Bokserska tuča u NBA finalu - Sportska sećanja

Bokserska tuča u NBA finalu

Ralf Samson je bio sjajan košarkaš, koji je napravio zapaženu karijeru u NBA ligi, ali koji je mogao još puno više, samo da nije bilo povreda. Ipak, i pored svih uspeha, nagrade za MVP-a All-Star utakmice, jedan nesportski potez mu je obeležio celu karijeru, a kako i ne bi kada je u velikom NBA finalu odlučio da dosta fizički slabijeg protivnika poput najboljih boksera počasti pesnicom pravo u bradu.
5. juna 1986. godine, Boston Seltiksi su na gostovanju Hjuston Roketsima imali prvu priliku da se dokopaju šampionske titule. Ipak, nisu uspeli, “Rakete” su ih predvođene Hakimom Olajdžuvonom ubedljivo savladale i tako uspeli da smanje vođstvo Seltiksa u seriji na 3-2 i odlože ishod borbe za šampionski prsten za naredni duel. Na 9 minuta i 40 sekundi pre kraja druge četvrtine igrači Hjustona su krenuli u napad u tranziciji, u kome je centar domaćih Ralf Samson odlučio da “uveče” sa sobom pod koš plejmekera Seltiksa Džerija Sihtinga, nižeg od njega čak 39 centimetara. I uspeo je u tome, da bi potom krenuo u fizičku igru protiv Sihtinga, koji u nemanju drugog načina odlučio da Samsona zaustavi pravljenjem malo grubljeg faula. To se nikako nije dopalo centru Roketsa, koji je i pored toga što je sudija svirao faul, odlučio da “uzme pravdu u svoje ruke” i da se sam obračuna sa Sihtingom. Okrenuo sa ka plejmekeru gostiju i poput Tajsona poslao mu udarac pesnicom pravo u glavu, od kog je Sihting pokleknuo.I pored dobre košarke i činjenice da je to bila borba za šampionski prsten, meč bi bio brzo zaboravljen, da se početkom druge četvrtine nije dogodio detalj koji nije obeležio samo taj susret, već i celokupnu finalnu seriju, a po mnogima je i najprljaviji u istoriji NBA finala.
Na 9 minuta i 40 sekundi pre kraja druge četvrtine igrači Hjustona su krenuli u napad u tranziciji, u kome je centar domaćih Ralf Samson odlučio da “uveče” sa sobom pod koš plejmekera Seltiksa Džerija Sihtinga, nižeg od njega čak 39 centimetara. I uspeo je u tome, da bi potom krenuo u fizičku igru protiv Sihtinga, koji u nemanju drugog načina odlučio da Samsona zaustavi pravljenjem malo grubljeg faula. To se nikako nije dopalo centru Roketsa, koji je i pored toga što je sudija svirao faul, odlučio da “uzme pravdu u svoje ruke” i da se sam obračuna sa Sihtingom. Okrenuo sa ka plejmekeru gostiju i poput Tajsona poslao mu udarac pesnicom pravo u glavu, od kog je Sihting pokleknuo. U tuču se odmah umešao i bek Seltiksa Denis Džonson, koji je razmenio nekoliko udarca sa Samsonom, Pošto po tadašnjim pravilima NBA lige ni ovakav udarac pesnicom u glavu protivnika nije bio razlog da košarkaš dobije suspenziju, Samson je zaigrao za Roketse i u šestom meču u Bostonu, a domaća publika mu je spremila “dobrodošlicu”. Skoro na vrhu dvorane obesili su lutku u opremu Hjustona na kojoj je pisalo “Ralph” i tako na poprilično morbidan način poslali jasnu poruku Samsonu šta misle o njemu.pre nego što je pobesnelog igrača Hjustona u nastavku obračuna sa gostima sprečio rvačkim zahvatom centar Bostona Bil Volton.
Sudije nisu imale dilemu, isključile su sa susreta Samsona, koji je potom u kratkoj izjavi za televiziju Si-Bi-Es ispsovao protivnika, okrivljujući ga za incident. Pošto po tadašnjim pravilima NBA lige ni ovakav udarac pesnicom u glavu protivnika nije bio razlog da košarkaš dobije suspenziju, Samson je zaigrao za Roketse i u šestom meču u Bostonu, a domaća publika mu je spremila “dobrodošlicu”. Skoro na vrhu dvorane obesili su lutku u opremu Hjustona na kojoj je pisalo “Ralph” i tako na poprilično morbidan način poslali jasnu poruku Samsonu šta misle o njemu.
Tuču u NBA finalu 1986. godine mnogi smatraju za najveći incident u istoriji finalnih serija, a kako je izgledao bokserski obračun Samsona sa Sihtingom, kao i njegov pokušaj tuče sa ostalim igračima Seltiksa, možete da se podsetite na snimku koji je pred vama.

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This