Čarobne makazice Mauro Brešana

Čarobne makazice Mauro Brešana

2. novembra 1999. godine na „Artemio Frankiju“ u Firenci, u okviru B grupe Lige šampiona sastali su se domaća Fiorentina i španska Barselona. Iako se taj meč pamti kao jedna od najboljih utakmica u istoriji Lige šampiona u kojoj je bilo puno preokreta (meč je završen 3:3), jedan momenat je obeležio ovaj susret i ušao u fudbalsku legendu.
Publika je na tom meču imala priliku da vidi mnogo asova: Rui Košta, Enriko Kieza, Toldo, Gvardiola, Figo, Rivaldo, Klajvert, Luis Enrike… ali ipak nije niko od njih obeležio meč, već za većinu ljubitelja fudbala malo poznati Mauro Brešan. Čarobne makazice Mauro Brešana fbIgrao se 14. minut utakmice, kada je posle jedne odbijene lopte, Mauro Brešan „uhvatio“ makazice na oko 25 metara od gola Barselone i spektakularnim udarcem poslao loptu od prečke u mrežu gostiju. Gol koji je te novembarske večeri postigao Brešano smatra se za jedan od najboljih, ako ne i najbolji u Ligi šampiona svih vremena. Zanimljivo je da ovaj igrač nije imao zapaženu karijeru, nakon pogotka Barseloni, fudbal je igrao još 10 godina i to za ne preterano jake italijanske timove i uspeo je da postigne još svega osam pogodaka.
Ipak, jedan ali vredan, ostaće upamćen kao možda i najlepši u Ligi šampiona svih vremena i zato uživajte u golu Mauro Brešana koji je našao svoje mesto u istoriji Lige šampiona.

Prethodni tekstPočetak dominacije Žutih
Sledeći tekstDžentlmenski potez Miroslava Klosea