ostao netaknut.
Na utakmici je bio i izvršni predsednik saveza koji je najavio da će kazniti Adebajora za neprimereno slavlje. „Video sam sve svojim očima. Užasno sam razočaran ponašanjem Adebajora. Trčao je 100 metara da proslavi gol pred navijačima protivničke ekipe.“ – rekao je Jan Vatmor. “Niti jedan igrač ne bi smeo udarati drugog i biti nasilan na fudbalskom igralištu i pogrešio je što je pretrčao igralište i slavio gol pred protivničkim navijačima. Ali vrlo je teško kada cielu utakmicu morate trpeti uvrede kakve je on trpeo. Nije njegova proslava gola uzrokovala nerede na tribinama, već idioti koji su nerede i sami želeli da započnu. Da sam ja bio onde i da su mu moji navijači zadavali takve muke celu utakmicu verovatno bih mu nakon postignutog gola rekao „fair-play“. Adebajor je svakako preterao, ali u isto vreme trpeo je uvrede celo poslepodne. Pogledajmo zapravo šta je on učinio? Otrčao je prema Arsenalovim navijačima i rekao da je postigao gol. Pa šta?“ – komentarisao je Mark Hjuz potez svog pulena.
Ovakva reakcija možda i nije toliko čudna ako se zna da je Adebajor samo nekoliko meseci ranije izjavljivao sledeće: “Kad smo mladi, igramo zato što volimo igru i zbog strasti prema fudbalu. Ali kad postaneš profesionalac koji igra u Ligi šampiona, tada se radi o novcu. Da nije tako, zbog čega bih igrao za Arsenal? Da nije novac u pitanju, mislim da ne bih igrao za Arsenal. Ostao bih u svojoj zemlji, u Lomeu gde me svi vole. Da se ne radi o novcu, ne bih ni došao u Evropu.”
Adebajor je papreno kažnjen zbog ovog incidenta, ali se nije mnogo potresao oko toga. Podsetite se neverovatne Adebajorove proslave gola protiv svog dojučerašnjeg kluba:

Prethodni tekstSuze Pole Redklif u Atini
Sledeći tekstJedini pravi Dream team