Anastasija Miskina - Devojka koja je pokrenula „bum“ ruskog ženskog tenisa

Anastasija Miskina – Devojka koja je pokrenula „bum“ ruskog ženskog tenisa

Anastasija Miskina rođena je 8. jula 1981. godine u glavnom gradu tadašnjeg SSSR-a, a današnje Rusije, Moskvi. Od malena je volela sport, posebno tenis, pa su njeni roditelji odlučili da je sa šest godina upišu u tenisku školu Spartaka. Prvi teniski učitelj Anastasije Miskine bila je Rauza Islanova, u tom trenutku jedan od glavnih trenera u Spartaku i žena koja je tenisu učila Anu Kurnjikovu, Elenu Dementijevu, ali i svoju decu, Marata i Dinaru Safin. Ipak, Anastasija kao dete nije beležila zapaženije rezultate, pa su njeni roditelji želeli da odustane od daljeg treniranja tenisa, ali ona je bila izuzetno uporna i nije imala nameru da prekine da trenira sport koji je toliko volela.
Posle ne baš uspešne juniorske karijere, Anastasija Miskina 1998. godine prelazi u seniorske vode, a već naredne godine beleži prvi zapaženiji rezultat. U tek drugom nastupu na WTA turnirima, Miskina osvaja svoju prvu titulu u italijanskom Palermu, pošto je u finalu savladala posle preokreta Špankinju Montolio. Te 2002. godine Miskina je igrala nekoliko finala, osvojila WTA titulu u Bahiji, zabeležila svoju prvu pobedu protiv igračice koja je plasirana u prvih 10 i kvalifikovala se završni WTA šampionat (po tadašnjim pravilama, pravo nastupa je sticalo prvih 16 teniserki na WTA listi). Sve to bilo je dovoljno da godinu završi kao 15. teniserka planete. Već naredne godine Anastasija je bila još bolja, igrala je u četvrt-finalu Austalian i US opena, osvojila je titule u Dohi, gde je u prvom ruskom finalu u istoriji WTA tura savladala zemljakinju Elenu Lihovcevu, Lajpcigu i na svom omiljenom turniru u Moskvi, savladala u tom trenutku svetskog broja 1 u ženskom tenisu Kim Klajsters, kvalifikovala se ponovo za WTA šampionat i uspela da sezonu završi u Top 10 WTA liste. Bila je to sama najava za narednu godinu, koja će joj definitivno biti kruna karijere.Iako je to bila najava velikih mogućnosti Ruskinje, naredne godine će provesti u teniskom “mučenju”, bez zapaženijih rezultata, ali i sa povremenim problemima sa povredama, jer je već tada bilo jasno da njeno krhko telo (bila je visoka jedva preko 170 centimetara i teška manje od 60 kilograma) ne može da podnese prevelike teniske napore i igranje na turnirima iz nedelje u nedelju. Ipak, posle nekoliko godina “patnje”, početkom 2002. godine Anastasija Miskina ponovo izbija u teniski prvi plan.
Te 2002. godine Miskina je igrala nekoliko finala, osvojila WTA titulu u Bahiji, zabeležila svoju prvu pobedu protiv igračice koja je plasirana u prvih 10 i kvalifikovala se završni WTA šampionat (po tadašnjim pravilama, pravo nastupa je sticalo prvih 16 teniserki na WTA listi). Sve to bilo je dovoljno da godinu završi kao 15. teniserka planete. Već naredne godine Anastasija je bila još bolja, igrala je u četvrt-finalu Austalian i US opena, osvojila je titule u Dohi, gde je u prvom ruskom finalu u istoriji WTA tura savladala zemljakinju Elenu Lihovcevu, Lajpcigu i na svom omiljenom turniru u Moskvi, savladala u tom trenutku svetskog broja 1 u ženskom tenisu Kim Klajsters, kvalifikovala se ponovo za WTA šampionat i uspela da sezonu završi u Top 10 WTA liste. Bila je to sama najava za narednu godinu, koja će joj definitivno biti kruna karijere.
