Čarls Barkli – Asistencija „Ala Medžik“

Pol Gaskojn - Zubarska stolica fb
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Čarls Barkli je svakako jedan od najboljih košarkaša svih vremena. Tokom Barklijeve karijere navijači su se najviše divili njegovim neverovatnim sposobnostima u skoku, sjajnom poenterskim mogućnostima, snažnim zakucavanjima, ali i borbi sa fenomenalnim centrima tog vremena, iako je „Ser Čarls“ bio visok „samo“ 198 centimetara. Ipak, kada se priča o njegovoj karijeri, u moru sjajnih poteza, jedna asistencija ima posebno mesto. Dodavanje koje je izveo 1989. godine u meču protiv Njujorka može da se vidi na većini NBA špica, a neki ga smatraju za jedno od najboljih u NBA istoriji.
Filadelfija Seventisiksersi su te 1989. godine u „nezgodno“ vreme gostovali u „Medison Skver Gardenu“. Išli su „na noge“ Niksima, koji su u tom trenutku imali 26 uzastopnih pobeda na svom terenu i očekivalo se da će svoju seriju nastaviti protiv za NBA standarde tih godina samo solidnih Seventisiksersa. Ipak, Čarls Barkli je mislio drugačije, i te večeri je odigrao jednu od partija karijere. Postigao je 43 poena, imao 12 skokova, 4 asistencije i 2 rampe i predvodio je svoj tim do pobede od 121:112, kojom je prekinuta fantastična serija Njujorčana. Koliko god celokupna partija „Ser Čarlsa“ na tom meču bila impozantna, jedna asistencija je ipak „slavnija“ od ostalih sjajnih Barklijevih poteza na tom susretu.

Sredinom poslednje četvrtine, dok su Seventisiksersi imali sigurno vođstvo, Čarls Barkli je pored Patrika Juinga uhvatio jednu loptu pod svojim košem i odmah „povukao“ kontru. Vodio je loptu u stilu najboljih plejmekera, a onda malo pošto je prešao centar, dodavanjem iz skoka iza leđa (koje je verovatno mogao u tom trenutku da izvede još samo Medžik Džonson) uposlio je Majka Gminskog između tri protivnička igrača, koji je laganim polaganjem na drugi obruč završio ovu sjajnu Barklijevu minijaturu. Spektakularna asistencija oduševila je sve Barklijeve saigrače, kao i članove stručnog štaba gostiju, koji su odmah „skočili“ da proslave fenomenalan potez prve zvezde svog tima.
Čarls Barkli – Fenomenalna asistencija za Majka Giminskog protiv Njujorka.

Sredinom poslednje četvrtine, dok su Seventisiksersi imali sigurno vođstvo, Čarls Barkli je pored Patrika Juinga uhvatio jednu loptu pod svojim košem i odmah „povukao“ kontru. Vodio je loptu u stilu najboljih plejmekera, a onda malo pošto je prešao centar, dodavanjem iz skoka iza leđa (koje je verovatno mogao u tom trenutku da izvede još samo „Medžik“ Džonson) uposlio je Majka Gminskog između tri protivnička igrača, koji je laganim polaganjem na drugi obruč završio ovu sjajnu Barklijevu minijaturu. Spektakularna asistencija oduševila je sve Barklijeve saigrače, kao i članove stručnog štaba gostiju, koji su odmah „skočili“ da proslave fenomenalan potez prve zvezde svog tima.
Kako je izgledala „Ala Medžik“ asistencija Čarlsa Barklija, koja je sigurno najbolja u njegovoj karijeri, ali i kojom je „proslavio“ Majka Gminskog i doveo ga na većinu NBA špica, možete se podsetiti u videu koji je ispred vas.

Prethodni tekstMoratina „šmekerska“ proslava gola
Sledeći tekstTero Pitkamaki – Kopljem u Salima Sdirija