Ajzea Tomas-Vil Perdju – Neravnopravna borba za „mrtvu loptu“

Ajzea Tomas-Vil Perdju - Neravnopravna borba za
Ajzea Tomas-Vil Perdju - Neravnopravna borba za "mrtvu loptu"

Finale plej-ofa Istočne konferencije 1991. godine između Bulsa i Pistonsa može se slobodno nazvati istorijskim. Čikago je te godine konačno u doigravanju savladao Detroit, Bulsi su u toj seriji „počistili“ Pistonse i poslali „Bed Bojse“, koji su ih toliko puta savladali, „u istoriju“. Majkl Džordan je igrao savršeno, „naplatio“ je Pistonsima za sve batine koje je godinama od njih dobijao, a kolika je bila „mržnja“ između ova dva tima najbolje govori činjenica da igrači Detroita nisu želeli da čestitaju protivniku pošto su izgubili seriju, već su pognute glave prošli pored igrača Čikaga i otišli direktno u svlačionicu. Mnogi detalji iz te serije se pamte i danas, a mi se ovog puta podsećamo jednog veoma nebičnog detalja iz 3. meča.
Igralo se drugo poluvreme duela u kojem su Bulsi od starta bili u prednosti, Pistonsi su u napadu u kojem Ajzea Tomas i Denis Rodman promašuju šuteve iz dobrih pozicija, a potom Vil Perdju pod svojim košem dolazi do uhvaćene lopte. Ipak, Ajzea Tomas se ne predaje, pokušava da otme loptu centru Bulsa, koji ga potom sa sve loptom gura na konstrukciju koša. Dok je situacija napeta i Majkl Džordan smiruje dvojicu igrača i sprečava veći incident, arbitri dosuđuju „mrtvu loptu“ za koju će se boriti Tomas i Perdju.

Ajzea Tomas je uspeo da nadskoči Vila Perdjua.
Ajzea Tomas je uspeo da nadskoči Vila Perdjua.

Ajze Tomas je visok samo 185 centimetara, dok je Vil Perdju visok 213 centimetara, pa su mnogi navijači pomislili da će to sigurno biti lopta za Bulse. Ipak, Ajzea Tomas očigledno nije tako mislio, on je bio jako motivisan da donese loptu svom timu, što se videlo na podbacivanju. Kada je sudija izbacio loptu, Ajzea Tomas je „izleteo“ visoko kao da je katapultiran i potpuno nadskočio Perdjua, odbivši potom loptu do saigrača. Treba istaći i da je Tomas u skoku malo zadržao Perdjua, sprečivši ga tako da dostigne maksimum u skoku.
Skok Tomasa u borbi za loptu protiv Perdjua oduševio je mnoge ljubitelje NBA lige, koji su znali da kažu da se u tom skoku najbolje videla velika srčanost koju je Ajzea Tomas posedovao na parketu, ali i njegove neverovatne fizičke predispozicije i odraz kakav se retko viđa. Kako je Ajzea Tomas u neravnopravnom duelu za loptu „poleteo“ i nadvisio mnogo višeg Vila Perdjua, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstVladica Stojanović – „Nestvaran“ gol
Sledeći tekstAlan Prost – „Da nisam otišao kajao bih se do kraja života“