Anrijev volej za mržnju i divljenje navijača Junajteda

Anrijev volej za mržnju i divljenje navijača Junajteda

Tijeri Anri. Fudbalski talenat toliko izuzetan da bilo da ste navijač Arsenala ili ne, ne možete poricati njegovo mesto među najboljima svih vremena koji su ikada igrali u Premijer ligi. 1. oktobra 2000. godine navijači Mančestera imali su pomešane emocije, mrzeli su Anrija iz dna duše, jer je golom protiv njihovog tima doneo pobedu tadašnjem najvećem rivalu, ali su se u isto vreme divili njegovoj lucidnosti, tehnici, preciznosti… svemu onom što ga je činilo tako velikim, a što je stalo u jedan potez.
Sama činjenica da je sezonu 2000/01 u Premijer ligi Mančester Junajted završio kao prvi, a Arsenal kao drugi dovoljno govori kakvi su to bili mečevi između ova dva tima. Igrači poput Bekama, Gigsa, Skolsa, Bergkampa, Anrija, Kanua… na istom terenu, mnoštvo dobrih poteza, akcija, jednom rečju praznik za oči jednog ljubitelja fudbala. 1. oktobra 2000. godine Mančester je doputovao na legendarni „Hajberi“ nakon poraza u Ligi Šampiona protiv PSV-a. Derbi je opravdao očekivanja, muška igra sa dosta šansi, propraćenih ovacijama sa tribina. Arsenal je bio bolji, pretio sa svih strana, najviše preko Anrija i Bergkampa, ali Junajted je imao Barteza na golu koji je bio nesavladiv, bar do 30. minuta. A onda se dogodila čarolija... Parlour je dodao jednu laganu loptu sa skoro pola terena. Anri je bio na nekih 20 metara od protivničkog gola. Imao je stamenog Denisa Irvina koji mu je disao za vratom. Ali Anri je bio igrač kakav je umeo da jednim potezom napravi razliku. Loptu je lagano podigao desnom nogom i dok su mu odmah prilazila još dva igrača „Crvenih đavola“, on se okrenuo i volejom poslao loptu u gornji desni ugao. Nije to bio snažan udarac, nije bilo ni traga od agresije. Samo čista elegancija i tehnika dovedena do savršenstva. Trenutak inspiracije.Umesto da ovo bude razlog za optimizam u taboru „Tobdžija“ i na tribinama sa njihovim navijačima, oni su bili zabrinuti, jer Fergusonov tim gotovo godinu dana nije izgubio dve utakmice zaredom.
Derbi je opravdao očekivanja, muška igra sa dosta šansi, propraćenih ovacijama sa tribina. Arsenal je bio bolji, pretio sa svih strana, najviše preko Anrija i Bergkampa, ali Junajted je imao Barteza na golu koji je bio nesavladiv, bar do 30. minuta. A onda se dogodila čarolija… Parlour je dodao jednu laganu loptu sa skoro pola terena. Tijeri Anri je bio na nekih 20 metara od protivničkog gola. Imao je stamenog Denisa Irvina koji mu je disao za vratom. Ali Anri je bio igrač kakav je umeo da jednim potezom napravi razliku. Loptu je lagano podigao desnom nogom i dok su mu odmah prilazila još dva igrača „Crvenih đavola“, on se okrenuo i volejom poslao loptu u gornji desni ugao. Nije to bio snažan udarac, nije bilo ni traga od agresije. Samo čista elegancija i tehnika dovedena do savršenstva. Trenutak inspiracije.
Stadion je „sksplodirao“, mlađani Arsen Venger je aplaudirao u transu, a Bartezu nije bilo jasno šta se upravo dogodilo. Stajao je zbunjeno i gledao u svoje saigrače dok se Anri radovao na svoj prepoznatljivi način. I sve što se više gleda ovaj potez sve je jasnije koliki fudbalski genije neko mora biti da bi napravio ovako kreativan potez. Kakvu mirnoću mora imati napadač dok mu odbrambeni protivnik poput Denisa Irvina stoji tik iza leđa. „Protiv ovakvog poteza ne možete da učinite bukvalno ništa. Zaista ne mogu da verujem...“ – izjavio je posle utakmice Ser Aleks Ferguson, očigledno još uvek pod utiskom Anrijevog remek dela. Njegov kolega sa klupe Arsenala, Arsen Venger izjavio je: „Nekad, kada vas neće gol treba da pokušate nešto malo ludo, da ne razmišljate, samo jednostavno da uradite to.“I kakva je preciznost potrebna da se savlada Fabijan Bartez, ali tako da ne uspe ni da se pomeri, već loptu samo isprati pogledom. Sve to imao je lucidni Tijeri Anri i zbog toga postao legenda tima iz Londona.
„Protiv ovakvog poteza ne možete da učinite bukvalno ništa. Zaista ne mogu da verujem…“ – izjavio je posle utakmice Ser Aleks Ferguson, očigledno još uvek pod utiskom Anrijevog remek dela. Njegov kolega sa klupe Arsenala, Arsen Venger izjavio je: „Nekad, kada vas neće gol treba da pokušate nešto malo ludo, da ne razmišljate, samo jednostavno da uradite to.“
Ekipa Mančestera koja je podigla pehar te sezone i koja je na kraju imala 79 datih golova, nije uspela da postigne pogodak u derbiju, pa je tako Anreijev gol bio ujedno i pobedonosni što samo dodaje na njegovom značaju. Podsetite se jednog od najlepših golova u karijeri Tijerija Anrija, u kome je pokazao celokupnu raskoš svog talenta i koji je uspeo da pomeša emocije navijača Mančester Junajteda, mržnju i divljenje:

Prethodni tekstŽarko Paspalj – MVP fajnal-fora i veliki tragičar kontroverznog finala
Sledeći tekstBilder protiv flašice