Bret Favr – „Horor“ start karijere jedne od najvećih legendi

Kada se u NFL-u diskutuje o tome ko je najbolji kvoterbek u istoriji, ime Breta Favra se uvek nađe u vrhu liste. Legendarni kvoterbek koji je najbolje dane u karijeri proveo u Grin Bej Pekersima smatra se jednom od najvećih legendi ove franšize, ali i celog NFL-a. Ipak, posle njegove prve sezone u ligi verovatno niko nije verovao da će se tako nešto dogoditi, ali u njegovoj karijeri definitivno nije važila čuvena izreka „po jutru se dan poznaje“.
Bret Favr je u NFL ušao 1991. godine kada su ga na draftu kao 33. pika odabrali Atlanta Falkonsi. Ipak, ako je generalni menadžer Falkonsa Ken Hirok verovao u Favra, to se nikako ne može reći za tadašnjeg prvog trenera Atlante Džerija Glenvila, koji nikako nije želeo Breta u svom timu. Glenvil je smatrao da Favr nikada neće biti „ozbiljan“ igrač, ali i pored toga što je sumjnao u njegove igračke kvalitete, Glenvilu je još više smetao Favrov „razuzdan“ život van terena i redovno „partijanje“ i „alkoholisanje“. Zbog svega toga Glenvil je odmah “uzeo na zub“ Favra, Bret Favr je u NFL ušao 1991. godine kada su ga na draftu kao 33. pika odabrali Atlanta Falkonsi. Ipak, ako je generalni menadžer Falkonsa Ken Hirok verovao u Favra, to se nikako ne može reći za tadašnjeg prvog trenera Atlante Džerija Glenvila, koji nikako nije želeo Breta u svom timu. Glenvil je smatrao da Favr nikada neće biti „ozbiljan“ igrač, ali i pored toga što je sumjnao u njegove igračke kvalitete, Glenvilu je još više smetao Favrov „razuzdan“ život van terena i redovno „partijanje“ i „alkoholisanje“.pa od Bretovog nadanja da će u prvoj sezoni u Falkonsima biti drugi kvoterbek iza Krisa Milera, nije bilo ništa. Prednost u odnosu na njega dobio je i Bili Toliver, pa se Bret morao zadovoljiti time što je uopšte u rosteru Falkonsa kao treći kvoterbek.
Koliko trener Džeri Glenvil nije voleo Favra možda najbolje opisuje jedna anegdota sa početka trening kampa Falkonsa te sezone. Prišao je Džeri svom ruki kvoterbeku, koga nije želeo ni da oslovljavlja po imenu i obratio mu se rečima: „Hej Misisipi druže, koji tačno koledž iz Misisipija si pohađao?“ „Južni Misisipi treneru!“ – odgovorio mu je Favr, na šta mu je Glenvil samo kratko poručio: „Au, prokletstvo, pa mi smo draftovali pogrešnog igrača. Mi smo zapravo želeli kvoterbeka sa Misisipi Stejta!“ Iako odnos trenera prema njemu nije bio dobar, treba reći i da se Bret nije trudio svojim ponašanjem da ga promeni, pa se tako zbog mamurluka nije pojavio na obaveznom slikanju ekipe, zbog čega njega nećete naći na slici tima Falkonsa iz te sezone. Dok se tim slikao Favr je spavao, da bi stigao tek kada je trener izlazio iz kampa, kome je rekao da je zakasnio zbog gužve u saobraćuju. Glenvil nije poverovao u njegovo objašnjenje, pa je Bret Favr zbog nediscipline kažnjen sa 1,500 američkih dolara.
Zbog celokupne situacije teško da je iko verovao da će Favr uopšte zaigrati te sezone, ali se posle povrede Krisa Milera, otvorila prilika i za Breta da zabeleži debi u NFL-u. Bilo je to 27. oktobra 1991. godine, kada su Atlanta Falkonsi dočekali Los Anđeles Remse. Glenvil je na nešto manje od dva minuta pre kraja susreta u trenucima kada je pitanje pobednika duela već bilo rešeno, odlučio da pošalje Favra u igru, ne bi li ovaj debitovao, ali mu je naredio da „ne pravi gluposti“ i ne baca loptu. Bret Favr je u NFL ušao 1991. godine kada su ga na draftu kao 33. pika odabrali Atlanta Falkonsi. Ipak, ako je generalni menadžer Falkonsa Ken Hirok verovao u Favra, to se nikako ne može reći za tadašnjeg prvog trenera Atlante Džerija Glenvila, koji nikako nije želeo Breta u svom timu. Glenvil je smatrao da Favr nikada neće biti „ozbiljan“ igrač, ali i pored toga što je sumjnao u njegove igračke kvalitete, Glenvilu je još više smetao Favrov „razuzdan“ život van terena i redovno „partijanje“ i „alkoholisanje“. Zbog svega toga Glenvil je odmah “uzeo na zub“ Favra, pa od Bretovog nadanja da će u prvoj sezoni u Falkonsima biti drugi kvoterbek iza Krisa Milera, nije bilo ništa. Prednost u odnosu na njega dobio je i Bili Toliver, pa se Bret morao zadovoljiti time što je uopšte u rosteru Falkonsa kao treći kvoterbek.Favr je izveo tri uručenja lopte za svog raning beka, posle čega je vreme isteklo, pa je tako Bret završio svoj debi bez pokušaja dodavanja. Ipak, to mu nije uništilo „pozitivan duh“, pa se posle meča u šaljivom tonu obratio treneru: „Dok sam bio u igri vreme je išlo prilično dobro. Treneru mislim da sam našao svoju ulogu u NFL-u, biću onaj ko najbolje pušta vreme da istekne.“ I dok je taj Favrov prvi nastup brzo zaboravljen, drugi se pamti i danas i to ne po dobrom…
10. novembra 1991. godine Falkonsi su gostovali u Vašingtonu domaćim Redskinsima. Tim iz prestonice je do tog trenutka imao skor u sezoni 9-0, pa je bio apsolutni favorit pre susreta. Ulogu favorita su lako opravdali, ubedljivo su trijmfovali, ali se ipak najviše pamti sa tog meča igra Breta Favra. Iako je Toliver igrao loše na tom meču, Glenvil je odlučio da Favru da priliku tek na 55 sekundi pre isteka vremena, ali mu je za razliku od prvog meča ovog puta dao slobodu da može da „radi šta želi“. Bret je to odmah krenuo da koristi, ostao je u “džepu” i potom uputio kratak pas ka Majku Pričardu, koji ovaj ispušta, a lopta potom dolazi do igrača Redskinsa Andrea Kolinsa, koji hvata loptu i potom sa njom lagano dolazi do end zone Falkonsa i postiže tačdaun. Bilo je to prvo dodavanje Favra u NFL karijeri, koje se završilo na vrlo nesrećan način po njega, ali je on pokušao da se iskupi u preostalom vremenu do kraja susreta.