Posle odbranjene titule u Dohi postala je prva ruska teniserka među najboljih 5 na svetskoj rang listi još od 1989. godine i Nataše Zvereve. Na narednim turnirima nije beležila zapaženije rezultate, pa je na Rolan Garos došla kao ipak neko kome se ne daju velike šanse za dobar plasman, pogotovo ako se zna da do te sezone nikada nije vezala dve pobede u Parizu. I kada je u četvrtom kolu Svetlana Kuznjecova imala meč lopte protiv nje, delovalo je da će to biti novi ne baš sjajan nastup za Miskinu u Bulonjskoj šumi, ali uspela je Anastija da spasi meč lopte protiv zemljakinje, a potom i trijumfuje u tom meču. To joj je očigledno bila neverovatna injekcija samopouzdanja, pa je potom bez većih problema savladala Venus Vilijams, Dženifer Kaprijati i u finalu Elenu Dementijevu  I kada je u četvrtom kolu Svetlana Kuznjecova imala meč lopte protiv nje, delovalo je da će to biti novi ne baš sjajan nastup za Miskinu u Bulonjskoj šumi, ali uspela je Anastija da spasi meč lopte protiv zemljakinje, a potom i trijumfuje u tom meču. To joj je očigledno bila neverovatna injekcija samopouzdanja, pa je potom bez većih problema savladala Venus Vilijams, Dženifer Kaprijati i u finalu Elenu Dementijevu (bilo je to prvo rusko finale na Grend slem turnirima), na iznenađenje ljubitelja tenisa osvojila titulu na Rolan Garosu, postala prva Ruskinja koja je osvojila Grend slem titulu u singlu, ali i došla do trećeg mesta na WTA listi. (bilo je to prvo rusko finale na Grend slem turnirima), na iznenađenje ljubitelja tenisa osvojila titulu na Rolan Garosu, postala prva Ruskinja koja je osvojila Grend slem titulu u singlu, ali i došla do trećeg mesta na WTA listi. “Ovo je jedan od mojih ciljeva, jedan od mojih snova. Kada osvojiš, to je nešto, to je potpuno drukčije od svega ostalog. Mislim puno je emocija tu, puno stvari koje sada idu u pravom smeru. Znate jako je teško objasniti šta osećam, još drhtim.” – izjavila je posle osvajanja titule u Parizu.
Trijumf na Rolan Garosu doneo joj veliku popularnost u domovini, stekla je mnogo fanova, među kojima je najpoznatiji svakako tada bivši predsednik Rusije Boris Jeljcin, koji joj je odmah čestitao na tituli, ali i postao njen veliki poštovalac, koji od tog trenutka nije propustio ni jedan njen meč u Rusiji. Trijumf joj je doneo i neke velike probleme i skandale, ali o tome malo kasnije u tekstu. Ipak, i pored slavlja u Parizu, tu godinu Anastasija Miskina neće pamtiti samo po dobrom, jer je doživela možda i najbolniji poraz u karijeri, kada je u polufinalu Olimpijskih igara u Atini poražena od Žastin Enan i to posle vođstva od 5:1 u trećem setu. Poraz je bio toliko bolan, da od njega nije uspela brzo da se oporavi, pa je poražena i u meču za bronzanu medalju od Alisije Molik.
