Da li ste videli veći ofsajd?

Da li ste videli veći ofsajd?
Da li ste videli veći ofsajd?
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

U sezoni 2013/14, u grupi E Lige šampiona, do kraja poslednje utakmice nije se znalo ko ide dalje. Svi su očekivali da u zadnjem kolu Čelsi pobedi Steauu i osigura prvo mesto. To se i dogodilo. Veliku bitku za drugo mesto vodili su Bazel i Šalke. Poslednji meč igrao se u Nemačkoj i Bazelu je bio dovoljan bod za prolaz dalje, dok je Nemcima trebala pobeda. Međutim, i pored pozicije na tabeli i činjenice da je u svojim redovima imao tada još neafirmisanog Salaha, Bazel je protiv Šalkea, koji je u svojim redovima imao tada Drakslera, Farfana, Kolašinca, Mejera i Boatenga, ipak bio autsajder. Pa iako su se sjajno borili Švajcarci, a Šalke promašivao svoje prilike, kada je bivši igrač Partizana, Ivan Ivanov, dobio crveni karton u 31. minutu i ostavio goste sa deset igrača na terenu bilo je jasno da će Bazel teško izdržati u odbrani nerešenog rezultata…

Očigledan ofsajd kod gola Matipa

Neizvesnost je trajala sve do 51. minuta. Tada je Draksler preciznim šutem na asistenciju Farfana savladao golmana Bazela. Ponadali su se gosti da možda mogu do izjednačenja sa igračem manje. Ipak, sve njihove nade ugasio je Žoel Matip posle jednog od najkontroverznijih golova u Ligi šampiona te sezone.

Za linijskog sudiju ovo nije ofsajd.
Za linijskog sudiju ovo nije ofsajd.

Dosuđen je slobodan udarac za Šalke na tridesetak metara od gola. Stvorila se gužva u šesnaestercu, a kada je Farfan ubacio loptu, igrači Bazela napravili su ofsajd zamku. U kaznenom prostoru su gotovo sami ostali igrači Šalkea. I to čak njih trojica. Loptu je prihvatio Matip, gotovo i sam iznenađen i čekajući kao i većina igrača na terenu da linijski sudija podigne zastavicu. Ali kako se to nije događalo, on je pomalo nezgrapno uputio šut pored nemoćnog golmana Zomera. Bilo je 2:0 i pored negodovanja igrača Bazela.

I Matipu nije bila jasna odluka sudije

Kasniji usporeni snimak pokazao je da je nekoliko igrača Šalkea bilo u ofsajdu. Neverovatno je da se na snimku vidi kako sudija stoji u pravcu poslednje linije i nikome nije jasno zašto je propustio da dosudi ofsajd. „Jednim okom sam posmatrao linijskog sudiju i nije mi bilo jasno zašto ne svira ofsajd…“ – izjavio je nakon meča pomalo zbunjeni strelac drugog gola. Trener Bazela Murat Jakin bio je u šoku: „Da sudije na ovako važnom meču prospuste da dosude očigledan ofsajd, zaista je neprihvatljivo!“
Za većinu onih koji pogledaju spornu situaciju sa ovog meča sve izgleda veoma komično. Mnogi su se njoj smejali, kao nekada komičnom autogolu golmana fudbalera Minesote. Kako je izgledala uspela, ali nedosuđena, ofsajd zamka igrača Bazela podsetite se i sami:

Prethodni tekstDžon Stokton – Najvažniji šut u istoriji Jute
Sledeći tekstKoja je adekvatna kazna za ovakav potez?!