Blejk Grifin – I believe I can fly

Tada košarkaš Los Anđeles Klipersa Blejk Grifin podigao je na noge sve gledaoce u „Stejlps Centru“ tokom takmičenja u zakucavanju na All-Star vikendu 2011. godine, svojim neverovatnim i do tada na NBA parketima neviđenim zakucavanjem. Krilni centar uspeo je na “svom” parketu da zakuca loptu u koš preskočivši luksuzni automobil “KIA Optima“, a to zakucavanje osim što je raspametilo planetu, donelo mu je i zasluženu pobedu na takmičenju.
Blejk Grifin je bio glavni favorit na tamičenju u zakucavanju na All-Star vikendu 2011. godine, a i pre početka takmičenja u “Gradu Anđela” se šuškalo da je Blejk za tu priliku spremio zakucavanje koje do tada nije viđeno na NBA parketima. Svi su nagađali šta bi to moglo da bude, a kada je tokom finalne serije takmičenja u dvoranu dovežen automobil “KIA Optima”, svima je bilo jasno kakav je spektakl tada ruki Los Anđeles Klipersa spremio. Dok se Grifin spremao za zakucavanje koje će mu doneti trijumf u takmičenju, Stejpls centrom je u interpretaciji crkvenog hora smeštenog na sredini terena odzvanjala čuvena pesma “I believe I can fly”, što je dodatno doprinelo da ovaj spektakl uđe u istoriju. Da sve bude još spektakularnije pomoć pri izvođenju nesvakidašnjeg poteza Grifinu je pružio tadašnji saigrač Beron Dejvis, koji mu je kroz šiber automobila dodao loptu, koju je ovaj potom silovito zakucao u koš pritom preskočivši haubu automobile “KIA Optima”.Dok se Grifin spremao za zakucavanje koje će mu doneti trijumf u takmičenju, Stejpls Centrom je u interpretaciji crkvenog hora smeštenog na sredini terena odzvanjala čuvena pesma “I believe I can fly”, što je dodatno doprinelo da ovaj spektakl uđe u istoriju. Da sve bude još spektakularnije pomoć pri izvođenju nesvakidašnjeg poteza Grifinu je pružio tadašnji saigrač Beron Dejvis, koji mu je kroz šiber automobila dodao loptu, koju je ovaj potom silovito zakucao u koš pritom preskočivši haubu automobile “KIA Optima”. Zakucavanje je oduševilo sve prisutne, izazvalo veliku pažnju širom planete, a i označilo trijumf Blejka u takmičenju. Pobednik je odmah po primanju trofeja, objasnio odakle mu ideja za zakucavanje preko automobila: “U ovom takmičenju uvek postoji pritisak, jer svi očekuju šou od nas. Kada sam došao rekli su mi da ovde nema pravila. Tada sam se pitao da li mogu da skačem preko automobila, sinula mi je ta ideja i onda sam je sproveo u delo.” Džavel Mekgi koji je zauzeo drugo mesto, po završetku takmičenja je najbolje objasnio kakve su mu bile šanse da te večeri savlada Grifina: “Došao je dobro pripremljen, nisam mogao da ga pobedim. Jedino da sam dovezao avion u dvoranu.”
Zakucavanje preko automobila jeste te večeri prvi put viđeno na NBA parketima, ali Blejk Grifin nije prvi koji je tako nešto uradio na košarkaškom terenu. Marko Milić je petnaestak godina ranije na takmičenju u zakucavanju na All-Star-u slovenačke lige zakucao preko automobila “Honda CRX”, a čini se da je Grifin samo nadogradio njegovu ideju i uz prateće detalje učinio da izgleda spektakularnije. Bilo kako bilo, zakucavanje Blejka Grifina je sigurno jedno od najspektakularnijih u istoriji takmičenja na NBA All-Star-u i zato smo sigurni da ćete uživati podsećajući ga se.

Author: Miloš

Share This Post On
Share This