Autoritet Pjerluiđi Koline

On je bio fudbalski sudija koji je poznat kao i najveće fudbalske zvezde te fudbalske epohe – Ronaldo, Bekam ili Zidan. U karijeri je sudio finalne utakmice Svetskog prvenstva, Lige šampiona, Kupa UEFA i Olimpijskih igara. Po mnogima on je najbolji fudbalski sudija svih vremena.
Pjerluiđi Kolina rođen je 1960. godine u Bolonji. Počeo je da sudi od 1977. godine, a u Seriji A debitovao je 1991. godine. Ovaj, po struci, finansijski savetnik, završio je dva fakulteta, pravni i ekonomski, ali to mu nije smetalo da napravi karijeru kakvu ni jedan fudbalski sudija nije napravio, pa je za najboljeg sudiju biran čak šest puta 1998., 1999., 2000., 2001., 2002. i 2003. godine.

Pjerluiđi Kolina je imao veliki autoritet tokom sudijske karijere.
Pjerluiđi Kolina je imao veliki autoritet tokom sudijske karijere.

Kolina je rano oboleo od jednog obilika alopecije, bolesti koja uzrokuje potpuni gubitak kose i dlaka na celom telu, koja na njemu – za razliku od većine pacijenata – nije ostavila nikakve psihološke probleme. Kosu je izgubio skoro preko noći, a ćelava glava je postala njegov zaštitni znak i sninonim za pravdu na fudbalskom terenu. Verovatno je jedan od retkih sudija čije su odluke poštovali gotovo svi, kako igrači, treneri i pomoćno osoblje pa sve do navijača na tribinama. Njegov zvižduk na terenu značio je pravdu i strahpoštovanje. A jedan od najboljih primera kako je rešavao sporne situacije može se videti na utakmici odigranoj 11. juna 2000. godine na Evropskom prvenstvu u Belgiji i Holandiji, između Holandije i Češke Republike.
Druga utakmica grupe D donela je jedan tvrd meč, sa dosta tenzije i grubih startova koji su doneli 5 žutih i jedan crveni karton koje je podelio Kolina. Međutim, jedan detalj iz 66. minuta ove utakmice možda i najbolje oslikava kakav je autoritet Italijan bio i kako je rešavao konflikte među igračima na terenu. Davids je bio u prodoru kada mu je Tomaš Repka uleteo u putanju i jednim „rvačkim“ zahvatom bacio ga na zemlju. Kolina je već bio tu, nosio je podignut žuti karton namenjen korpulentnom Čehu. Situacija se zaoštrila i dva igrača su ušla u konflikt, većinom verbalni, ali je bilo i guranja.

Pjerluiđi Kolina viče na Repku.
Pjerluiđi Kolina viče na Repku.

A onda je Kolina stupio na scenu, rešio da prekine svaku diskusiju i tako spreči veći sukob. Prvo je rukom odgurnuo ljutitog Repku, a zatim kada ovaj nije odustajao ponovio guranje, ovoga puta malo jače, a onda sa njegovim svojstvenim “ludačkim” izrazom lica, uz “urlanje”, ispratio pogledom Repku koji je odustao od svake dalje rasprave. Bilo je u karijeri Koline mnogo ovakvih situacija, sa mnogo fudbalera i trenera, ali ovaj je bio “školski primer” načina na koji je sudio najbolji sudija svih vremena.
Holandija je pobedila sa 1:0, golom Franka de Bura u 89. minutu iz penala, ali mi se sa ove utakmice podsećamo legendarnog Pjerluiđija Koline i njegovog autoritativnog suđenja:

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This