2004. godinu u teniskoj karijeri Anastasije Miskine obeležio je i trijumf protiv Marije Šarapove u San Dijegu, koji je za Anastasiju imao poseban značaj. On ne samo da je prekinuo niz Šarapove od 14 trijumfa, već je bio i značajan zbog lošeg odnosa dve ruske teniserke, o kojem se dosta pisalo tih meseci. Sve je počelo odbijanjem Šarapove da igra za rusku reprezentaciju u FED kupu, čime je i izgubila pravo da reprezentuje Rusiju na Igrama u Atini, što je dosta pogodilo Miskinu. Smatrajući da je Marija tim potezom izdala svoju zemlju, da ju je promenilo odrastanje u SAD-u, koje je po Miskini i uticalo na njen odnos prema Rusiji, ali i da zbog toga ne zaslužuje pažnju koju je dobijala u ruskim medijima, Anastasija je tada dala legendarnu izjavu: “Najlakše je okrenuti leđa svojoj zemlji i praviti se da ste neko drugi. Meni je Rusija na prvom mestu, kao i većini naših teniserki. 2004. godinu u teniskoj karijeri Anastasije Miskine obeležio je i trijumf protiv Marije Šarapove u San Dijegu, koji je za Anastasiju imao poseban značaj. On ne samo da je prekinuo niz Šarapove od 14 trijumfa, već je bio i značajan zbog lošeg odnosa dve ruske teniserke, o kojem se dosta pisalo tih meseci. Sve je počelo odbijanjem Šarapove da igra za rusku reprezentaciju u FED kupu, čime je i izgubila pravo da reprezentuje Rusiju na Igrama u Atini, što je dosta pogodilo Miskinu. Smatrajući da je Marija tim potezom izdala svoju zemlju, da ju je promenilo odrastanje u SAD-u, koje je po Miskini i uticalo na njen odnos prema Rusiji, ali i da zbog toga ne zaslužuje pažnju koju je dobijala u ruskim medijima, Anastasija je tada dala legendarnu izjavu: “Najlakše je okrenuti leđa svojoj zemlji i praviti se da ste neko drugi. Meni je Rusija na prvom mestu, kao i većini naših teniserki. Marija se pravi da je bolja od nas. Mediji je prate samo zato što živi u Americi i što govori ruski sa engleskim naglaskom.” - rekla je Miskina za ruske medije. Ipak, tokom godina njih dve su uspele da reše nesuglasice, Marija Šarapova je na kraju zaigrala za rusku, a u jednom meču je za nastupala za nacionalni tim i kada je na klupi kao selektor sedela Anastasija Miskina.Marija se pravi da je bolja od nas. Mediji je prate samo zato što živi u Americi i što govori ruski sa engleskim naglaskom.” – rekla je Miskina za ruske medije. Ipak, tokom godina njih dve su uspele da reše nesuglasice, Marija Šarapova je na kraju zaigrala za rusku, a u jednom meču je za nastupala za nacionalni tim i kada je na klupi kao selektor sedela Anastasija Miskina.
Posle odlične 2004. godine, očekivalo se da i naredne godine Miskina bude u vrhu ženskog tenisa, ali ta 2005. godina će označiti početak pada u karijeri prve ruske Grend slem šampionke. Kako je kasnije govorila i sama Miskina, njena majka se te godine borila sa opakom bolešću, što je dovelo do toga da nju tenis gotovo i ne interesuje i da u prvoj polovini godini sav njen fokus bude na majčinom zdravstvenom stanju. Uz to, problemi sa povredama bili su sve veći, gotovo da nije bilo meča koji Anastasija nije igrala sa zavijenim nekim delom tela, pa je ta godina za nju bila vrlo razočaravajuća. Na Rolan Garosu je ispala u prvom kolu, čime je postala prva pariska šampionka koja je naredne godine eliminisana u početnoj rundi turnira. Pokušala je naredne sezone da se vrati u teniski vrh, ali malo zbog povreda, a malo i zbog slabije forme, rezultati su bili daleko od nivoa koji je ranije imala ova krhka Ruskinja slabašnog servisa, ali i vrlo moćnog forhenda, pa je posle novih problema sa povredama naredne 2007. godine, ali i nekoliko neočekivanih poraza, odlučila da tik što je napunila 26 godina okonča tenisku karijeru. Ubrzo pošto je okončala karijeru Miskina je objavila da je trudna, da će se potpuno posvetiti porodici i da se sigurno neće vraćati na teniski teren.
