Andrea Pirlo – Lopta „sa navigacijom“

Andrea Pirlo – Lopta
Andrea Pirlo – Lopta "sa navigacijom"

Osvojio je gotovo sve što se u fudbalu osvojiti može, smatra se za jednog od najboljih igrača na svojoj pozicji u istoriji “najvažnije sporedne stvari na svetu”. Po umeću, na sredini terena malo njih mu je bilo ravno. On nikada nije bio najbrži igrač na terenu, ni najsnažniji, ni najbolji dribler, a opet, upisao se među žive legende ovog sporta svojom gotovo genijalnom sposobnošću da stvori viziju onoga što bi trebalo da se uradi na terenu i svojom neustrašivošću da to sprovede u delo. Andrea Pirlo oblačio je dres tri najveća kluba u Italiji, Intera, Juventusa i Milana, a čini se da su ga i pored ogromnog rivaliteta protivnički navijači uvek voleli ili bar poštovali.
Andrea Pirlo nije bio igrač koji je sa loptom mogao da predribla nekoliko igrača i tako uveseli publiku, nikada nije ni pokušavao to da radi, on je imao neverovatan pregled igre i bio jedan od onih igrača koji je sa loptom mogao da pogodi gde god da poželite. Danas vas podsećamo na samo jedan od njegovih poteza, tako mali u odnosu na druge, značajnije događaje iz njegove karijere, a opet tako genijalan.

Rasprodat "Emirejts" čekao je fudbalere Italije i Brazila.
Rasprodat „Emirejts“ čekao je fudbalere Italije i Brazila.

U februaru 2009. godine na “Emirejtsu” u Londonu igrala se prijateljska utakmica za koju se tražila karta više. Brazil sa Marselom, Robinjom, Ronaldinjom, Adrijanom… “ukrstio je koplja” sa ništa slabijom ekipom Italije koja je u svom sastavu tada imala jednog Kanavara, Pirla, Di Natalea, Tonija, Montoliva… Bila je to prava poslastica za navijače u Londonu koji su uživali u sjajnim potezima prikazanim na terenu. Ipak, na toj utakmici izdvojio se jedan, ne tako bitan potez, ali tako genijalan, kakav može da izvede samo veliki Andrea Pirlo.
Igrao se tek četvrti minut meča, a Pirlo je dobio loptu skoro na centru igrlišta. I kada su svi očekivali da će proigrati nekog od saigrača u blizini, on šalje jednu visoku loptu i u prvi mah nikome nije jasno kome je ona namenjena. Međutim, Fabio Groso već je utrčavao, a lopta je pala nešto ispred ugla peterca, ali ne na travu već na njegovu nogu. Od noge Grosa se lopta odbila pravo u mrežu Žulija Cezara, koji nije mogao ništa drugo, već samo da pogleda ka pomoćnom sudiji i nada se čudu. Na njegovu sreću, on je zastavicu držao visoko podignutu i fenomenalan gol je poništen. Groso je trčao ka svojoj polovini terena odmahujući glavom, ali sa osmehom na usnama, dok je ceo stadion aplaudirao.

Andrea Pirlo - Fudbalski genijalac.
Andrea Pirlo – Fudbalski genijalac.

Usporeni snimak pokazao je da ofsajd nije postojao, da je gol neopravdano poništen, ali pokazao je i kakvu preciznost je imao veliki Andrea Pirlo, fudbalski “Maestro”. Bila je to “teledirigovana” lopta, ona koja pada dovoljno blizu da odbrana ne može da reaguje, a dovoljno daleko da golman ne može da je stigne.
Brazil je na kraju slavio sa 2:0 golovima Elana i Robinja, ali ovaj pas Pirla sa početka utakmice, mnogima se urezao u sećanja za sva vremena. Koliko god ovaj potez delovao nebitno, koliko god delovao mali u hiljadama preciznih pasova koje je ova legenda podelila saigračima, pravo je uživanje gledati sa kojom lakoćom je to izvodio Andrea Pirlo. Podsetite se i uživajte:

Prethodni tekstJužna Koreja – Italija: Najveća FIFA-ina krađa ili fudbalsko čudo?
Sledeći tekstTomi Robredo – Umesto pružene ruke, dva srednja prsta za Mareja