Nastavio je Bret da baca loptu, ali je to radio vrlo loše. Već naredno dodavanje je išlo vrlo nisko i mnogo bliže igračima Redskinsa nego igračima Falkonsa, da bi potom Favr izveo jedno dobro dugačko dodavanje, ali su ga njegovi risiveri još jednom “izdali”, pa je i to dodavanje više zahvaljujući saigračima nego samom Favru završilo na zemlji. Kao da to nije bilo dovoljno malera za Favra, pa je u narednom napadu i njegova ofanzivna linija popustila, zbog čega je pretrpeo sek. Nastavio je Bret da baca loptu, ali je to radio vrlo loše. Već naredno dodavanje je išlo vrlo nisko i mnogo bliže igračima Redskinsa nego igračima Falkonsa, da bi potom Favr izveo jedno dobro dugačko dodavanje, ali su ga njegovi risiveri još jednom “izdali”, pa je i to dodavanje više zahvaljujući saigračima nego samom Favru završilo na zemlji. Kao da to nije bilo dovoljno malera za Favra, pa je u narednom napadu i njegova ofanzivna linija popustila, zbog čega je pretrpeo sek. Na semaforu je bilo ostalo još samo nekoliko sekundi do kraja susreta, a Falkonsi su se nalazili duboko na svojoj polovini, pa se Bret Favr odlučio da proba sa “Hail Marry” dodavanjem, ali ni ono nije prošlo kako treba po njega, jer su defanzivci domaćih uspeli da zabeleže još jednu presečenu loptu, kojom je i okončan duel.Na semaforu je bilo ostalo još samo nekoliko sekundi do kraja susreta, a Falkonsi su se nalazili duboko na svojoj polovini, pa se Bret Favr odlučio da proba sa “Hail Mary” dodavanjem, ali ni ono nije prošlo kako treba po njega, jer su defanzivci domaćih uspeli da zabeleže još jednu presečenu loptu, kojom je i okončan duel.
“Možete li da verujete treneru da je moje prvo dodavanje u NFL-u završeno tačdaunom?!” – upitao je šaljivo Bret Favr trenera Džerija Glenvila posle susreta. “Da, ali ne za nas, već tačdaunom za njih!” – odgovorio mu je Glenvil, na šta je Favr imao spreman odgovor: “To nije bitno. I dalje je to dodavanje za tačdaun i to je ono što će svi zapamtiti!” – završio je ovaj razgovor Favr. Odmah posle susreta je bilo jasno da Favr više neće zaigrati te sezone, Miler se oporavio od povrede, a Glenvil je bio ubeđen posle susreta sa Redskinsima da Bret Favr nema šta da traži u NFL-u. Zbog toga su Falkonsi rešili na kraju sezone da ga trejduju, a u isto vreme u Grin Bej Pekerse je na mesto generalnog menadžera stigao Ron Volf, bivši asistent generalnog menadžera Njujork Džetsa, koji je na draftu godinu dana ranije imao nameru da izabere Favra i dovede ga u Džetse, ali su ga Falkonsi odabrali jedno mesto pre izbora Džetsa. Pošto je u Pekersima bilo upražnjeno mesto kvoterbeka, Volf je verovao da je Bret Favr pravi čovek za to mesto, pa je tako sklopio dogovor sa Atlantom i doveo Favra među “Siraše”.
Sve što se posle toga dešavalo važan je deo istorije NFL-a, a posebno Grin Bej Pekersa. Bret Favr je osvojio titulu sa “Sirašima”, osvojio je i nekoliko MVP priznanja i postao po mnogim statističkim podacima jedan od najboljih kvoterbekova u istoriji američkog fudbala. Da će Bret Favr doći do tih visina teško da je iko verovao posle njegovog prvog “ozbiljnijeg” nastupa u NFL-u, kada je u dresu Falkonsa imao “košmarni” meč u Vašingtonu, a kako su izgledali ti trenuci koji su “zapečatili sudbinu” legendarnog kvoterbeka među Falkonsima, možete da se podsetite na snimku koji je pred vama.

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This