Anastasija Miskina je tokom karijere osvojila i dve titule u FED kupu sa reprezentacijom Rusije, možda bi uspela da osvoji i još koju titulu, da nije došla u sukob sa ruskom teniskom federacijom, pa jedno vreme nije nastupala za nacionalni tim. Ipak, ono što je svakako osim sportskih rezultata obeležilo karijeru bile su njene erotske fotografije, Naime, Anastasija se 2002. godine slikala u Americi za magazin “GQ”, ali je kako je ona tvrdila tada dozvolila objavljivanje samo njenih “normalnih” fotografija (koje su i objavljene u tom magazinu), a uradila je i seriju golišavih fotografija za privatnu arhivu. Ipak, pošto je osvojila Rolan Garos 2004. godine, fotograf koji ju je slikao 2002. godine, prodao je njene golišave fotografije ruskim novinama, koji su ih odmah objavili. Pošto su fotografije obajvljene, Miskina je odlučila da tuži fotografa magazin “GQ” zbog distribucije i prodaje njenih privatnih slika. Iako je u tužbi na ime nadoknade zahtevala 8 miliona dolara, sud je doneo odluku u korist fotografa i magazina, utvrdivši da je Anastasija Miskina potpisala dozvolu za objavljivanje njenih toples fotografija. Ruska teniserka je posle odluke suda rekla medijima da ona to nikada ne bi potpisala i da u to vreme nije dobro govorila engleski jezik i da joj je rečeno da potpisuje dokument po kome dozvoljava objavljivanje “normalnih”, ali i zabranjuje objavljivanje golišavih fotografija.koje su se pojavile u medijima 2004. godine posle osvajanja Rolan Garosa Anastasije Miskine i koje su bile propraćene velikim skandalom.
Naime, Anastasija se 2002. godine slikala u Americi za magazin “GQ”, ali je kako je ona tvrdila tada dozvolila objavljivanje samo njenih “normalnih” fotografija (koje su i objavljene u tom magazinu), a uradila je i seriju golišavih fotografija za privatnu arhivu. Ipak, pošto je osvojila Rolan Garos 2004. godine, fotograf koji ju je slikao 2002. godine, prodao je njene golišave fotografije ruskim novinama, koji su ih odmah objavili. Pošto su fotografije obajvljene, Miskina je odlučila da tuži fotografa magazin “GQ” zbog distribucije i prodaje njenih privatnih slika. Iako je u tužbi na ime nadoknade zahtevala 8 miliona dolara, sud je doneo odluku u korist fotografa i magazina, utvrdivši da je Anastasija Miskina potpisala dozvolu za objavljivanje njenih toples fotografija. Ruska teniserka je posle odluke suda rekla medijima da ona to nikada ne bi potpisala i da u to vreme nije dobro govorila engleski jezik i da joj je rečeno da potpisuje dokument po kome dozvoljava objavljivanje “normalnih”, ali i zabranjuje objavljivanje golišavih fotografija.
Po završetku karijere Anastasija Miskina radila je kao sportski komentaror, oprobala se na “velikom platnu”, bila selektor ruske Fed kup reprezentacije, ali i ostala jedna od najomiljenijih sportskih figura u Rusija. Jedan od razloga za to je sigurno činjenica da je mnogo puta isticala kako obožava svoju domovinu i svoj rodni grad, ali je njenoj popularnosti sigurno doprinela i činjenica da je Anastasija Miskina prva Ruskinja koja je osvojila Grend slem titulu, ali i da je od njenog uspeha u Parizu krenuo ruski ženski teniski “bum”, jer su odmah posle nje do Grend slem titule došle i Marija Šarapova i Svetlana Kuznjecova, da bi u narednim godinama još mnoge ruske teniserke beležile izuzetne rezultate.

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This