Autoritet Pjerluiđi Koline

Autoritet Pjerluiđi Koline

On je bio fudbalski sudija koji je poznat kao i najveće fudbalske zvezde te fudbalske epohe – Ronaldo, Bekam ili Zidan. U karijeri je sudio finalne utakmice Svetskog prvenstva, Lige šampiona, Kupa UEFA i Olimpijskih igara. Po mnogima on je najbolji fudbalski sudija svih vremena.
Pjerluiđi Kolina rođen je 1960. godine u Bolonji. Počeo je da sudi od 1977. godine, a u Seriji A debitovao je 1991. godine. Ovaj, po struci, finansijski savetnik, završio je dva fakulteta, pravni i ekonomski, Kolina je rano oboleo od jednog obilika alopecije, bolesti koja uzrokuje potpuni gubitak kose i dlaka na celom telu, koja na njemu - za razliku od većine pacijenata - nije ostavila nikakve psihološke probleme. Kosu je izgubio skoro preko noći, a ćelava glava je postala njegov zaštitni znak i sninonim za pravdu na fudbalskom terenu. Verovatno je jedan od retkih sudija čije su odluke poštovali gotovo svi, kako igrači, treneri i pomoćno osoblje pa sve do navijača na tribinama. Njegov zvižduk na terenu značio je pravdu i strahpoštovanje. A jedan od najboljih primera kako je rešavao sporne situacije može se videti na utakmici odigranoj 11. juna 2000. godine na Evropskom prvenstvu u Belgiji i Holandiji, između Holandije i Češke Republike.ali to mu nije smetalo da napravi karijeru kakvu ni jedan fudbalski sudija nije napravio, pa je za najboljeg sudiju biran čak šest puta 1998., 1999., 2000., 2001., 2002. i 2003. godine.
Kolina je rano oboleo od jednog obilika alopecije, bolesti koja uzrokuje potpuni gubitak kose i dlaka na celom telu, koja na njemu – za razliku od većine pacijenata – nije ostavila nikakve psihološke probleme. Kosu je izgubio skoro preko noći, a ćelava glava je postala njegov zaštitni znak i sninonim za pravdu na fudbalskom terenu. Verovatno je jedan od retkih sudija čije su odluke poštovali gotovo svi, kako igrači, treneri i pomoćno osoblje pa sve do navijača na tribinama. Njegov zvižduk na terenu značio je pravdu i strahpoštovanje. A jedan od najboljih primera kako je rešavao sporne situacije može se videti na utakmici odigranoj 11. juna 2000. godine na Evropskom prvenstvu u Belgiji i Holandiji, između Holandije i Češke Republike.
Druga utakmica grupe D donela je jedan tvrd meč, sa dosta tenzije i grubih startova koji su doneli 5 žutih i jedan crveni karton koje je podelio Kolina. Međutim, jedan detalj iz 66. minuta ove utakmice možda i najbolje oslikava kakav je autoritet Italijan bio i kako je rešavao konflikte A onda je Kolina stupio na scenu, rešio da prekine svaku diskusiju i tako spreči veći sukob. Prvo je rukom odgurnuo ljutitog Repku, a zatim kada ovaj nije odustajao ponovio guranje, ovoga puta malo jače, a onda sa njegovim svojstvenim “ludačkim” izrazom lica, uz “urlanje”, ispratio pogledom Repku koji je odustao od svake dalje rasprave. Bilo je u karijeri Koline mnogo ovakvih situacija, sa mnogo fudbalera i trenera, ali ovaj je bio “školski primer” načina na koji je sudio najbolji sudija svih vremena.među igračima na terenu. Davids je bio u prodoru kada mu je Tomaš Repka uleteo u putanju i jednim „rvačkim“ zahvatom bacio ga na zemlju. Kolina je već bio tu, nosio je podignut žuti karton namenjen korpulentnom Čehu. Situacija se zaoštrila i dva igrača su ušla u konflikt, većinom verbalni, ali je bilo i guranja.
A onda je Kolina stupio na scenu, rešio da prekine svaku diskusiju i tako spreči veći sukob. Prvo je rukom odgurnuo ljutitog Repku, a zatim kada ovaj nije odustajao ponovio guranje, ovoga puta malo jače, a onda sa njegovim svojstvenim “ludačkim” izrazom lica, uz “urlanje”, ispratio pogledom Repku koji je odustao od svake dalje rasprave. Bilo je u karijeri Koline mnogo ovakvih situacija, sa mnogo fudbalera i trenera, ali ovaj je bio “školski primer” načina na koji je sudio najbolji sudija svih vremena.
Holandija je pobedila sa 1:0, golom Franka de Bura u 89. minutu iz penala, ali mi se sa ove utakmice podsećamo legendarnog Pjerluiđija Koline i njegovog autoritativnog suđenja:

Related Post

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This